ZSERBÓ TEJÉRZÉKENYEKNEK
KIADÓS | EGYSZERŰ | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 45 dkg finom liszt
  • 1/4 kk. só
  • 5 dkg kristály cukor
  • 20 dkg laktózmentes liga
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl alpro növényi tej
  • Töltelék: 20 dkg darált dió
  • 10 dkg kristály cukor
  • 15-16 ek. barack lekvár
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé
  • 5-7 dkg laktózmentes liga
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: A zserbó szinte elmaradhatatlan süteménye a karácsonynak, de azért más alkamakkor is elkészíthető. A tésztája összeállítható zsírral, rámával, akár mindkettővel egyszerre, de növényi tejtermékekkel és laktózmentesen is készíthetjük. Ennek a zserbónak alpró Not Milk tejjel állítottam össze a tésztáját, mivel az alpró tej növényi eredetű. Ez a Not Milk tej nagyon kiváló krémek készítéséhez is, s ez a fajta tej került a tésztához is. Más zserbó receptemben tejföl szerepel, de a növényi eredetű tejföl nem igazán jött be, így maradtam az alpro tejnél. 
     
    Azóta szerencsére a tejallergiára mára laktózmentes tejtermékre váltottunk, de ez a zserbó még nem laktózmentesen készült. 
    Először a lisztet mérjük ki egy tálba, s keverjük el benne a sót és a cukrot. de előbb a cukorból vegyünk el 1 teáskanálnyi mennyiséget. Mivel az majd belekerül a tejbe az élesztőhöz.
    A ligát ezután morzsoljuk el a kezünkkel a lisztben. 
    A tejet langyosítsuk meg a mikróban és adjuk hozzá az 1 tk. cukrot és az élesztőt.
    Fedjük le egy szalvétával és hagyjuk, hogy felfusson.
    Amikor felfutott az élesztő, öntsük hozzá a lisztes alaphoz és adjuk még hozzá 1 tojásnak a sárgáját.
    Az egészet gyúrjuk össze és osszuk el 3 részre.
    Majd a 3 rész tésztából készítsünk kis cipócskákat.
    Készítsük elő a tepsit és tegyünk a tepsi aljára sütőpapírt. A töltelékhez a darált diót keverjük össze a cukorral és tegyük félre.
    Az első cipót enyhén lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsink és fektessük bele.
    A kinyújtott lapot kenjük meg gazdagon a lekvárral. Kb. 5-6-7 evőkanállal is tehetünk rá. A mennyiség függ a lekvár sűrűségétől.
    Miután elsimítottuk rajta a lekvárt, szórjuk meg a félre tett cukros dió felével.
    Azt követően ugyanúgy nyújtsuk ki a második cipót és ezt a lapot helyezzük rá a diós réteg tetejére.
    Ezt is kenjük meg lekvárral és szórjuk meg a másik rész cukros dióval.
    Majd nyújtsuk ki a harmadik tésztát és azt a lapot is helyezzük rá a diótöltelékre.
    Egy villával szurkáljuk meg a tészta tetejét és a széleit is kicsit nyomkodjuk be a tepsi szélein.
    Takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük így 1 órán át.
    Ez alatt szépen meg fog kelni a tepsiben a tészta.
    Ez idő lejárta után melegítsük elő a sütőnket 200 fokra, majd helyezzük be a tepsit és süssük készre a süteményt kb. 30 perc alatt.
    Mivel minden sütő más, így pár perc eltérés előfordulhat.
    Lehet valamivel több is a sütés ideje.
    De ha szép aranybarna a teteje és a széle már picikét megbarnul, akkor jól megsült a zserbó.
    Majd hagyjuk teljesen kihűlni a süteményünket és azután készíthetjük el a csokimázat a tetejére.
    Ahhoz egy kis lábasba tegyünk a tűzre egy kevés vizet és helyezzünk rá egy tálat.
    Abba tördeljünk bele 1 tábla étcsokit és amikor már kezd olvadni, adjuk hozzá a ligát.
    Ha még sűrűnek érezzük keverés közben, pótolhatjuk még a liga mennyiségét.
    A lényeg, hogy szépen folyós állagot kapjunk.
    Amint elkészült a csokimáz, csurgassuk rá a tészta tetejére és simítsuk el.
    Aki szeretné, a zserbót a tepsiből előbb ki is emelheti a sütőpapír segítségével egy tálcára. Ha így teszünk, akkor rá kell fordítani egy másik tálcát a kiemelt tésztára, és a kettőt együtt megfogva, meg kell fordítani.
    S le kell húzni a sütőpapírt a hátuljáról.
    Ezután tálcával együtt vissza lehet fordítani a süteményt. S így kerülhet rá a csokimáz.
    De természetesen a tepsiben is rásimítható a csoki.
    Amikor rákerült a csoki a tetejére, akár plusz csíkozással vagy körkörös mintázással is megdíszíthető a csokimáz teteje.
    A fázis fotóknál csíkos mintázattal lett megdíszítve a zserbón a csokimáz, míg a főfotón látható zserbóm teteje körkörös mintázatú lett.
    Ahhoz 1-2 kis kocka csokit fel kell még olvasztani egy borsószemnyi ligával, ugyanúgy gőz fölött.
    Egy nejlonzacskóba azután csurgassuk bele ezt a csokit. A zacskó száját tekerjük meg és a kis zsákocska sarkán vágjunk egy icike-picike lyukat.
    A csokimáz tetején ide-oda húzogatva alakítsunk ki csíkokat a csokiból.
    Hagyjuk megdermedni és kis várakozási idő múltán kockákra vágva szervírozhatjuk a finom zserbót.
    Természetesen ezt a növényi tejes tésztájú zserbót nem csak tejallergiások fogyaszthatják, hanem bárki más is.
    Az íze ugyanolyan jó, mintha nem növényi tejjel készítettük volna.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!