SZEDRES PITE
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
5 tojás 15 dkg ráma 15 dkg cukor 1 vaníliás cukor 15 dkg liszt 1 sütőpor 1 citrom reszelt héja 1,5 dl tej csipet só 20-30 dkg szeder teteje: 3 ek. cukor 1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés: Igen sok szedret kaptam ajándékba, így azt gondoltam, hogy valamilyen süteményt kellene sütni a gyümölcsből. Ezt a szedres sütit egyszerűen össze lehet állítani és a végeredmény egy könnyű, puha sütemény lesz.
Először kapcsoljuk be a sütőnket, hogy kellően be tudjon melegedni, mivel nem igényel sok időt a sütemény összeállítása.
Villanytűzhelynél 200 fokra, alsó-felső sütésre. Ha más típusú sütőnk van, arra a fokozatra kapcsoljuk, amelyiken sütni szoktunk.
A szép szeder szemeket tegyük bele egy szűrőbe, folyó vízzel öblítsük le, ha netán bogár mászott rajta, s hagyjuk lecsepegni.
Majd válasszuk ketté először a tojásokat.
A tojások sárgáját keverjük ki a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a rámát.
Azzal is habosítsunk a tojássárgás alapon.
Azt követően keverjük bele a sütőporral elvegyített lisztet, s a citrom reszelt héját és a tejet. Keverjük ki jól az egészet.
A tojásfehérjéket ezután verjük fel kemény habbá a csipetnyi sóval és forgassuk bele az előző masszába.
Egy közepes méretű tepsit ( lasagne tepsi ) béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a kikevert tésztát.
A félretett és lecsepegtetett szedret esetleg egy papírtörlőre is rárakhatjuk, hogy a rajta maradó kis vízcseppek is felitatódjanak.
A tészta tetejére ezután szórjuk rá a szedret és a szeder tetejét hintsük meg a fahéjjal elkevert cukorral.
Helyezzük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük kb. 30-35 percig.
Tűpróbát fél óra elteltével érdemes végezni.
Miután készre sült a sütemény, hűtsük ki.
Egy nagyon puha tésztát fogunk végeredményként kapni, s nagyon fincsit is egyben.
Majd amint meghűlt a sütemény, porcukorral megszórva, kockákra vágva szervírozzuk.
Ezzel el is készült a szedres sütemény és már fogyaszthatjuk is a gyümölcsös édességet.
Jó étvágyat kívánok hozzá!