KRÉMSAJTOS-SPENÓTOS GNOCCHI
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 2 cs. 50 dkg-os készen vett gnocchi
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl víz
  • 25 dkg mascarpone sajt
  • 10-15 dkg bébi spenót
  • étolaj
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg bacon szalonna
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ezt a remek egytálételt egy főzős újságban láttam. Hamar ki is próbáltam, s nagyon ízlett itthon. A gnocchi eredetileg csak 50 dkg volt meg adva a receptúrában, de én inkább dupla mennyiséget  vásároltam. Természetesen nem feltétlenül kell készen megvennünk, aki úgy gondolja, saját maga is elkészítheti otthon ezt a krumplis tésztát. De én magam gyorsabbnak véltem, ha készen, azaz megformált állapotában meg veszem és csak ki kell főzni.
    De mivel dupla mennyiséget szerettem volna készíteni, ezért más hozzávalókat is - nem mindent ugyan, de - megdupláztam. S volt olyan hozzávaló is, amit viszont kihagytam.
    Úgyhogy a receptet úgy írom le, ahogyan én készítettem. 
    Először a gnocchit főzzük ki. 
    Ehhez egy fazékba tegyünk bőséges vizet, amibe tegyünk egy kevés sót és olajat is. 
    S ha forr a víz, a tésztát főzzük ki benne. 
    Ügyeljünk arra, hogy ne sokáig főzzük, mert ha túl főzzük, mancsos lesz. 
    Majd szűrjük le és egy kevéske olajjal keverjük át és tegyük félre.
    Amíg arra vártunk, hogy felforrjon a tészta vizünk, azalatt megsüthetjük a szalonna csíkokat ropogósra.
    Nagyon egyszerűen meg lehet úgy is sütni, hogy nem fröcsögtetünk össze vele semmit, tehát nem serpenyőben sütjük, hanem sütőben.
    A sütőt melegítsük elő ( 200 Fokra ) és egy gáztepsire terítsünk egy sütőpapírt. Fektessük rá a szalonna csíkokat és a tetejükre fektessünk egy másik sütőpapír lapot. 
    Helyezzük be a sütőbe és kb. 10-15 perc alatt süssük meg őket.
    Érdemes 10 percnél ránézni, de kb. 10-15 perc között/alatt  készül el.
    Amikor kivesszük a sütőből, látni fogjuk, hogy gyönyörű ropogósra sült a két sütőpapír között a szalonna. 
    A felső papírlapot vegyük le és hagyjuk az egészet kihűlni.
    Ezután készítsük el a sajtkrémes mártást.
    Egy-két ek. olajat melegítsünk fel egy magasabb falú serpenyőben vagy kis lábasban, majd dobjuk rá a hagymát, amit előtte kockázzunk fel.
    Pirítsuk kicsit, s ezután tegyük hozzá a megtisztított fokhagymát is, amit szintén felaprítottunk.
    A kettőt együtt pirítsuk néhány percig, míg üvegessé nem válik, majd adjuk hozzá a friss bébi spenótot.
    A bébi spenótot általában télen-nyáron lehet kapni nagyobb szupermarketekben, én is ott vettem.
    Egy-két mosás után csepegtessük le a felesleges víztől és úgy adjuk a hagymás alaphoz. Amelyik nagyobb spenót levél, azt nyugodtan vágjuk kisebb darabra, de úgyis össze fog esni a párolás során.
    Kevergessük addig, míg összefonnyad a spenót.
    Ezt követően öntsük fel kevés ( kb. 2 dl ) vízzel, sózzuk, borsozzuk meg és hintsük meg kevés ételízesítővel.
    Főzzük így össze az alapanyagokat legalább 15-20 percig, hogy a hagyma és a fokhagyma is megpuhuljon. De természetesen többször keverjük át.
    Majd a mascarponét és a reszelt sajtot is adjuk hozzá és keverjük el alaposan, hogy összeolvadjanak a sajtok a spenótos alappal.
    Végül adjuk hozzá a főzőtejszínt is.
    Forraljuk össze az egészet és kevergetés mellett forraljuk is ki. Majd  azután zárjuk el a gázt alatta. A kész spenótos ragut keverjük össze a kifőzött gnocchival. 
    Tegyük egy szép kínáló tálba és a félretett szalonna csíkokat törjük kis darabokra.
    Az így kapott szalonna chipszet rakjuk a sajtos gnocchi tetejére és már kínálhatjuk is a család részére.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    erzsike
    2021-05-17
    Szia Andrea! Örülök,hogy tetszik a recept és ha ki is próbálod, meglátod, hogy finom is. A szalonna sütése pedig valóban praktikus ily módon, mert így pl. krémlevesek tetejére is kiváló és arra adagolva zsírmentes és ropogós is lesz. További szép napokat! Erzsike
    Lupercalia
    2021-05-16
    Jaj, de jó ötlet! Köszönöm szépen! Andrea