ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg ráma vagy liga
  • 50 dkg zöldborsó
  • 3-4 db közepes méretű burgonya
  • 1 zöldségleves kocka
  • ételízesítő
  • kis csokor petrezselyem zöld
  • 2 lapos ek. finom liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • víz
  • 10-20 dkg baconszalonna
  • sütőpapír
  • botmixer
  • Elkészítés: Szeretek krémleveseket készíteni, így egy-egy alkalommal az is kerül az asztalara a húslevesek mellett. A zöldborsókrém levest gyorsan össze tudjuk állítani, nem kell túl sok idő az elkészítéséhez. Mellé levesbetétnek lehet készen kapható levesgyöngyöt is kínálni, de nagyon finom hozzá a pirított tökmag vagy a karikára vágott kifli, amiknek a tetejére szórunk egy kevés reszelt sajtot és a sütőben pirosra, ropogósra sütünk. Vagy a sütőben ropogósra sült baconszalonna is fenséges feltéte ennek a levesnek. Én ez utóbbit sütöttem most hozzá.
    Először a hagymát pucoljuk meg, s ha eltávolítottuk a héját, vágjuk fel kockákra.
    Egy kisebb fazékban olvasszunk fel 5 dkg rámát vagy ligát ( én ligát használtam hozzá ) és adjuk hozzá a kockázott hagymát.
    Majd néhányszori kevergetés mellett fonnyasszuk meg üvegesre, azaz nem kell nagyon pirítani, csak puhuljon egy kicsit és adja ki magából a kellemes hagyma illatot.
    Ezalatt pucoljuk meg a burgonyát és felkockázva mossuk meg.
    Ezt követően, ha már üvegesre fonnyasztottuk a hagymát,  adjuk hozzá hagymához a fél kg zöldborsót és a felkockázott burgonyát.
    Öntsük fel 4-5 liter vízzel és hagyjuk felforrni.
    A zöldborsót, ha hüvelyeset használunk hozzá, természetesen előbb fejtsük ki, de ha fagyasztottat, akkor azt csak öblítsük le vízzel.
    Én jelen esetben fagyasztott borsót adtam a levesnek valónak.
    Egy fedővel érdemes lefedni, amíg arra várunk, hogy felforrjon, de arra ügyeljünk, hogy ha túl sok lenne a fazékban a víz, akkor kissé megemelve legyen rajta a fedő, különben kiforrhat.
    Miután forrt egyet a borsónk, ekkor sózzuk meg ízlés szerint és adjunk hozzá 1 zöldségleves kockát és egy kevéske ételízesítőt.
    Közben mossuk meg a petrezselyem zöldet és aprítsuk fel, majd ezt is tegyük bele a levesbe.
    Ezt követően főzzük puhára a leves alapunkat.
    Amikor puhára főlt a borsó és a burgonya is, ami kb. 30-40 percet vett igénybe ( a borsótól és a burgonyától függ a főzési idő ), akkor vegyük le a tűzről.
    Az egészet botmixerrel pürésítsük össze.
    Én ezenkívül még egy szűrőn is átpasszíroztam, mert itt-ott érezhető volt a borsó héja, de ez nem szükséges, csak ha valaki szintén szeretné.
    Tegyük vissza a tűzre és ismét forraljuk fel. S azután egy kis tálkában a lisztet keverjük ki a főzőtejszínnel és egy kevés vízzel csomómentesre.
    Majd egy szűrőn át adjuk hozzá a leveshez a habarást és sűrítsük be vele a levesünket. Jól forraljuk ki a besűrített levest.
    Ha valaki sűrűbbre szeretné, akkor a liszt mennyisége lehet 2 nagy evőkanál, de ennél a levesnél a burgonya is sűríti majd a levest.
    Amíg főlt a levesnek való krumpli és borsó, azalatt elkészíthetjük a leves betétet.
    Melegítsük elő a sütőnket ( villanytűzhelynél 200 fokra ) és egy gáztepsire terítsünk egy sütőpapírt. 
    A sütőpapírra szépen sorakoztassuk egymás mellé a szalonna csíkokat és miután rátettük mindet - amennyit mi szeretnénk készíteni, 10-15 vagy 20 dkg-t - fedjük be egy másik sütőpapírral.
    Rányomogatni az oldalaknál nem kell, mint egy alufóliát, csak tegyük a szalonnák tetejére, s ott egy kicsit rátapogathatjuk a szalonnák tetején.
    Helyezzük be a tepsit a sütőbe és kb. 10 perc alatt süssük ropogósra a szalonnákat.
    Fél időnél érdemes megnézni, mert minden sütő más és más, s így láthatjuk majd hogy vajon mennyi idő szükséges a saját sütőnkben, hogy ropogósra süljenek a szalonna csíkok.
    Amikor megsültek, vegyük ki a sütőből, ne hagyjuk bent tovább akkor sem, ha már lekapcsoltuk a sütőt, mert a még meleg sütőtől megéghet a vékony szalonna.
    Amikor kivesszük a tepsit, emeljük le róla a sütőpapírt és néhány perces várakozás után szedjük át egy tálcára vagy tányérra a megsült szalonna darabokat, hogy könnyebben kihűlhessenek. Ugyanis hideg vagy már csak langymeleg állapotában szépen eltördelhetőek a szalonna darabok.
    A tányérra mert kész krémleves tetejére tegyünk a darabolt szalonnából és már fogyaszthatjuk is a levest.
    A szalonnának köszönhetően rendkívül ízletes zöldborsó krémlevest fogunk fogyasztani.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!