VIRSLI SZŐTTES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 35 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 1 kk. só, 1 kk. étolaj
  • Szövéshez: 8-10 db virsli
  • A tészta kenéséhez: 1 egész tojás
  • A tepsi kikenéséhez: zsiradék
  • Elkészítés: Amikor a főkategóriába kerestem a megfelelő beírást, gondolkodóba estem, hiszen ez nem igazán tészta, hanem főfogás is lehet akár reggelire, akár ebédre, uzsonnára vagy vacsorára. Bármelyik időszakban fogyasztható, nagyon finom, laktató étel.


    A tésztához az élesztőt futtassuk fel a meglangyosított tejben, amibe beletettük a cukrot is. Miután feljött az élesztő, a liszttel, a sóval és az olajjal gyúrjuk össze. Ha szükséges, még adhatunk hozzá kevés tejet. Jól dagasszuk ki és meleg helyen kelesszük duplájára. Miután megkelt, nyújtsuk ki akkorára, amekkora a gáztepsink. A tepsit kenjük meg zsiradékkal és helyezzük bele a tésztát. A továbbiakban a tepsin dolgozunk, de ha valakinek könnyebb a gyúródeszkán, ott is folytathatja az előkészületeket. Viszont akkor egy sütőpapírra rakja rá a kinyújtott tésztát és azzal együtt kell átemelni a tepsire. A tésztát ezután derelye vágóval hosszában vágjuk be csíkokra, de ne vágjuk végig a tésztát, az oldalainál maradjon egy kevés perem. A virsliket hosszában vágjuk ketté és szövögessük bele a tészta csíkokba. A tészta tetejét kenjük le felvert tojással és előmelegített sütőben süssük arany barnára.

    Tálaláskor kockákra vágva, kechuppal vagy mustárral szervírozzuk.



    Jó étvágyat kívánok hozzá!