TEJSZÍNES PRÉZLIGOMBÓCOS LEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Leveshez: csirkeaprólék
  • 30-40 dkg borsó
  • 5-6 db burgonya
  • 2-2 db sárgarépa, petrezselyem gyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • pár szem egész bors
  • ételízesítő
  • tárkony
  • 1 csirkehús leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 púp. ek. liszt
  • Gombóchoz: 10-15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 tojás
  • 10 dkg olvasztott ráma
  • bors
  • ételízesítő
  • 10 ek. főzőtejszín
  • petrezselyemzöld
  • Elkészítés: Ez a leves egy csirkeaprólékból készült leves, ami tárkonnyal van ízesítve, s a végén pedig egy tejszínes, lisztes keverékkel van behabarva. A  prézligombócok pedig nem simán zsemlemorzsával készülnek, hanem tejszínnel is, s ettől egy lágy, selymesebb ízű gombócokat fogunk kapni.
    A leveshez a csirkeaprólékot megmossuk,  s beletesszük a fazékba és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk főzni. ( Én min. 4 literes fazekat használok a leveseimhez. ) 
    Sózzuk meg a csirkeaprólékos levest és hagyjuk felforrni.
    Amikor már forr, a keletkező habot egy szűrővel szedjük le a leves tetejéről. Ha kell, ezt még ismételjük meg. Majd ha már nem habzik a hústól a leves, a zöldségeket tisztítsuk meg és mossuk meg. Azután vágjuk tetszőleges darabokra és húsos leveshez adjuk hozzá. A hagymát és a fokhagymát szintén megtisztítjuk a héjától és azokat is a leveshez tesszük. 
    Ízesítjük ízlés szerint a megadott fűszerekkel, majd hozzáadjuk a borsót, a leveskockát, az ételízesítőt és a felaprított petrezselyemzöldet és addig főzzük, míg a hús is és a zöldségek is puhára nem főlnek. 
    Amíg fől a levesünk, elkészítjük a gombócok keverékét, mert legalább 1 óra állási időre van szükség ahhoz, hogy kellően lágy, puha gombócokat kapjunk majd a levesben.
    Ehhez a gombócok hozzávalóit keverjük össze.  A petrezselyem zöldet előtte természetesen aprítsuk fel hozzá.
    A zsemlemorzsa mennyiségét viszont majd az adagoláskor látjuk, hiszen egy  közepesen lágy masszát kell kapnunk a kikeverés során. 
    S a zsemlemorzsa mennyisége  főként a tojások nagyságától függ. Kb. 1 óra állás után készítsünk diónyi gombócokat. Érdemes a gombócokat egy tányérra vagy tálcára elkészíteni előbb, mielőtt beletennénk a levesbe, mert az a jó, ha egyszerre kerülnek  bele és egyszerre főlnek meg. 
    Miután készre főtt a leves, a lisztet keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel és egy kevés vízzel és habarjuk be vele a levest. Jól forraljuk ki, majd ezután a zsemlemorzsás masszából formált kis gombócokat  tegyük a levesbe és hagyjuk megfőlni. Amikor feljöttek a leves tetejére, hagyjuk még jó pár percig főlni.
    S azután már szervírozható is a finom tejszínes leves.  

    Jó étvágyat kívánok hozzá!