MEGGYES SZELET
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 10 dkg szobahőmérsékletű ráma
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 dl tejföl
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ü. magozott meggy befőtt
  • sütőpapír
  • tetejére: porcukor
  • Elkészítés: A gyümölcsös piskóta féléket vagy kavart gyümölcsös süteményeket azért szeretem nagyon, mert amellett, hogy finom, nagyon egyszerű az elkészítésük. Van úgy, hogy nem kíván az ember megint habos krémes féléket, csak egy egyszerű gyümölcsös piskótát enne, akkor azt gondolom, hogy éppen az ilyen sütik a legjobbak ilyenkor. Ezt a receptet a " Receptneked " oldalon találtam, s gyorsan ki is próbáltam. Bár ott más gyümölccsel és kristálycukor helyett porcukorral volt elkészítve, de én annyit változtattam rajta, hogy porcukor helyett kristálycukrot adtam hozzá  és málna helyett meggyet tettem a kavart tészta tetejére. 
    Szerintem így is nagyon finom, s mivel nagyon egyszerű az elkészítése, más alkalommal is meg fogom sütni ezt az egyszerű édességet.


    Először melegítsük elő a sütőnket, ha villany sütőnk van, akkor 180 fokra, alsó-felső sütésre, ha gázos, akkor arra a hőfokra, ahogy szoktunk sütni. 
    Ugyanis olyan hamar összeállítható ez a sütemény, hogy pont jó lesz a sütő hőfoka, mire befejezzük a tészta összeállítását és be kell helyezni a tepsit a sütőbe.
    A meggyet először egy tálba egy szűrőn át szűrjük le, s az alatt, míg összekavarjuk a tészta hozzávalóit, a felesleges folyadék teljesen le tud csepegni. 
    A puha rámát, a kristály cukrot és a vaníliás cukrot egy tálban gépi habverővel keverjük ki, adjuk hozzá a tojásokat és az egészet keverjük habosra.
    Ezután adjuk hozzá a tejfölt és azzal is jól keverjük ki.
    Majd a sütőporral elvegyített lisztet is öntsük hozzá és előbb fakanállal, majd tovább lehet géppel is, alaposan kavarjuk ki. 
    Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a kikevert masszát simítsuk a tepsibe.
    A tetejét szórjuk meg a levétől lecsepegtetett meggyel és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük meg.
    Érdemes tűpróbát végezni, azaz, szúrjunk bele egy kis kést a tésztába és 
    ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült a meggyes szeletünk.

     
    Hagyjuk hűlni a tésztát és amikor már csak éppen langyos, fel is szeletelhetjük a süteményt, ugyanis ha nem tudjuk kivárni a teljes kihűlését a sütinek, már akkor is felvágható. 
    Én úgy szoktam a legegyszerűbben és legszebben felvágni, hogy a sütőpapír végeit  a tepsiben kicsit megemelem, ezzel ellazítom a tepsitől, esetleg kis késsel, ha kell,  körbe is vágom a tepsi peremén a tésztát és ráhelyezek egy vékony peremű tálcát. Erre a tálcára a tálcával együtt tartva ráfordítom a tepsit és mivel fel van lazítva a tepsitől a tészta, könnyen és szépen kiborítható lesz a süti a tepsiből a tálcára. Ekkor lehúzom a sütőpapírt és ide a tészta aljára is teszek egy tálcát.
    Majd mindkét tálcát megtartva, megfordítom a sütit. 
    Így a tészta alja rákerült az alsó tálcára. 
    Egy nagyon vékony csíkban levágom a tészta széleit - én nem szeretem meghagyni azt a részt, ami a tepsi szélén volt, mert így esztétikusabb.
    S azután szépen felszeletelem a süteményt, meghintem a tetejét porcukorral és tányérra vagy tálcára helyezve szervírozható a finom meggyes szelet.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!