VIRSLI SZŐTTES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 35 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 1 dl tej 1 kk. cukor 1 kk. só, 1 kk. étolaj Szövéshez: 8-10 db virsli A tészta kenéséhez: 1 egész tojás A tepsi kikenéséhez: zsiradék
Elkészítés: Amikor a főkategóriába kerestem a megfelelő beírást, gondolkodóba estem, hiszen ez nem csupán a tésztákhoz illeszthető be, hanem főfogás is lehet akár reggelire, akár ebédre. De kitűnő választás uzsonnára vagy vacsorára. Bármelyik időszakban fogyasztható, nagyon finom, laktató étel.
A tésztához először az élesztőt futtassuk fel a meglangyosított tejben, amibe beletettük a cukrot is.
Hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt felvágnánk.
A tésztához először az élesztőt futtassuk fel a meglangyosított tejben, amibe beletettük a cukrot is.
Miután feljött az élesztő,egy tálba mérjük ki a lisztet, a sót és az olajat, s adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is.
Majd gyúrjuk össze tésztává a hozzávalókat.
Ha szükséges, még adhatunk hozzá kevés tejet, ezt majd érezni lehet a kidolgozás során.
Jól dagasszuk ki és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára.
Miután megkelt a tészta, nyújtsuk ki akkorára, amekkora a gáztepsink.
A tepsit kenjük meg zsiradékkal és helyezzük bele a tésztát.
A továbbiakban a tepsin dolgozunk, de ha valakinek könnyebb a gyúródeszkán, ott is folytathatja az előkészületeket.
Viszont akkor egy sütőpapírra rakja rá a kinyújtott tésztát és azzal együtt kell átemelni a tepsire.
A tésztát ezután derelye vágóval hosszában vágjuk be csíkokra, de ne vágjuk végig a tésztát, az oldalainál maradjon egy kevés perem.
A virsliket hosszában vágjuk ketté és szövögessük bele a tészta csíkokba.
A tészta tetejét kenjük le felvert tojással és előmelegített sütőben süssük arany barnára.
Hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt felvágnánk.
Majd tálaláskor kockákra vágva, kechuppal vagy mustárral szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!