SZEDRES PITE
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 5 tojás
  • 15 dkg ráma
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tej
  • csipet só
  • 20-30 dkg szeder
  • teteje: 3 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • Elkészítés: Igen sok szedret kaptam ajándékba, így azt gondoltam, hogy valamilyen süteményt kellene sütni a gyümölcsből. Ezt a szedres sütit egyszerűen össze lehet állítani és a végeredmény egy könnyű, puha sütemény lesz. 
    Először kapcsoljuk be a sütőnket, hogy kellően be tudjon melegedni, mivel nem igényel sok időt a sütemény összeállítása.
    Villanytűzhelynél 200 fokra, alsó-felső sütésre. Ha más típusú sütőnk van, arra a fokozatra kapcsoljuk, amelyiken sütni szoktunk.
    A szép szeder szemeket tegyük bele egy szűrőbe, folyó vízzel öblítsük le, ha netán bogár mászott rajta, s hagyjuk lecsepegni.
    Majd válasszuk ketté először a tojásokat. 
    A tojások sárgáját keverjük ki a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a rámát.
    Azzal is habosítsunk a tojássárgás alapon.
    Azt követően keverjük bele a sütőporral elvegyített lisztet, s a citrom reszelt héját és a tejet. Keverjük ki jól az egészet.
    A tojásfehérjéket ezután verjük fel kemény habbá a csipetnyi sóval és forgassuk bele az előző masszába. 
    Egy közepes méretű tepsit ( lasagne tepsi ) béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a kikevert tésztát. 
    A félretett és lecsepegtetett szedret esetleg egy papírtörlőre is rárakhatjuk, hogy a rajta maradó kis vízcseppek is felitatódjanak.
    A tészta tetejére ezután szórjuk rá a szedret és a szeder tetejét hintsük meg a fahéjjal elkevert cukorral. 
    Helyezzük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük kb. 30-35 percig.
    Tűpróbát fél óra elteltével érdemes végezni.
    Miután készre sült a sütemény, hűtsük ki.
    Egy nagyon puha tésztát fogunk végeredményként kapni, s nagyon fincsit is egyben.
    Majd amint meghűlt a sütemény, porcukorral megszórva, kockákra vágva szervírozzuk.
    Ezzel el is készült a szedres sütemény és már fogyaszthatjuk is a gyümölcsös édességet.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!