SAVANYÚ KÁPOSZTÁN PÁROLT GŐZGOMBÓC SÜLT OLDALASSAL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Sült oldalashoz: 1-1,5 kg sertés oldalas
  • őrölt fekete bors
  • majoránna
  • őrölt piros paprika
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • alufólia
  • Párolt savanyú káposztához: Kb. 1-1,5 kg savanyú káposzta
  • kevés sertés zsír vagy olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • őrölt piros paprika
  • 1/2 mk. egész fűszerkömény
  • 1 babérlevél
  • Gőzgombóchoz: 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 mk. cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg sertés zsír
  • Elkészítés: Ezt a csodás receptet egy újságban láttam meg, a Blikk Receptek újságban, Vass Lászlóné receptje. Gyakran sütök sertés oldalast, mert szeretjük, így amikor azt láttam, hogy az oldalas párolt savanyú káposztával és gőzgombóccal lett tálalva, nem volt kérdés, hogy én is elkészítsem.

    Először a hússal kezdjünk.
    A megmosott sertés oldalast vágjuk fel a csontok mentén csíkokra és minden hús darabot sózzunk és borsozzunk meg minden oldalról.
    Én a borssal kicsit óvatosan bánok, mert kicsit tudja bántani a gyomrot.
    Egy tepsit kenjünk ki egy kisebb kanál zsírral vagy aki szívesebben használ olajat, akkor az olajjal kenje ki a tepsijét.
    Bár ehhez az ételhez sokkal jobban kombinál a sertés zsír. Azután öntsünk bele 1 dl vizet és minden hús darabot fektessünk bele, amiket előtte még szórjunk meg majoránnával.
    Minden hús tetejét hintsük meg egy kevés őrölt piros paprikával és tegyünk minden hús darabra egy-két darabolt fokhagymát. Ehhez először természetesen pucoljuk le a fokhagyma gerezdek héját és vágjuk a gerezdeket 3-4 darabba.
    Fedjük le a tepsi tetejét alufóliával és helyezzük be a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe 1 órára.
    Majd a gombóc tésztájának a dagasztásával folytassuk a munkát, mivel annak még meg kell kelnie, mire a káposzta is majd megpárolódik.
    A kimért lisztet öntsük bele egy tálba és a csipet sóval keverjük össze.
    A tejet egy csészében langyosítsuk meg a mikróban és adjuk hozzá a kevéske cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt.
    Fedjük le a csésze tetejét egy szalvétával és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
    Amíg dolgozik az élesztő, a mindössze 1 dkg zsírt morzsoljuk össze a liszttel.
    Miután felfutott az élesztő, adjuk a tálban lévő liszthez és jó alaposan dagasszuk ki a tésztát.
    Azután takarjuk le a tál tetejét egy konyharuhával és kelesszük duplájára a tésztát.
    Ez az idő kb. 1 óra.
    Amíg kel a tészta, tegyük fel a káposztát, mert annak a párolási ideje szintén legalább 1 óra.
    A savanyú káposztát mielőtt elkezdenénk feltenni párolni, kóstoljuk meg és ha nagyon savanyúnak találnánk, mossuk meg.
    Általában egyébként savanyú szokott lenni, így meg kell mosnunk azt.
    Ha túl hosszúak a káposzta gyalult szálai, akkor még egy késsel vágjuk is meg a káposztát, hogy ne legyen annyira hosszú majd az evés során.
    Egy magasabb falú serpenyőben vagy ennek hiányában, egy lábasban kevés zsírt, kb. 1 teáskanálnyi mennyiséget  vagy ennek megfelelően 2 ek. olajat hevítsünk fel.
    A hagymát pucoljuk meg a héjától és vágjuk kis kockákra. 
    Tegyük bele a serpenyőbe a felmelegedett zsiradékhoz.
    Kezdjük el megpirítani és amíg kevergetjük, közben a két csík szalonnáról vágjuk le a bőrt, mert arra most nem lesz szükségünk és vágjuk fel a szalonnát kockákra.
    A felkockázott szalonnát adjuk az enyhén megpirított hagymához.
    Kevergetve, hagyjuk, hogy  kiengedje a szalonna a zsírját. Éppen ezért adtunk a hagyma pirításához is csak kevés zsiradékot.
    Azután tegyük hozzá a megmosott savanyú káposztát. Egy kevés sóval hintsük meg, s adjuk hozzá a babérlevelet, a kis mennyiségű köményt és öntsük fel 2 dl vízzel. Majd hagyjuk megpárolódni.
    Időnként keverjük meg és ha szükségét látjuk, öntsünk még hozzá, ha kell egy kevés vizet. 3/4 óra elteltével, amikor már lassan készen lesz, pótoljuk a vizet és ha kell, sózzunk utána. Majd főzzük, pároljuk még tovább.
    Készítsük el a gombócokat.
    A megkelt tésztáról emeljük le a konyharuhát.
    Majd borítsuk ki egy lisztezett gyúrótáblára.
    A gyúrótáblán azután készítsünk 6-8 db kisebb gombócot.
    Nekem 7 db gombóc jött ki ebből a tészta mennyiségből.
    Amikor már kb. 1 óra elteltével megpuhult a káposzta, hintsük meg 1 tk. őrölt piros paprikával.
    Keverjük át és adjunk hozzá egy kevés mennyiségű vizet. Kb. 1-1,5 dl-t.
    Hagyjuk, hogy felforrjon és azután egy keveset szedjünk ki a káposztából egy tányérra.
    A többi káposzta tetejére  ekkor ültessük ide-oda a félre tett gombócokat.
    Rakjuk rá a gombócok tetejére a kiszedett megpárolt káposztát.
    Fedjük le egy fedővel - ha van hozzá üveg fedő, az még jobb - és 15-20 percig ne emeljük le a fedőt, azaz ne nézegessük fedő nélkül.
    Közben már a húsnál is eltelt 1 óra, ekkor vegyük le az alufóliát és süssük tovább még kb. fél órán keresztül szép pirosra a hús darabokat.
    Ezalatt természetesen 3-4 alkalommal is megfordíthatjuk a husikat, hogy mindenhol szép pirosra süljön majd az oldalas.
    Közben 15 perc elteltével én kiemeltem egy gombócot és levágtam belőle egy szeletet és ha úgy találtam, hogy még nem szép szivacsos, nem sült át a  gombóc, még néhány percig hagytam tovább gőzölődni. Nálam 20 percig gőzölődött a gőzgombóc.
    Amint elkészült a gőzgombóc, néhány perces várakozás után már leemelhetjük a fedőt róla és meglátjuk a szép gombócokat a párolt káposztán.
    Közben szép pirosra, ropogósra megsültek az oldalasok is.
    S annál is pár perces várakozás után kiszedhetjük a zsíros tepsiből a húsokat.
    Egy kínáló tálba helyezzünk a párolt  káposztából, fektessünk rá néhány oldalas darabot és szeleteljünk fel 1-2 gőzgombócot. A többit addig ne szeleteljük fel, ha nem fogyasztódik el azonnal, de természetesen mindet is felszolgálhatjuk egyszerre, ha többen ülik körbe az asztalt.
    Nagyon ízletes főfogás, érdemes kipróbálni!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!