PÓRÉHAGYMÁS-FÜSTÖLT SZALONNÁS LEPÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 cs. friss leveles tészta 1 szál póréhagyma 2 egész tojás 4 púp. ek. tejföl 10 -15 dkg füstölt szalonna só őrölt fekete bors Tetejére: 5 - 10 dkg reszelt trapista sajt A forma kikenéséhez, szórásához: vaj vagy ráma és kevés liszt
Elkészítés: A szalonnával megízesített, póréhagymás pite még a karácsonyi időszak után készült. A sok laktató fogás után vágytunk valami könnyű, egyszerű és finom ételre, így ezt a leveles tésztás pitét állítottam össze. Természetesen ez a pite nem csak a nehezebb ételek elfogyasztása után jó, hanem bármelyik időszakban is elkészíthető.
Lehet az hétköznapra ebédre, vacsorára, de vendégvárás alkalmából is megsüthetjük.
De akár egy vasárnapi fogásként is felszolgálhatjuk a családunk számára.
Mint már oly sokszor említettem is, hogy nagyon kedvelem a családommal együtt a leveles tésztás ételeket, süteményeket, sós harapni valókat, így mindig tartok itthon friss leveles tésztát.
Ha más is így van ezzel, érdemes a hűtőben tartani 1-2 csomaggal.
A pite elkészítése nagyon egyszerű és viszonylag gyorsan meg is van.
A füstölt szalonnából vegyünk kb. 10-15 dkg-ot.
Az nem baj, ha pár dkg eltérés van, én vágtam két csíkot az itthon már a hűtőben csücsülő nagyobb darab szalonnából.
Majd a füstölt szalonnát vágjuk össze kockákra, amiről előtte vágjuk le a bőrét.
De azt se dobjuk el, hanem tegyük majd a serpenyőbe a szalonna kockák mellé és arról is lesülhet a rajta maradt kicsi szalonna zsír és finom ropogóssá sül a bőr, amit én imádok elrágcsálni.
Majd a póréhagymát ezután karikázzuk fel.
A hagyma végét természetesen vágjuk le és csak addig karikázzuk fel, amíg a zöld része is szép a pórénak.
Egy serpenyőbe tegyük bele a szalonna kockákat ( s aki szereti a szalonna bőrt is ) és süssük ki zsírjára.
Ha ezzel meg vagyunk, ( a bőrt vegyük ki belőle ) és adjuk a kisült szalonnához a felkarikázott póréhagymát.
Ha kicsit sok a kisült zsiradék, le is önthetünk belőle.
De ezt látni lehet majd, mivel nem minden szalonna egyformán engedi ki magából a zsiradékot.
A hozzáadott pórét süssük üvegesre, fonnyasszuk meg a szalonna között, s azután tegyük félre, hogy kihűlhessen a szalonnás pórénk.
Készítsük elő a pite formát.
A forma alját és az oldalát kenjük ki egy kevés rámával, ligával vagy vajjal, kinek mi van otthon.
S egy kevés liszttel hintsük meg a kivajazott formát.
Nekem olyan pite formám van, amiben az alja kivehető, de ha csak olyan van, ami egyben van, az is tökéletes.
Miután ezzel meg vagyunk, a két egész tojást üssük bele egy tálba, kissé habosítsuk fel villával vagy egy kézi habverővel és keverjük hozzá a tejfölt.
A tejföl lehet 12 %-os is vagy 20 %-os is.
Mindkét zsírtartalmú tejföl ugyanúgy használható hozzá.
Ízesítsük egy kevés sóval és 2-3 csipet őrölt borssal.
Végül keverjük hozzá a már meghűlt szalonnás póréhagymát.
Közben persze kapcsoljuk be a sütőnket 200 fokra, alsó-felső állásra.
A friss leveles tésztát tekerjük ki a csomagolásából és fektessük bele a kikent, lisztezett pite formába.
Igazgassuk bele a tésztát és a felesleges részt vágjuk le.
Természetesen azt se dobjuk el, abból majd sajttal megszórt kis rudakat süthetünk, miután összegyúrtuk, kinyújtottuk és kis téglalapokat vágtunk belőle. Megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük.
Ugyan abból nem lesz sok, de kár kidobni.
Tehát, ha benne van a leveles tészta a formában, egy villával több helyen szurkáljuk meg a tésztát.
Majd a készítsük magunk elé a formában lévő leveles tésztát és a tejfölös keveréket.
Ezt követően simítsuk rá a szalonnás, pórés, tejfölös keveréket a leveles tésztára.
Végül szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal.
A sajtot természetesen nem kell reszelt állapotában megvásárolnunk, kb. 5-10 dkg-s sajt darabot reszeljünk le.
Az előkészített pitét tegyük be az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt süssük készre.
Én szeretem a ha a sajt szép pirosra sül a tetején.
Hagyjuk picit hűlni, s azután szeletekre, cikkekre vágva kínáljuk a családnak vagy a vendégeknek.
A friss leveles tészta helyett egyébként fagyasztott leveles tésztát is használhatunk, de abban az esetben számoljunk a fagyasztott tészta kiengedésével, azaz plusz idővel.
Amikor fogyasztjuk a készre sült pitét, mellé valamilyen köretet is kínálhatunk.
Az lehet burgonyapüré, rozmaringos, tepsiben sült burgonya gerezdek vagy párolt rizs. De bármilyen más körettel és salátával is finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!