SZILVÁS GOMBÓC
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
1/2 kg liszt 2-3 csipet só 2-3 tojás 8-10 db kicsi burgonya 30-50 dkg szilva cukor őrölt fahéj zsemlemorzsa kevés olaj
Elkészítés: A szilvás gombócot szerintem mindenki szereti, s tulajdonképpen nem olyan bonyolult és hosszadalmas az elkészítése, mint gondolnánk.
Először a burgonyákat kell hozzá megfőznünk. Én azt szeretem a szilvás gombóc tésztájában, ha kellően van benne krumpli. Hozzá 8-10 krumplit választottam, de ezek nem nagy szeműek. Ha mégis nagyobb krumplijaink vannak, akkor 3-4-5 db elég hozzá.
Az össz. mennyiség tisztítva, főzve kb. 40 dkg legyen.
Először hámozzuk le a héjától a burgonyákat és többszöri vízben mossuk meg. Érdemes kisebb kockákra felvágni, mert úgy sokkal hamarabb megfől. Majd sós vízben főzzük meg.
Amikor megfőtt, szűrjük le és még most melegen törjük össze, de legjobb, ha van krumplinyomónk és azon átnyomjuk.
Azután, ha átnyomtuk a krumplit, várjunk vele, míg éppen langymelegre hűl, hogy tudjunk vele dolgozni.
Ez csak kis idő kell, hogy legyen, tényleg csak annyi, hogy a kezünk már elbírja a megfelelő hőfokot. De ha, jobban kihűl, az sem gond, úgyis össze lehet gyúrni a tésztát.
Csak ha még melegebb a krumpli, összegyúráskor alig kell hozzá víz.
S ekkor adjuk hozzá a sót, a lisztet. Majd a tojásokat üssük fel egy kis tálkába és villával habosítsuk fel és az is kerülhet a lisztes alaphoz.
A tojások száma attól függ, hogy mekkorák. Ha S-s méretűek, 3-t is adhatunk hozzá, de ha M-esek, kettő is elegendő.
Jól gyúrjuk össze a tésztát.
A gyúrás során, már az elején azt fogjuk látni, hogy kell-e hozzá víz. Egy kicsit tehetünk hozzá, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.
Az nem sok mennyiség. 1/2-1 dl körül van. De ezt majd tapasztaljuk, hogy a liszt mennyire veszi fel a krumplit, azaz mennyire lágyul a tészta.
Úgyhogy azt majd tapintással, gyúrással látjuk, hogy mennyi vízre van szükség. Egy jó pár percig megtart, míg szép puhára gyúrjuk a tésztát.
Azt követően liszttel megszórt gyúrótáblán nyújtsuk ki olyan 4-5 milliméteres vastagságúra a tésztát.
Késsel vagy derelye vágóval vágjunk négyzeteket a kinyújtott tésztán. Ne legyenek se túl nagyok és se túl kicsik a tészta kockák.
A szilvát - ezt érdemes a krumpli főzése alatt elkészíteni - magozzuk ki és attól függően, hogy mekkora a szilva, vágjuk kettőbe, háromba.
Amikor már használjuk fel a szilva gerezdeket, akkor egy kevés cukrot keverjünk el egy kevés fahéjjal. Kb. 4-5 dkg cukor és 1/2 -1 kk. fahéj, ki mennyire szereti fahéjasan. Minden szétdarabolt szilvát hempergessünk meg a fahéjas cukorban és így cukrosan helyezzünk egy vagy két gerezdet a tészta kocka közepére.
De úgy is készülhet a szilva cukrozása, hogy már a kimagozás és felvágás után rögtön összekeverjük a fahéjas cukorral és abban hagyjuk állni.
Akkor jól átjárja a fahéjas cukor. De az első verzió alapján jobban rajta marad a cukor a szilván.
Én ígyis-úgyis készítettem már.
Ha ráraktuk a tészta közepére a szilvát, ami a nagyságától függően lehet 1-2 darab is, hajtsuk rá a tészta egyik szélét, majd a másik felét és gömbölygessük gombóccá.
Mindegyiket készítsük így el és sorakoztassuk rá egy tálcára.
Közben tegyünk fel egy fazékban vizet a tűzre és adjunk hozzá egy pici sót, olyan 1 kk-nyi mennyiséget és kb. 1 ek. olajat. Amint már forr a víz, tehetjük is bele a gombócokat. S főzzük ki azokat.
Amikor feljönnek a víz felszínére, még főzzük néhány percig, 5-6 percig, de figyeljük, hogy ne főljenek szét.
Egyszerre túl sok gombóc ne kerüljön a vízbe - 10-15 db - mert a főzésük során megdagadnak a gombócok.
Ha meg van, egy szűrőkanállal szedjük ki és hempergessük meg cukros pirított zsemlemorzsában. Én hideg vízbe szoktam kiszedni, de onnan azonnal átszedem, persze lecsepegtetve szintén szűrővel, a zsemlemorzsába.
Ehhez egy kevés olajon, ami kb. 2 ek. csak, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, aminek a mennyisége kb. 2,5 dl, pirítsuk meg, majd utána adjunk hozzá egy kicsi vizet. A víz mennyisége pedig kb. 1-1,5 dl közötti.
Ezt apránként öntsük hozzá, kevergessük pár pillanatig, amíg kezdi a morzsa felszívni a vizet és kezd máris puhulni. Ezt követően zárjuk el alatta a lángot.
Egy fedővel takarjuk le és hagyjuk állni egy kis ideig, olyan 10 percig. Ezalatt kellően megdagadnak a zsemlemorzsa szemek.
Levéve a fedőt, a fakanállal alaposan kevergessük el, kicsit lazítsuk is fel a megpuhult szemeket, hogy ne maradjanak egyben.
Végül szórjunk bele kristálycukrot. kb. 2-3 evőkanállal és jól keverjük össze.
Ezt szintén érdemes a krumpli főzése alatt megcsinálni és amint kifőztük a gombócokat, már csak hempergetni kell a morzsában.
Ezután tálalhatjuk is a fincsi szilvás gombócot.
Persze van aki csak megpirítja a zsemlemorzsát és bele adja a cukrot, de én szeretem, ha kicsit puhább a morzsa, ezért teszek hozzá vizet és hagyom megdagadni a morzsa szemeket.
De a sima pirítás is jó, ha valaki csak úgy szeretné.
Tipp:
Én minden évben szoktam a szilva szezon idején készíteni télire is gombócot, azaz lefagyasztok pár adagot. Ehhez 3-4 adag tésztát készítek, s persze hozzá annyi szilva is kell.
Ha viszont tényleg ennyiből készítünk fagyasztásra, egyszerre csak olyan másfél kg liszthez elegendő krumplit érdemes főzni és külön-külön begyúrni a tészta adagokat.
Persze, ha teljesen kihűl a krumpli, úgyis lehet vele dolgozni, csak a krumpli darabkák így jobban kiőrződnek majd a tésztában a gyúrás során. Ezért akkor tovább tart a tészta kidolgozása.
Én legutóbb 3 kg lisztből készítettem gombócokat, abból több, mint 300 gombócom lett.
De valóban nem érdemes egyszerre, mert nem győzzük olyan gyorsan kinyújtani, tölteni a tésztákat és mire az utolsó adag tésztához jutunk, az addigra túl lágyul az állás után. Ezt egyszer sajnos megtapasztaltam.
Amikor elkészülnek a nyers állapotukban a gombócok, egy szilikonos sütőpapírral leterített tálcára sorakoztatom őket, s így beteszem jó pár órára a fagyasztóba. Pontosabban egy egész éjszakát csücsülnek a gombócok a fagyasztóban.
A nagy mennyiségű gombócok elkészítéshez azt is vegyük figyelembe, hogy mennyi helyünk van a fagyasztóban, hiszen először tálcástól kerülnek majd be oda.
Amikor már kellően megkeményedtek, megfagytak, csak akkor teszem hűtőtasakba, nem dobozba, mert akkor sok helyet foglalnának. Egy zacskóba nálam 20 db gombóc kerül. Persze aki szeretné, nyugodtan dobozba is teheti. S a mennyiségen is lehet változtatni. Egy adagra lehet többet és kevesebbet is számolni.
S a tálcán való előfagyasztásra pedig azért van szükség, hogy külön-külön fagyjanak meg a gombócok. Mert ha rögtön zacskóba raknánk, abban az esetben klasszul megfagynának, de össze is tapadnának és amikor szeretnénk beletenni majd a főzővízbe, nem lehet őket szakadás nélkül szétválasztani. Első alkalommal, még évekkel ezelőtt, sajnos így jártam, tehát bosszantó tapasztalat után mondom ezt.
De így, tálcán való kifagyasztásnál nem kell majd ilyen miatt bosszankodnunk.
Amikor a fagyasztáshoz rásorakoztatjuk a gombócokat a tálcára, erre plusz még egy sort ne tegyünk, mint amikor panírozott cukkinit fagyasztunk le. Talán arról is olvashattatok, hogy azt is szoktam lefagyasztani. A cukkini lefagyasztásáról a rántott cukkininél találhattok tippeket bővebben.
Ugyanis a cukkini kemény, szilárd állagú, de a gombóc puha és ha még egy réteg kerülne rá, összenyomódnának.
Amikor télen főzzük ki a gombócokat, előtte nem kell kiolvasztani, akárcsak a bolti gombócot. A továbbiakban akkor is úgy járjunk el, mint a friss készítésénél, azaz forraljunk vizet.
Csak ott kicsit tovább kell főzni a gombócot, mivel fagyott állapotban kerülnek a forrásban lévő vízbe. Annál, ha feljöttek a víz felszínére, még legalább 10 percig kell főzni a gombócokat. Majd ott is pirított, cukros zsemlemorzsában forgassuk meg a végén őket.
Akár frissiben, akár fagyasztott állapotban főzzük a szilvás gombócokat, mindenféleképpen remek szilvás ételt kínálunk a családunk tagjainak.
Jó étvágyat kívánok hozzá!