CSIRKEMÁJAS TÖLTELÉK PARADICSOMSZÓSSZAL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Töltelékhez: 1/2 kg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • őrölt piros paprika
  • 2-3 ek. zsír
  • 6 tojás
  • 8 db zsemle
  • kevés petrezselyemzöld
  • Paradicsomszószhoz: 1 nagyobb ek. zsír
  • 2 púpozott ek. liszt
  • 6-7 dl paradicsomlé
  • 4 dl víz
  • 1/2 mk. só
  • 2 tk
  • cukor
  • Elkészítés: Ezt a finom májas tölteléket nagyon szereti a család, s a receptet anyukámtól tanultam meg, sajátítottam el.
    Először elkészítjük a töltelékhez a májat.A májat  megtisztítjuk, a felesleges, oda nem illő részeket kivágjuk, majd megmossuk, s a lecsepegtetés után kis kockákra daraboljuk.A hagymát kockákra vágjuk és 1 ek. zsíron üvegesre hevítjük. Majd a felkockázott májat hozzáadjuk a hagymához, és az egészet megpirítjuk. 
    Közben sózzuk és borsozzuk is meg ízlés szerint. 
    A csirkemájat nyugodtan lehet  sózni, nem úgy mint a sertés májat. A csirkemáj nem fog a párolás során megkeményedni a sótól. 
    Egy kevés vizet is öntsünk alá, amint már kezd kifehéredni a máj, s úgy pirítsuk készre.
    Ha megpirítottuk a májat, tegyük félre, hogy hűlhessen egy kicsit.
    A zsemléket ezután  mártsuk meg vízben, de csak annyira, hogy amikor kicsavarjuk, ne legyen mancsos, hanem jó morzsalékos legyen. 
    Tehát csavarjuk ki a zsemléket, miután megmártottuk egy kis ideig a vízben.
    Hozzáadjuk a morzsalékosra szétszedett zsemlékhez ezután a félretett és kissé meghűlt pirított májat, amit összekeverünk.
    Majd  a 6 tojássárgáját is hozzátesszük.
    Összedolgozzuk, majd befűszerezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. / a sóból kb. 2 mk-nyit, a borsból 1/2 mk-al és a paprikából 2 mk-al adagolhatunk, de kóstoljuk meg és ha sótlan, ízesítsünk utána. / 
    Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet - én télen fagyasztóból elővett petrezselyemzöldet használok, ezt nektek is bátran ajánlom, mert így is remekül kiadja majd az ízét - és keverjük át újra.
    A 6 tojásfehérjét ezt követően verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a kikevert  masszába.

    Egy normál méretű tepsit zsírozzunk ki és simítsuk bele a májas tölteléket.
    200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük szép pirosra, olyan 50-60 perc alatt. 
    A megsült tölteléket langyosan szépen kockázzuk fel és paradicsomszósszal tálaljuk.
    Mi szoktunk mellé tyúk húslevesben főtt tyúkhússal is kínálni, de enélkül is ízletes finomság.
    Leírom a paradicsomszósz elkészítésének a menetét is.
    Paradicsomszósz elkészítése:
    A zsírból és a lisztből készítsünk rántást, s ezután húzzuk félre a tűzről és adjunk hozzá valamennyi paradicsomlét. Először csak a megadott mennyiség felét, s azt egy kézi habverővel keverjük simára. 
    Miután kikevertük csomómentesre, adjuk hozzá a többi paradicsomlét is.
    Ha még sűrűnek találjuk, adjunk hozzá a vízből is, de ha nem kell mind bele, akkor csak annyival lazítsuk, amennyivel szükséges. 
    Sózzuk meg és tegyük vissza a tűzre és folytonos keverés mellett sűrítsük be.
    A besűrítés során , ha azt tapasztaljuk, hogy még szükség van folyadékra, még vízzel pótoljuk ezt.
    Ha besűrűsödött és felforrt, ízesítsük a cukorral. 
    Azután egy kisebb lángú égőre helyezzünk rá egy lángelosztót vagy aki úgy ismeri, egy platnit és takarék lángon hagyjuk összefőlni a paradicsomszószt kb. 10-15 percig.
    Ezalatt szépen selymesre fől a paradicsom mártás és az ízek is jobban összefőlnek.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!