FEJTETT BABLEVES FÜSTÖLT KOLBÁSSZAL
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1/2 kg fejtett bab 2-3 petrezselyem gyökér 2-3 sárgarépa 6-8 burgonya 30-35 dkg füstölt kolbász só ételízesítő őrölt pirospaprika 1 ek. zsír 1-2 ek. liszt 6-8 gerezd fokhagyma
Elkészítés: Ez a bableves hasonlóan készül, mint a száraz bableves, csak ott be kell áztatni a babot és a füstölt húst. De itt helyettük fejtett babot és kolbászt használunk. Tehát itt a fejtett babot nem kell beáztatni előző este és a főzési ideje is rövidebb. Én téli időszakban fagyasztott állapotában szoktam használni ezt a babot.
Minden nyáron igyekszem a fagyasztóba betenni pár csomaggal.
A füstölt kolbásznak köszönhetően pedig majd jól kiérződik a kolbász füstös íze a levesben.
A leveshez a zöldségeket megtisztítjuk a héjuktól, tetszőleges darabokra vágjuk és egy fazékba feltesszük főni annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. ( Én 6-7 liternél nem készítek kevesebbet. ) Hozzáadjuk a babot, a sót, a tisztított fokhagymát és addig főzzük, amíg a bab is és a zöldségek is megpuhulnak. Ez körülbelül 1 óra. Forrás közben ízesítsük a levesünket ételízesítővel. A füstölt kolbász bőrét húzzuk le, legalábbis én nem szoktam rajta hagyni és karikázzuk fel, majd adjuk a leveshez és főzzük vele legalább még 10-15 percig.
Ezt követően készítsünk rántást a zsírból és a lisztből. Hintsük meg pirospaprikával és vízzel felöntve keverjük simára, majd rántsuk be vele a levest és jól forraljuk ki, pár percig így is főzzük a levest.
Aki szereti, valamilyen apró tésztát is főzhet bele, de én nem minden alkalommal szoktam. Esetleg lehet külön is kifőzni tésztát és aki a leves elfogyasztásakor szeretne bele tenni, akkor külön szedhet a tésztából. ( Mint itt a kis fotón is látható, hogy került bele tészta, de külön főztem ki.) De friss, finom kenyérrel fogyasztva az igazi.
Ezt követően készítsünk rántást a zsírból és a lisztből. Hintsük meg pirospaprikával és vízzel felöntve keverjük simára, majd rántsuk be vele a levest és jól forraljuk ki, pár percig így is főzzük a levest.
Aki szereti, valamilyen apró tésztát is főzhet bele, de én nem minden alkalommal szoktam. Esetleg lehet külön is kifőzni tésztát és aki a leves elfogyasztásakor szeretne bele tenni, akkor külön szedhet a tésztából. ( Mint itt a kis fotón is látható, hogy került bele tészta, de külön főztem ki.) De friss, finom kenyérrel fogyasztva az igazi.
Jó étvágyat kívánok hozzá!