HAMIS HÁJAS LEVELES TÉSZTÁBÓL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. friss leveles tészta
  • 4-5 ek. házi szilva lekvár
  • 1 kicsi méretű tojás a tészta lekenéséhez
  • Tetejére: porcukor
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: Mint tudjátok, hisz oly sokszor el is mondtam, imádom a leveles tésztából készült apró falatokat. Akár vendégeket várok, akár a kis családom számára készítem, akár csak egy délutáni kis falatozásra, egy tea vagy kávé mellé, minden alkalomra jobbnál jobb gyors sütiket lehet a leveles tésztából összeállítani, megsütni. Ez a mostani apró sütemény szintén egy olyan kis finomság, amit lehetetlen megunni.

    Egy újságban láttam meg ezt a receptet és éreztem, hogy nekem is el kell készítenem. S milyen jól tettem. Azóta már rengetegszer megsütöttem, mert eteti magát ez a kis lekváros falat.
    Ha anyukámhoz megyek, neki minden alkalommal elkészítek egy adagot, mert bár más süteményt is sütök, de ez jöhet bármikor.
    Ez a recept a Receptözön 2021/decemberi számában volt található és nagyon egyszerű és nagyon finom.
    Nem kell hozzá más, mint egy csomag friss leveles tészta és szilva lekvár.
    A sütés előtt tojással lekenjük a tetejét és már mehet is a sütőbe.
    Tulajdonképpen én más ízű lekvárral nem próbáltam, biztosan azzal is nagyon ízletes, de számomra a szilva lekvár a legfinomabb íz.
    Először kapcsoljuk be a sütőnket, villany tűzhelynél 200 fokra, alsó-felső sütésre, hogy kellően bemelegedjen a sütőnk, hiszen hamar elkészülünk a kis tészták összeállításával.
    Készítsük elő a tepsit is, amire tegyünk egy sütőpapírt.
    Majd vegyük elő a leveles tésztát is.
    A leveles tészta fajtája mindegy, lehet Dr. oetker, lehet Tesco-s, Lidl-s  vagy másmilyen is, de nem fagyasztott, hanem friss leveles tészta legyen.
    A tésztát vegyük ki a csomagolásából és tekerjük ki. S ezután vágjuk fel kisebb kockákra.
    Lehet 18 darabba is vágni, de akár 21 darab kockát is kihozhatunk egy leveles tésztából, de akkor pár darab kisebb lehet majd, miután megsültek a falatok.
    Én leginkább 18 darabra vágom, mert arra is figyelnünk kell, hogy a tésztácskát a lekvár rákerülése után egymásra kell majd hajtani.
    Ha felvágtuk egy derelye vágóval vagy egy éles késsel, vegyünk ki egy kis tálkába a lekvárból 3-4 evőkanálnyi mennyiséget.
    Minden egyes kocka elejére tegyünk a lekvárból egy kis kávéskanálnyi mennyiséget. Ha 3-4 ek-nál többre van szükség, pótoljuk azt természetesen.
    Az nem baj, ha nem sikerül mindet tökéletesen szépre ráhelyezni a tésztára és az sem baj, ha picit többnek tűnik a lekvár. Ugyan sülés közben az kifolyhat, de még meleg állapotban vissza lehet majd tenni a megsült tésztába a legvégén, ha netán kifolyt volna. De nagyon sok lekvár azért ne legyen, arra mindenképp figyeljünk.
    Miután rajta vannak a lekvárok a tésztán, a tészta felső részét hajtsuk rá a lekvárra.
    A ráhajtott vagy lehajtott tésztából kapunk így egy téglalap vagy akár kocka formát.
    Mindegyik kis téglalapnak a két oldalát az ujjunkkal óvatosan nyomkodjuk le.
    De csak az oldalakat nyomkodjuk le, az elejét ne, hiszen nem kell teljesen lezárni a tésztát. Ezt villával sem kell megerősíteni, elég, ha csak az ujjunkat használjuk.
    Minden kis tészta darabot fektessünk le sorban egy sütőpapíros tepsire.
    Azután az egy kis méretű tojást üssük fel egy kis tálkába és villával kissé verjük fel, majd egy ecsettel kenjük le a tészta kockák tetejét.
    Miután lekentük a tojással, ezt követően mehet a tepsi a sütőbe.
    Az előmelegített sütőben körülbelül 20-25 perc alatt süssük készre a sütiket. A sütési idő sütőtől függően változhat.
    Amikor már szép piros a teteje a lekváros hamis hájasnak, akkor el is készültünk a sütésével.
    Mint láthatjátok, némelyik tészta kockából nekem is kijött sülés közben a lekvár, de ez nem baj, mint írtam is, ez szépen orvosolható.
    Pár perc várakozás után már fel vehetőek a kész kis sütik és ekkor egy késsel szépen visszasimíthatjuk a lekvárt a két tészta közé, igaz csak a tészta elejére, de oda szépen elsimul.
    Azokat a sütiket, amiknél kijött a lekvár, viszont igen óvatosan vegyük fel a papírról, mert oda is ragadhat a lekvárból egy picike darab a sütőpapírra és nehogy össze nyomjuk a megsült tésztát. S persze ne is égessük meg az ujjunkat.
    Amint pár perc alatt langymelegre hűltek a tésztácskák, szedjük le egy tálcára és hagyjuk kihűlni.
    Azután porcukorral hintsük meg a tetejüket egy szűrőn keresztül és rendezzük rá egy kínáló tányérra vagy egy tálcára.
    Mi sokszor már langyosan is be-bekapunk egy falatot, nehéz kivárni a teljes kihűlését a lekváros falatkáknak.
    Egyébként olyan is lehet, hogy némelyik tészta jobban szétnyílik a sütés során. Így tényleg úgy néz ki, mint egy hájas.
    Van aki azt mondja, hogy érdemes a leveles tésztát 10-15 perccel előbb kivenni a hűtőből, mielőtt elkezdenénk vele dolgozni.
    Ezt mindenki maga döntse el, hogy valóban jobb-e, de én jobban szeretek a leveles tésztával a hűtőből való kivétel után azonnal, pár perc elteltével dolgozni, mert ha túlságosan meglágyul a tészta, szerintem sokkal inkább  megnehezíti a munkánkat.
    Nekem ez a tapasztalatom.
    Még azt szeretném veletek megosztani, hogyha nincs otthon tojás a tészta tetejére, nem baj, akkor vízzel is megspriccelhetjük vagy egyszerűen csak ecsettel vizezzük meg a tetejét, s úgy süssük készre a sütit.
    Viszont a tojástól a végén szép piros színt tudunk majd elérni a tésztánál.
    Most még egy tapasztalatomat szeretném veletek megosztani.
    A napokban, kicsit karácsony után vásároltam a Spar üzletben S-budget leveles tésztát 
    Abból megint csak egy ilyen hamis hájast készítettem.
    Hát valami fenségesebb kis falatkákat kaptam, mint az előbbi tésztákból készülteknél!
    Sokkal szebbek lettek ezek a megsült kis lekváros falatok.
    Jobban felfúvódtak és amikor beleharaptunk, csak úgy roppant az egész tészta.
    Azt hiszen ez a termék sokkal inkább elnyerte a tetszésemet! Így ha van vagy lesz rá lehetőségem, a továbbiakban ezt a fajta leveles tésztát fogom vásárolni. 
    S bátran ajánlom nektek is!
    A sütés során szépen ketté nyílik a tészta, s valóban így úgy néz ki, mintha igazi hájas sütemény kerülne a szemünk elé.
    Lehet porcukor nélkül is kínálni, de megporcukrozva is szervírozhatjuk.
    Az igaz, hogy ez nem a valódi hájas, de mégis hasonlít rá és aki kipróbálja, nem fog benne csalódni, mert nagyon finom!
    S legközelebb már mindenki két adagot készít belőle, akárcsak én.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!