BABAPISKÓTÁS SÜTEMÉNY
ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • Krémhez: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 25 dkg ráma
  • 25 dkg cukor
  • Külön: 1 cs. babapiskóta
  • 3-4 adag lefőzött kávé
  • rumaroma
  • Teteje: 1 tábla / 10 dkg / tortabevonó
  • 5 dkg ráma
  • Elkészítés: Ezt a babapiskótás süteményt nagyon szeretem készíteni, mert nemcsak mutatós, hanem nagyon kellemes ízvilágú édesség. Akár ünnepi alkalomra, akár vendégségbe, de lakodalomba is és esetleg csak egy hétvégi süteményként is ebéd utánra nagyon szívesen megsütöm.  Most legutoljára a húsvéti ünnepekre készítettem el.
    A süteménynek a piskótáját két módon is elkészíthetjük. Csak simán, fehér piskótaként vagy kakaósan.
    S a csokimáz is lehet csak sima a süti tetején, vagy maga az elsimított csokimázat még dekorálhatjuk külön. Az lehet ugyanez az étcsokoládé, de lehet tejcsoki is vagy fehér csoki is. Ez mindenki ízlésére van bízva.
    Először főzzük le a kávét, hogy annak legyen ideje kihűlni.
    Majd elkészítjük a piskótát. 
    Válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral. 
    Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, s azzal is kikeverjük még a habot.
    Azután a lisztet és a sütőport összekeverjük és egy fakanállal összeforgatjuk a habbal. 
    Ha fehér piskótát sütünk, akkor 6 púpozott ek. lisztet keverünk a többi alapanyaghoz, de ha kakaósat sütünk, akkor az arányok a következők: 5 púpozott evőkanál liszt és 1 evőkanál kakaópor. 
    A sütőpor mindkét változatnál 1 csomag. 
    Egy sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítjuk a kikevert masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
    Amikor megsült, kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, visszafordítjuk a tésztát és kihűtjük. 
    Ezt követően  ketté vágjuk. 
    Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet.
     A krémhez a pudingport keverjük el csomómentesre a tejjel, majd főzzük fel sűrűre, s hűtsük ki éppen csak langymelegre.
    A rámát keverjük ki ezután a kétféle cukorral és a majdnem kihűlt pudinggal dolgozzuk simára  a robotgéppel.
    Miután a kávét hagytuk kihűlni, keverjünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű rumaromát és egy pillanatig tegyük félre.
    Állítsuk össze ezt követően a süteményt.
    Arra a tálcára fektessük rá a félbe vágott piskóta alsó lapját, amin majd rajta is fogjuk hagyni.
    Készítsük el magunk elé ezt a piskótát, a babapiskótákat, a félre tett rumos kávét és a krémet.
    A krémet szemmel vagy kanállal felezzük el és a krém felét simítsuk rá az alsó piskótalapra. 
    Erre szép sorban rakjuk le a babapiskótákat úgy, hogy hosszában két sort alkossanak, s amiket a kávé és rumaroma keverékében előbb mártsunk meg. 
    Arra ügyeljünk, hogy a babapiskótákat ne áztassuk el, csak jól mártsuk bele, hogy mindenhol érje a kávé és már tehetjük is a krém tetejére.
    A babapiskótákra ezt követően rásimítjuk a krém másik felét.
    Majd fedjük be a másik piskótalappal. 
    A tetejét pedig bevonjuk csokoládémázzal, amihez vízgőz fölött olvasszuk meg a csokit a rámával.
    A felolvasztott csokimázat simítsuk el a piskóta tetején.
    Mint említettem, lehet a tetején a csokimázat simán is hagyni, de meg is cifrázhatjuk. 
    Ebben az esetben még olvasszunk fel 3-4 kis kocka csokit egy picike rámával. 
    Ha megolvadt, öntsük egy nejlon zacskóba, s várjunk vele egy kis ideig, mert ha túl forró, nem tudunk vele dolgozni.
    Amint kicsit hűlt, tekerjük meg a zacskó száját, így kapunk egy kis zsákocskát.
    Ennek a zsákocskának a végét vágjuk le ollóval, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy a lyuk, mert akkor nem lesz szép a minta.
    Ezután ide-oda húzogatva akár kockákat, akár karikákat vagy más alakzatokat rajzoljunk meg a csoki tetején.
    Addig hagyjuk szobahőmérsékleten a süteményt, amíg szépen megdermed a csokoládé, majd tegyük hűtőszekrénybe és hagyjuk másnapig állni, hogy a krém összeálljon és az ízek összeérjenek.
    Végül másnap vágjuk le körben a sütemény széleit és a nekünk tetsző nagyságú kockákra szeleteljük fel.
    Ahhoz, hogy gyönyörűen épen, hajszál repedések nélkül maradjon a csoki a süti tetején, én először láng fölött felmelegítem egy kis kés pengéjét és azzal csak beolvasztom a csokiban a szeletelés helyét.
    Vagyis azzal a késsel nem vágom fel a süteményt, csak bejelölöm a szeletelés mentén a kockákat.
    Természetesen egyszeri melegítés nem elég hozzá, így minden újabb felmelegítés előtt le kell mosni az előző csokit a késről, különben rá fog égni. S az nem lenne jó.
    S ha ezzel megvagyunk, egy másik késsel már felvághatjuk a süteményt. Bátran ajánlom ezt a módszert mindenkinek.
    Aki viszont nem szeretne csokimázat készíteni a sütemény tetejére, az csak simán hintse meg a piskóta tetejét porcukorral, azzal is tökéletes lesz a süti.
    Rendezzük a süteményt egy kínáló tálra és már szervírozhatjuk is a szeretteinknek vagy a vendégeknek.
    Nagyon finom sütemény!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!