BABAPISKÓTÁS SÜTEMÉNY
ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • Krémhez: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 25 dkg ráma
  • 25 dkg cukor
  • Külön: 1 cs. babapiskóta
  • 3-4 adag lefőzött kávé
  • rumaroma
  • Teteje: 1 tábla / 10 dkg / tortabevonó
  • 5 dkg ráma
  • Elkészítés: Ezt a babapiskótás süteményt nagyon szeretem készíteni, mert nemcsak mutatós, hanem nagyon kellemes ízvilágú édesség. Akár ünnepi alkalomra, akár vendégségbe, de lakodalomba is és esetleg csak egy hétvégi süteményként is ebéd utánra nagyon szívesen megsütöm. A süteménynek a piskótáját két módon is elkészíthetjük. Csak simán, fehér piskótaként ( az alsó fotón látható ) vagy kakaósan ( az a fenti képen lett lefotózva ) és a csokimáz is lehet csak sima a süti tetején, vagy maga az elsimított csokimázat még dekorálhatjuk külön csokival. Az lehet ugyanez az étcsokoládé, de lehet tejcsoki is vagy fehér csoki is. Ez mindenki ízlésére van bízva.
    Először elkészítjük a piskótát. Válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral. Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, azután a lisztet és a sütőport. Ha fehér piskótát sütünk, akkor 6 púpozott ek. lisztet keverünk a többi alapanyaghoz, de ha kakaósat sütünk, akkor az arányok a következők.  5 púpozott evőkanál liszt és egy evőkanál kakaópor. A sütőpor mindkét változatnál 1 csomag. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe bele simítjuk a kikevert masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
    Amikor megsült, kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, visszafordítjuk a tésztát és kihűtjük. Ezt követően  ketté vágjuk. Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet és lefőzzük  a kávét is. Bár a kávét a sütés elején is lefőzhetjük, mivel akkor több idő marad arra, hogy kihűljön.
    Tehát a kávét hagyjuk kihűlni, s majd azután hozzákeverjük a rumaromát és félre tesszük.

     A krémhez a pudingport keverjük el a tejjel, majd főzzük sűrűre, s hűtsük ki.
    A rámát kikeverjük ezután a kétféle cukorral és a kihűlt pudinggal simára dolgozzuk a robotgéppel.
    Állítsuk össze a süteményt.
    A krémet felezzük el és a krém felét simítsuk rá az alsó piskótalapra. Erre sorban rakjuk le a babapiskótákat, amiket a kávé és rumaroma keverékébe megmártunk. 
    A babapiskótákra ezt követően rásimítjuk a krém másik felét, majd befedjük a másik piskótalappal.
    A tetejét pedig bevonjuk csokoládémázzal, amihez gőz fölött olvasszuk meg a csokit a rámával.
    Mint említettem, lehet a tetején a csokimázat simán is hagyni, de meg is cifrázhatjuk. 
    Ebben az esetben még olvasszunk fel 3-4 kis kocka csokit egy picike rámával. 
    Ha megolvadt, öntsük egy nejlon zacskóba, s várjunk vele egy kis ideig, mert ha túl forró, nem tudunk vele dolgozni.
    Amint kicsit hűlt, tekerjük meg a zacskó száját, így kapunk egy kis zsákocskát.
    Ennek a zsákocskának a végét vágjuk le ollóval, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy a lyuk, mert akkor nem lesz szép a minta.
    Ezután ide-oda húzogatva akár kockákat, akár karikákat vagy más alakzatokat rajzoljunk meg a csoki tetején.
    Addig hagyjuk szobahőmérsékleten a süteményt, amíg szépen megdermed a csokoládé, majd tegyük hűtőszekrénybe és hagyjuk másnapig állni, hogy a krém összeálljon és az ízek összeérjenek.Végül másnap szeleteljük fel.
    Aki nem szeretne csokimázat készíteni a tetejére, az csak simán hintse meg a tetejét porcukorral, azzal is tökéletes lesz a süti.
    Nagyon finom sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!