FEJTETT BABLEVES FÜSTÖLT KOLBÁSSZAL
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1/2 kg fejtett bab 2 petrezselyem gyökér 2 sárgarépa 6-8 burgonya 15-20 dkg füstölt kolbász só ételízesítő őrölt pirospaprika 1 ek. zsír 1-2 ek. liszt 2 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma petrezselyemzöld
Elkészítés: Ez a leves gyakorlatilag úgy készül, mint a száraz bableves, csak ott be kell áztatni a babot és a füstölt húst és itt helyettük fejtett babot és kolbászt használunk. Természetesen így az íz is kicsit más lesz. A fejtett babot nem kell beáztatni előző este és a főzési ideje is rövidebb. Én téli időszakban fagyasztott állapotában szoktam használni ezt a babot.
A zöldségeket megtisztítjuk a héjuktól, tetszőleges darabokra vágjuk és egy fazékba feltesszük főni annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. ( Én 3-4 liternél nem készítek kevesebbet. ) Hozzáadjuk a babot, a sót, a felaprított petrezselyemzöldet, a tisztított hagymát és fokhagymát és addig főzzük, amíg a bab is és a zöldségek is megpuhulnak. Ez körülbelül 1 óra. Forrás közben ízesítsük a levesünket ételízesítővel. A füstölt kolbászt karikázzuk fel és adjuk a leveshez, majd főzzük vele legalább még 10 percig.
Ezt követően készítsünk rántást a zsírból és a lisztből. Hintsük meg pirospaprikával és vízzel felöntve keverjük simára, majd rántsuk be vele a levest és jól forraljuk ki.
Aki szereti, valamilyen apró tésztát is főzhet bele, de én nem minden alkalommal szoktam.

Jó étvágyat kívánok hozzá!
A zöldségeket megtisztítjuk a héjuktól, tetszőleges darabokra vágjuk és egy fazékba feltesszük főni annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. ( Én 3-4 liternél nem készítek kevesebbet. ) Hozzáadjuk a babot, a sót, a felaprított petrezselyemzöldet, a tisztított hagymát és fokhagymát és addig főzzük, amíg a bab is és a zöldségek is megpuhulnak. Ez körülbelül 1 óra. Forrás közben ízesítsük a levesünket ételízesítővel. A füstölt kolbászt karikázzuk fel és adjuk a leveshez, majd főzzük vele legalább még 10 percig.
Ezt követően készítsünk rántást a zsírból és a lisztből. Hintsük meg pirospaprikával és vízzel felöntve keverjük simára, majd rántsuk be vele a levest és jól forraljuk ki.
Aki szereti, valamilyen apró tésztát is főzhet bele, de én nem minden alkalommal szoktam.

Jó étvágyat kívánok hozzá!