OREO CSOKOLÁDÉS MUFFIN
EGYSZERŰ | GYORS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
1 tábla oreo csokidarabkás tejcsokoládé 25 dkg liszt 1 cs. sütőpor 10 dkg kristálycukor 1 cs. vaníliás cukor 1 nagy dobozos natúr joghurt ( 330 gr ) 2 tojás 0,70 dl étolaj 12 db muffin papír vagy szilikon muffin forma muffin sütőforma
Elkészítés: Mostanában igen kevés alkalommal készítettem muffint és úgy gondoltam, talán most már jó lenne egy-egy hétvégére azokból a receptjeimből is megsütni egy-két fajtát, hogy ne csak krémes félék legyenek a repertoáromban. A mostani választásom egy nagyon egyszerűre esett, bár szerintem minden muffin elkészítése egyszerű, hiszen nem igényel nagy munkát. Nekem van itthon szilikon muffin formám, ami darabjaira véve került bele a fém muffin sütő formába. Ezeket azért szeretem, mert nem kell külön olajozni vagy rámával kikenni. Nagyon szépen kifordítható belőle a megsült muffin süti.
De természetesen akinek ilyen van és nincs fém muffin sütője, így egyszerűen helyezze őket egy tepsire és miután bele lett kanalazva a tészta, a tepsivel együtt helyezze be a sütőbe, mert így egyszerűbb, mintha a sütőrácsra rakosgatnánk a nyeklő szilikon formákat.
De persze, ha nincs szilikon forma, akkor a papír kapszlikat helyezzük bele a muffin sütő mélyedéseibe és töltsük meg a tésztával, majd mehet is a sütőbe.
Első lépésként a két tojást keverjük el robotgéppel a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá az olajat.
Sokunkban felmerült már - szerintem mindenki tegye a szívére a kezét, hogy ugye így van - hogy vajon mennyi is az a mennyiség, ami meg van adva. ( pl. más-más recepteknél estünk gondolkodóba ) Legyen az dl, vagy cl.
Ez a mennyiség, ami az olajnál adott, valamivel több fél dl-nél. Ha van mércés poharunk vagy kis kancsónk, akkor könnyebb a dolgunk, ha nincs egy kávés pohár is jó lesz. Abban is ki lehet mérni a megadott olaj mennyiséget. Picivel több legyen a pohár feléig mérten.
Miután ezt is hozzáadtuk, öntsük hozzá a joghurtot is és így is keverjük ki a géppel.
Azután a lisztet és a sütőport is keverjük hozzá. Mielőtt elkezdenénk géppel eldolgozni, érdemes előbb fakanállal elkeverni, különben porzik majd a tálban, ha rögtön a robotgéppel kezdjük el kikeverni.
Ha ezzel is megvagyunk, a csokit a kezünkkel tördeljük bele apró kis darabokban. Ezt már fakanállal keverjük azután össze.
Ezután nincs más dolgunk, mint elosztani a kész masszát. Mindegyik kapszliba töltsünk egyformán a kikevert tésztából. Nekem annyi jutott belőle egy kapszliba, hogy majdnem tele lett egy forma.
Ezt követően előmelegített sütőbe helyezzük be és süssük készre 20-25 perc alatt.
Természetesen már akkor bekapcsolhatjuk a sütőt előmelegedni, amikor neki látunk a z alapanyagok összedolgozásához, mert az is kb. 10 percig tart.
Villany sütőnél 180 fokon alsó-felső sütést alkalmazzunk.
20 percnél érdemes leellenőrizni a muffint, mert van akinek a sütője 20 perc elteltével süti készre a sütit, van akinek meg valamivel tovább kell sütnie a muffint.
Mindezt könnyen ellenőrizhetjük, ha kihúzva kissé a muffin sütőt, s a muffinok egyikébe, a közepébe bele szúrunk egy kis kést és ha nem ragad rá a tésztából, akkor megsült a muffinunk.
Aki gondolja megporcukrozhatja tálaláskor, én magam ezt kihagytam, mert tettszett, ahogy kikandikáltak a csoki darabok.
Jó étvágyat kívánok hozzá!