CSIRKEMÁJAS TÖLTELÉK PARADICSOMSZÓSSZAL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Töltelékhez: 1/2 kg csirkemáj 1 fej vöröshagyma só őrölt bors őrölt piros paprika 2-3 ek. zsír 6 tojás 8 db zsemle kevés petrezselyemzöld Paradicsomszószhoz: 1 nagyobb ek. zsír 2 púpozott ek. liszt 6-7 dl paradicsomlé 4 dl víz 1/2 mk. só 2 tk cukor
Elkészítés: Ezt a finom májas tölteléket nagyon szereti a család, s a receptet anyukámtól tanultam meg, sajátítottam el.
Először elkészítjük a töltelékhez a májat.A májat megtisztítjuk, a felesleges, oda nem illő részeket kivágjuk, majd megmossuk, s a lecsepegtetés után kis kockákra daraboljuk.A hagymát kockákra vágjuk és 1 ek. zsíron üvegesre hevítjük. Majd a felkockázott májat hozzáadjuk a hagymához, és az egészet megpirítjuk.
Közben sózzuk és borsozzuk is meg ízlés szerint. 
Először elkészítjük a töltelékhez a májat.A májat megtisztítjuk, a felesleges, oda nem illő részeket kivágjuk, majd megmossuk, s a lecsepegtetés után kis kockákra daraboljuk.A hagymát kockákra vágjuk és 1 ek. zsíron üvegesre hevítjük. Majd a felkockázott májat hozzáadjuk a hagymához, és az egészet megpirítjuk.

A csirkemájat nyugodtan lehet sózni, nem úgy mint a sertés májat. A csirkemáj nem fog a párolás során megkeményedni a sótól.
Egy kevés vizet is öntsünk alá, amint már kezd kifehéredni a máj, s úgy pirítsuk készre.
Ha megpirítottuk a májat, tegyük félre, hogy hűlhessen egy kicsit.
A zsemléket ezután mártsuk meg vízben, de csak annyira, hogy amikor kicsavarjuk, ne legyen mancsos, hanem jó morzsalékos legyen.
Ha megpirítottuk a májat, tegyük félre, hogy hűlhessen egy kicsit.
A zsemléket ezután mártsuk meg vízben, de csak annyira, hogy amikor kicsavarjuk, ne legyen mancsos, hanem jó morzsalékos legyen.
Tehát csavarjuk ki a zsemléket, miután megmártottuk egy kis ideig a vízben.
Hozzáadjuk a morzsalékosra szétszedett zsemlékhez ezután a félretett és kissé meghűlt pirított májat, amit összekeverünk.
Majd a 6 tojássárgáját is hozzátesszük.
Összedolgozzuk, majd befűszerezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. / a sóból kb. 2 mk-nyit, a borsból 1/2 mk-al és a paprikából 2 mk-al adagolhatunk, de kóstoljuk meg és ha sótlan, ízesítsünk utána. /
Összedolgozzuk, majd befűszerezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. / a sóból kb. 2 mk-nyit, a borsból 1/2 mk-al és a paprikából 2 mk-al adagolhatunk, de kóstoljuk meg és ha sótlan, ízesítsünk utána. /
Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet - én télen fagyasztóból elővett petrezselyemzöldet használok, ezt nektek is bátran ajánlom, mert így is remekül kiadja majd az ízét - és keverjük át újra.
A 6 tojásfehérjét ezt követően verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a kikevert masszába.

Egy normál méretű tepsit zsírozzunk ki és simítsuk bele a májas tölteléket.
200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük szép pirosra, olyan 50-60 perc alatt.
A 6 tojásfehérjét ezt követően verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a kikevert masszába.

Egy normál méretű tepsit zsírozzunk ki és simítsuk bele a májas tölteléket.
200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük szép pirosra, olyan 50-60 perc alatt.
A megsült tölteléket langyosan szépen kockázzuk fel és paradicsomszósszal tálaljuk.
Mi szoktunk mellé tyúk húslevesben főtt tyúkhússal is kínálni, de enélkül is ízletes finomság.

Mi szoktunk mellé tyúk húslevesben főtt tyúkhússal is kínálni, de enélkül is ízletes finomság.

Leírom a paradicsomszósz elkészítésének a menetét is.
Paradicsomszósz elkészítése:
A zsírból és a lisztből készítsünk rántást, s ezután húzzuk félre a tűzről és adjunk hozzá valamennyi paradicsomlét. Először csak a megadott mennyiség felét, s azt egy kézi habverővel keverjük simára.
Paradicsomszósz elkészítése:
A zsírból és a lisztből készítsünk rántást, s ezután húzzuk félre a tűzről és adjunk hozzá valamennyi paradicsomlét. Először csak a megadott mennyiség felét, s azt egy kézi habverővel keverjük simára.
Miután kikevertük csomómentesre, adjuk hozzá a többi paradicsomlét is.
Ha még sűrűnek találjuk, adjunk hozzá a vízből is, de ha nem kell mind bele, akkor csak annyival lazítsuk, amennyivel szükséges.
Sózzuk meg és tegyük vissza a tűzre és folytonos keverés mellett sűrítsük be.
A besűrítés során , ha azt tapasztaljuk, hogy még szükség van folyadékra, még vízzel pótoljuk ezt.
Ha besűrűsödött és felforrt, ízesítsük a cukorral.
Azután egy kisebb lángú égőre helyezzünk rá egy lángelosztót vagy aki úgy ismeri, egy platnit és takarék lángon hagyjuk összefőlni a paradicsomszószt kb. 10-15 percig.
Ezalatt szépen selymesre fől a paradicsom mártás és az ízek is jobban összefőlnek.

Jó étvágyat kívánok hozzá!