KAKAÓS BABKA KALÁCS
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Tészta: 45 dkg finom liszt 2 dl langyos tej 8 dkg kristály cukor 2,5 dkg élesztő 1 egész tojás 1 tojássárgája 10 dkg olvasztott ráma Töltelék: 2 ek. holland kakaópor 10 dkg kristály cukor 10 dkg olvasztott ráma Egyéb: kalács sütő forma sütőpapír
Elkészítés: Már régóta terveztem, hogy valamilyen Babka kalácsot szeretnék kipróbálni, megsütni a család számára. Az interneten sok helyen megtalálhatók ennek a kalácsnak a különböző receptjei, de sok gasztrós, sütős-főzős újságban is olvashatjuk az elkészítési módját. Ezt a receptet én újságban találtam és abból készítettem.














![]()
![]()

A Kiskegyed Recepttár újság 2023/1. számában található a recept.
Kicsi változtatást végeztem rajta, de csak annyiban, hogy kevesebb holland kakaót tettem a töltelékbe - így is nagyon kakaós volt - és szirupot nem tettem a tetejére a túlságosan cukros íz miatt.
A képeken kicsit sötéten láthatóak a kakaós részek, de talán azért még kivehető minden fontos látnivaló.

Leírom akkor ahogyan én készítettem.
Először be kell dagasztani a tésztát, amit aztán meg kell majd keleszteni.
A rámát vagy ligát tegyük egy kisebb tálkába és olvasszuk fel mikróban vagy akár gázon is megoldható ez. Hagyjuk ezután hűlni.
A tejet langyosítsuk fel egy csészében és a megadott cukor mennyiségből tegyünk hozzá 1 tk.-nyit, majd morzsoljuk bele az élesztőt.
Egy szalvétával fedjük le a csésze tetejét és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
A lisztet mérjük ki és öntsük bele egy akkora tálba, amiben majd a dagasztást fogjuk végezni. Adjuk hozzá a megmaradt cukrot és keverjük össze a két alapanyagot.
Az egyik tojást válasszuk ketté és a sárgájához üssük hozzá a másik egész tojást. A fenn maradó tojásfehérjét most nem használjuk fel. Villával keverjük össze a kettőt.
Miután felfutott az élesztőnk, adjuk hozzá a liszthez és öntsük hozzá a kikevert tojást is.
Kezdjük el összedolgozni a tésztát, s amikor már összeállt, kicsit dagasztottuk, adjuk hozzá a felolvasztott, de már nem forró rámát vagy ligát. Én most ligát használtam hozzá.
Az egészet alaposan dolgozzuk ki, dagasszuk simára.
Ez egy kicsit nehéz munka, kissé megizzad az ember tőle, de akkor lesz igazán jó a tészta, ha már izzad a homlokunk a dagasztástól.

Miután szép simára, hólyagosra dagasztottuk a tésztát, takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük a tésztát duplájára kb. 50-60 perc alatt.
Amikor már csak pár percünk van addig, hogy kiborítsuk a tálból a tésztát a gyúrótáblára, a töltelék hozzávalóit keverjük össze.
Ahhoz a rámát vagy ligát olvasszuk fel, majd a kakaóval és a cukorral keverjük simára.
Én túl soknak találtam az eredeti receptben megadott 4 ek. holland kakaót, így csak a felét adtam hozzá. Majd tegyük félre.
Készítsük elő a gyúrótáblát. Hintsük meg liszttel és a közben megkelt tésztát borítsuk ki rá.
A kiborított tésztát gyúrjuk át és vágjuk ketté, majd készítsünk a kettő tésztából egy-egy cipót.

Először az egyik cipót lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagságúra.

Kicsit kerekre, kicsit ovális alakra nyújtottam.
A félre tett kakaónak a felét óvatosan kenjük rá a tészta tetejére.

Azután a megkent tésztát tekerjük fel, mint a bejglit, azaz készítsünk egy rudat.

A feltekert tészta rudat ezután tegyük félre.

Majd ugyanígy készítsük elő a másik cipót is és azt is tekerjük fel rúdba.
Miután elkészültek a kakaós rudak, tegyük azokat a gyúrótáblára magunk elé és mindkettőt középen egy éles késsel vágjuk be. A rudaknál a tészták két végét hagyjuk meg és a végétől kicsit távolabb kezdjük el bevágni a tésztát.
Ne vágjuk át teljesen, csak vágjuk be a késsel hosszan a tésztát.

Így fognak kinézni, ahogy a tészták be vannak vágva.
Szinte szétnyílik majd a tészta középen.
Amint mindkét tészta bevágása megtörtént, a két tészta felső végét illesszük egymáshoz, kicsit fogjuk is össze és fonjuk össze a két tészta csíkot.

Az összefont tészta másik végét is kicsit tapasszuk egymáshoz, de csak úgy finoman.
Készítsük elő a kalács formánkat.

A formánkba tegyünk egy sütőpapírt. Én csak az aljába tettem papírt, azaz vágtam egy akkora méretet, amekkora a forma.
Azután óvatosan emeljük, fektessük bele a megformázott tésztát.

Majd takarjuk le konyharuhával és ismételten kelesszük meg a kalács tésztát. Ez az idő kb. 40-45 perc.
Közben amikor már csak 10 perc van hátra, hogy leemeljük a tésztánkról a konyharuhát, kapcsoljuk be a sütőnket. Villanytűzhelynél 180- 200 fokra, alsó-felső sütési funkcióra, hogy előmelegedhessen a sütőnk.
Ezt a kalácsot anyukámnál készítettem és ott nem villany tűzhely van, hanem gázpalackos, s annak a hőfoka kb. 200 foknak felel meg.
Amikor a kalács tészta végül megkelt - azalatt a sütő is bemelegedett - vegyük le a tetejéről a konyharuhát, s láthatjuk, hogy a megkelt tészta csodásan kitölti a formát.

Ezt követően helyezzük be a sütőbe és süssük szép pirosra a kalácsot.
Arra ügyeljünk, hogy milyen magasra tesszük a sütőben lévő rácsot, mert sülés közben nagyon megemelkedik a tészta.
A sütési idő kb. 30-35 perc.
Amikor azt látjuk, hogy 30 percnél már szép pirosra sült a kalács, érdemes egy tűpróbát végezni.
Ugyan a kakaó rátapad a beleszúrt késre, hiszen még forró, de ha fehér, nyers tészta nincs rajta, akkor megsült a kalács.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk meghűlni.
Az eredeti recept szirupot is ír a tetejére, amit közvetlenül a sütés után kell rákenni. Én ezt kihagytam.
Így is nagyon finom, puha foszlós volt a kalács.
Amikor már kihűlt a megsült kalács, óvatosan vegyük ki a formából.
Legyünk körültekintőek a kivételnél, mert elképzelhető, hogy a kisült kakaó a kalács forma széléhez sült. Ha így van, azt látni lehet, ott késsel előbb lazítsuk fel a kakaós részt.
Majd szeleteljük fel a kalácsot és egy csésze kakaó, tea vagy kávé mellé csodás falatozni valót tudunk kínálni.

Én itt még formával együtt készítettem a fotót, de a középen lévő képen már kikerült a kalács a formából.

Nagyon finom kalács, érdemes kipróbálni.
Legközelebb más ízesítéssel is elkészítem.
Jó étvágyat kívánok hozzá!