RIZSKÓ
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 bögre ( 2,5 dl-es ) rizs
  • 2 bögre víz
  • 2 bögre tej + még kevés tej
  • 12.5 dkg ráma
  • 1,5 bögre cukor
  • 2 cs.vaníliás cukor
  • 6 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • Elkészítés: A rizskót, azaz a rizsfelfújtat nagyon gyakran szoktam készíteni, mert van úgy, hogy csak gondolok egyet és már neki is állok, hogy mire a család megérkezik, készen is legyek vele. A rizst először mossuk meg, majd szűrjük le. ( Én minden esetben meg szoktam mosni a rizst, mert ezáltal a keményítőt lemosom róla, de tudom, hogy vannak sokan, akik ezt nem tartják fontosnak. ) Miután megmostuk és leszűrtük a rizsről a folyadékot, a vízzel és a tejjel főzzük puhára. Először hagyjuk forrni, majd figyeljük amikor főzzük, néha-néha megkeverve, hogy le ne égjen, s így főzzük puhára. Miután már majdnem elfőtte a levét, vegyük takarék lángra és hagyjuk addig így, míg magába nem szívja a folyadékot a rizs. Majd állítsuk takarékra a lángot és lefedve hagyjuk még  kb. 5  percig, hogy a rizs teljesen megpuhulhasson. Ezután még szoktam aláönteni újra egy kevés tejet, kb. 2-5 dl mennyiséget és kicsit nagyobbra véve a lángot, felforralom, s olyan állagúra készítem, hogy ne legyen se túl száraz és se túl híg. Olyan legyen, mint egy tejberizs, azaz kissé totyakos.

    Régebben hagytam kihűlni a készre főtt rizst és csak akkor dolgoztam össze a többi a hozzávalóval, de mára rájöttem, hogy ha melegen teszem ezt, akkor is ugyanolyan jó lesz az állaga és az íze, mintha kihűteném. Tehát csak annyit hűl, amíg kikeverem a többi hozzávalót. 
    A rámát, a cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, és a tojások sárgáit keverjük alaposan ki, kissé habosra egy robotgéppel, majd egy fakanállal dolgozzuk el a kész tejberizssel. A  reszelt citromhéjat is ezután keverjük hozzá. Persze ha épp nincs otthon citromunk, az sem baj, ha kimarad. Nem minden alkalommal használok hozzá, hiszen ha épp gondolok egyet és rizskót készítenék, de nincs itthon citrom, sebaj, anélkül is fincsi lesz a desszert.
    Majd a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá 1 cs. vaníliás cukorral szintén robotgéppel és lassan keverjük el a már vajas-tojásos tejberizses masszával, ezt ugyanúgy egy fakanál segítségével. Egy tepsit kenjünk ki rámával, hintsünk meg egy kevés zsemlemorzsával és öntsük bele a rizses keveréket, s  200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre.
    Hagyjuk legalább langyosra hűlni és kockára vágva, porcukorral meghintve és bármilyen ízű lekvárral tálaljuk.
    ( Aki úgy ismeri az elkészítési módját, hogy a rizst ki kell hűteni, akkor az nyugodtan készítse aszerint. )
    De én, mint említettem is a recept elején, egy ismerősöm által kezdtem úgy összeállítani a rizses keveréket, hogy melegen kevertem bele a többi hozzávalót és valójában ugyanazt az eredményt kaptam, így azóta maradtam is ennél az elkészítési módnál. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!