GYROS CSIRKEMELLBŐL
EGYSZERŰ | GYORS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
3 csirkemellfilé 1 tk. gyros fűszerkeverék 1 dl olaj kevés zsiradék a sütéshez
Elkészítés: Gyrost többször szoktam készíteni a családom részére, általában hétvégén vagy egy vacsira, mert akkor tud mindenki egyszerre asztalhoz ülni. Éppen ezért 3 csirkemell filét használok fel hozzá, vagy ha sertés hús az alapja, akkor is 1 kg. Én más húsból nem szoktam készíteni. Természetesen aki kevesebbet szeretne csinálni, abban az esetben kevesebb húsra van szükség. Az elkészítése roppant egyszerű, viszonylag gyorsan is megvan.
A húst jól mossuk meg, csepegtessük le róla a vizet vagy itassuk fel róla egy papírtörlővel és vágjuk fel a húst kisebb csíkokra.
Ehhez előbb vágjuk le a leeső részt a mellről, majd a nagy szeletet vágjuk hosszában ketté, hogy két szeletet kapjunk. S azután azokat a részeket csíkozzuk fel akkorára, amekkorára szeretnénk.
Egy teáskanál gyros fűszerkeveréket tegyünk egy tálba, s adjunk hozzá 1 dl olajat.
Természetesen lehet több fűszert is használni, de én nem szeretem, ha túlságosan intenzíven fűszeres a hús.
Ebbe a keverékbe forgassuk meg a husit és hagyjuk állni 20-30 percig.
Ezután egy serpenyőben süssük készre egy kevés olajon vagy sertés zsíron.
A hús sütése több részletben történjen és kicsit pirítsuk is meg.
Tálaláskor tatziki mártást, paradicsomot, paprikát, ha van uborkát kínáljunk mellé, amit akár egy saláta ágyon szépen rendezzünk el.
Így a saláta is ugyanúgy elfogyasztható a többi zöldség mellett és egyben mutatós is lesz a terítékünk.
De ha nincs salátánk, egy egyszerű kínáló tálba is belerendezhetjük.
A gyroshoz lehet felszolgálni pitát is - akár házi készítésűt is, de a bolti is finom.
A pitának és a tatziki mártásnak a receptjeit megtalálhatjátok az oldalon.
A gyroshoz ha pedig nem tudunk pitát kínálni, nyugodtan elfogyaszthatjuk tányéron is egy finom hasábburgonya kíséretében.
Ez egy egyszerű, de finom étel, akár ebédre, akár vacsorára is kínálható.
De vendégvárásra is remek fogás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!