TEJSZÍNES PRÉZLIGOMBÓCOS LEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Leveshez: csirkeaprólék 30-40 dkg borsó 5-6 db burgonya 2-2 db sárgarépa, petrezselyem gyökér 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma petrezselyemzöld só pár szem egész bors ételízesítő tárkony 1 csirkehús leveskocka 2 dl főzőtejszín 1 púp. ek. liszt Gombóchoz: 10-15 dkg zsemlemorzsa 3 tojás 10 dkg olvasztott ráma só bors ételízesítő 10 ek. főzőtejszín petrezselyemzöld
Elkészítés: Ez a leves egy csirkeaprólékból készült leves, ami tárkonnyal van ízesítve, s a végén pedig egy tejszínes, lisztes keverékkel van behabarva. A prézligombócok pedig nem simán zsemlemorzsával készülnek, hanem tejszínnel is, s ettől egy lágy, selymesebb ízű gombócokat fogunk kapni.
A leveshez a csirkeaprólékot megmossuk, s beletesszük a fazékba és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk főzni. ( Én min. 4 literes fazekat használok a leveseimhez. )
A leveshez a csirkeaprólékot megmossuk, s beletesszük a fazékba és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk főzni. ( Én min. 4 literes fazekat használok a leveseimhez. )
Sózzuk meg a csirkeaprólékos levest és hagyjuk felforrni.
Amikor már forr, a keletkező habot egy szűrővel szedjük le a leves tetejéről. Ha kell, ezt még ismételjük meg. Majd ha már nem habzik a hústól a leves, a zöldségeket tisztítsuk meg és mossuk meg. Azután vágjuk tetszőleges darabokra és húsos leveshez adjuk hozzá. A hagymát és a fokhagymát szintén megtisztítjuk a héjától és azokat is a leveshez tesszük.
Ízesítjük ízlés szerint a megadott fűszerekkel, majd hozzáadjuk a borsót, a leveskockát, az ételízesítőt és a felaprított petrezselyemzöldet és addig főzzük, míg a hús is és a zöldségek is puhára nem főlnek.
Amíg fől a levesünk, elkészítjük a gombócok keverékét, mert legalább 1 óra állási időre van szükség ahhoz, hogy kellően lágy, puha gombócokat kapjunk majd a levesben.
Ehhez a gombócok hozzávalóit keverjük össze. A petrezselyem zöldet előtte természetesen aprítsuk fel hozzá.
A zsemlemorzsa mennyiségét viszont majd az adagoláskor látjuk, hiszen egy közepesen lágy masszát kell kapnunk a kikeverés során.
S a zsemlemorzsa mennyisége főként a tojások nagyságától függ. Kb. 1 óra állás után készítsünk diónyi gombócokat. Érdemes a gombócokat egy tányérra vagy tálcára elkészíteni előbb, mielőtt beletennénk a levesbe, mert az a jó, ha egyszerre kerülnek bele és egyszerre főlnek meg.
Miután készre főtt a leves, a lisztet keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel és egy kevés vízzel és habarjuk be vele a levest. Jól forraljuk ki, majd ezután a zsemlemorzsás masszából formált kis gombócokat tegyük a levesbe és hagyjuk megfőlni. Amikor feljöttek a leves tetejére, hagyjuk még jó pár percig főlni.
Miután készre főtt a leves, a lisztet keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel és egy kevés vízzel és habarjuk be vele a levest. Jól forraljuk ki, majd ezután a zsemlemorzsás masszából formált kis gombócokat tegyük a levesbe és hagyjuk megfőlni. Amikor feljöttek a leves tetejére, hagyjuk még jó pár percig főlni.
S azután már szervírozható is a finom tejszínes leves.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!