CSIRKEMÁJAS TÖLTELÉK PARADICSOMSZÓSSZAL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Töltelékhez: 1/2 kg csirkemáj 1 fej vöröshagyma só őrölt bors őrölt piros paprika 2-3 ek. zsír 6 tojás 8 db zsemle kevés petrezselyemzöld Paradicsomszószhoz: 1 nagyobb ek. zsír 2 púpozott ek. liszt 1/2 liter paradicsomlé 4 dl víz 1/2 mk. só 2 tk cukor
Elkészítés:
Ezt a finom májas tölteléket nagyon szereti a család, s a receptet anyukámtól sajátítottam el.
Először elkészítjük a töltelékhez a májat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ezt a finom májas tölteléket nagyon szereti a család, s a receptet anyukámtól sajátítottam el.
Először elkészítjük a töltelékhez a májat.
A májat megtisztítjuk, a felesleges, oda nem illő részeket kivágjuk, majd megmossuk, s a lecsepegtetés után kis kockákra daraboljuk.
A hagymát kockákra vágjuk és 1 ek. zsíron üvegesre hevítjük.
Majd a felkockázott májat hozzáadjuk a hagymához, és az egészet megpirítjuk. Közben sózzuk és borsozzuk meg egy kicsit. ( A csirkemájat nyugodtan lehet sózni, nem úgy mint a sertés májat. A csirkemáj nem fog a párolás során megkeményedni a sótól. ) Egy kevés vizet is öntsünk alá, amint már kezd kifehéredni a máj, s úgy pirítsuk készre.
Ha megpirítottuk a májat, tegyük félre.
A zsemléket ezután vízbe mártjuk, csak annyira, hogy amikor kicsavarjuk, ne legyen mancsos, hanem jó morzsalékos legyen. Tehát csavarjuk ki a zsemléket, miután megmártottuk egy kis ideig a vízben.
A hagymát kockákra vágjuk és 1 ek. zsíron üvegesre hevítjük.
Majd a felkockázott májat hozzáadjuk a hagymához, és az egészet megpirítjuk. Közben sózzuk és borsozzuk meg egy kicsit. ( A csirkemájat nyugodtan lehet sózni, nem úgy mint a sertés májat. A csirkemáj nem fog a párolás során megkeményedni a sótól. ) Egy kevés vizet is öntsünk alá, amint már kezd kifehéredni a máj, s úgy pirítsuk készre.
Ha megpirítottuk a májat, tegyük félre.
A zsemléket ezután vízbe mártjuk, csak annyira, hogy amikor kicsavarjuk, ne legyen mancsos, hanem jó morzsalékos legyen. Tehát csavarjuk ki a zsemléket, miután megmártottuk egy kis ideig a vízben.
Hozzáadjuk a morzsalékosra szétszedett zsemlékhez ezután a félretett pirított májat, majd 6 tojássárgáját.
Összedolgozzuk, majd befűszerezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. / a sóból kb. 2 mk-nyit, a borsból 1/2 mk-al és a paprikából 2 mk-al adagolhatunk, de kóstoljuk meg és ha sótlan, ízesítsünk utána. / Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet ( én télen fagyasztóból elővett petrezselyemzöldet használok ) és keverjük át újra.
A 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a masszába.

Egy normál méretű tepsit zsírozzunk ki és simítsuk bele a májas tölteléket.
Előmelegített sütőben süssük szép pirosra, 50-60 perc alatt.
Összedolgozzuk, majd befűszerezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. / a sóból kb. 2 mk-nyit, a borsból 1/2 mk-al és a paprikából 2 mk-al adagolhatunk, de kóstoljuk meg és ha sótlan, ízesítsünk utána. / Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet ( én télen fagyasztóból elővett petrezselyemzöldet használok ) és keverjük át újra.
A 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a masszába.

Egy normál méretű tepsit zsírozzunk ki és simítsuk bele a májas tölteléket.
Előmelegített sütőben süssük szép pirosra, 50-60 perc alatt.
A megsült tölteléket langyosan szépen kockázzuk fel és paradicsomszósszal tálaljuk.
Mi szoktunk mellé tyúkhúslevesben főtt tyúkhússal is kínálni, de enélkül is ízletes finomság.

Mi szoktunk mellé tyúkhúslevesben főtt tyúkhússal is kínálni, de enélkül is ízletes finomság.

Leírom a paradicsomszósz elkészítésének a menetét is.
Paradicsomszósz elkészítése:
A zsírból és a lisztből készítsünk rántást, s ezután húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a paradicsomlét. Keverjük csomómentesre,- én ilyenkor mindég kézi habverővel keverem ki- majd adjuk hozzá a vizet is. Sózzuk és tegyük vissza a tűzre és folytonos keverés mellett sűrítsük be. Ha besűrűsödött és felforrt, ízesítsük a cukorral.
Paradicsomszósz elkészítése:
A zsírból és a lisztből készítsünk rántást, s ezután húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a paradicsomlét. Keverjük csomómentesre,- én ilyenkor mindég kézi habverővel keverem ki- majd adjuk hozzá a vizet is. Sózzuk és tegyük vissza a tűzre és folytonos keverés mellett sűrítsük be. Ha besűrűsödött és felforrt, ízesítsük a cukorral.
Jó étvágyat kívánok hozzá!