CSIRKEMÁJAS TÖLTELÉK PARADICSOMSZÓSSZAL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Töltelékhez: 1/2 kg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • őrölt piros paprika
  • 1 ek. zsír
  • 6 tojás
  • 8 db zsemle
  • kevés petrezselyemzöld
  • Paradicsomszószhoz: 2 nagyobb ek. zsír
  • 2-3-4 ek. liszt
  • 1 l paradicsomlé
  • kb. 1 l víz
  • 2-3-4 ek. cukor
  • Elkészítés: Ezt a finom májas tölteléket nagyon szereti a család, s a receptet anyukámtól tanultam meg, sajátítottam el.
    Először elkészítjük a töltelékhez a májat. A májat  mossuk meg 2-3 vízben és azután megtisztítjuk, a felesleges, oda nem illő részeket kivágjuk. Azt követően még egyszer megmossuk. A lecsepegtetés után kis kockákra daraboljuk.
    A hagymát kockákra vágjuk és 1 ek. zsíron üvegesre hevítjük. 
    Majd a felkockázott májat hozzáadjuk a hagymához, és az egészet megpirítjuk. 
    Közben sózzuk és borsozzuk is meg ízlés szerint. 
    A csirkemájat nyugodtan lehet  sózni, nem úgy mint a sertés májat. A csirkemáj nem fog a párolás során megkeményedni a sótól. 
    Egy kevés vizet is öntsünk alá, amint már kezd kifehéredni a máj, s úgy pirítsuk készre.
    Ha megpirítottuk a májat, tegyük félre, hogy hűlhessen egy kicsit.
    Ha már majdnem meghűlt a máj, a zsemléket ezután  mártsuk meg egy kisebb tálba öntött vízben. De csak annyira, hogy amikor kicsavarjuk, ne legyen mancsos, hanem jó morzsalékos legyen. 
    Tehát csavarjuk ki a zsemléket, miután megmártottuk egy kis ideig a vízben.
    Hozzáadjuk a morzsalékosra szétszedett zsemlékhez ezután a félretett és kissé meghűlt pirított májat, amit összekeverünk.
    Majd  válasszuk ketté a tojásokat és a 6 tojássárgáját is hozzátesszük.
    Összedolgozzuk, majd befűszerezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. A sóból kb. 2 mk-nyit, a borsból ízlés szerint és a paprikából 2 mk-al adagolhatunk, de kóstoljuk meg és ha sótlan, ízesítsünk utána.  
    Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet - én télen fagyasztóból elővett petrezselyemzöldet használok, ezt nektek is bátran ajánlom, mert így is remekül kiadja majd az ízét - és keverjük át újra.
    A 6 tojásfehérjét ezt követően verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a kikevert  masszába.

    Egy normál méretű tepsit zsírozzunk ki és simítsuk bele a májas tölteléket.
    200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük szép pirosra, olyan 50-60 perc alatt. 
    A megsült tölteléket langyosan szépen kockázzuk fel és paradicsomszósszal tálaljuk.
    Mi szoktunk mellé tyúk húslevesben főtt tyúkhússal is kínálni, de enélkül is ízletes finomság.
    Leírom a paradicsomszósz elkészítésének a menetét is.
    Paradicsomszósz elkészítése:
    Körülbelül 2 ek. zsírból és 3  ek. lisztből készítsünk rántást. Miután felolvadt a zsírunk, akkor a liszt mennyiségét is megtapasztalhatjuk. Ezután, ha elkészült a rántásunk, ami nagyon kis idő, húzzuk félre a tűzről és adjunk hozzá valamennyi paradicsomlét. Először csak a megadott mennyiség egy részét vagy a felét, s azt egy kézi habverővel keverjük simára. 
    Miután kikevertük csomómentesre, adjuk hozzá a többi paradicsomlét és a vizet is.
    Ha még sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy kevés vizet, de ha nem kell mind bele, akkor csak annyival lazítsuk, amennyivel szükséges. 
    Sózzuk meg és tegyük vissza a tűzre és folytonos keverés mellett sűrítsük be.
    A besűrítés során , ha azt tapasztaljuk, hogy még szükség van folyadékra, még vízzel pótoljuk ezt.
    Ha besűrűsödött és felforrt, ízesítsük a cukorral. 
    A cukor mennyisége mindenkor a száj ízünk szerint történhet.
    Aki édesebben szereti, tehet bele többet, 4-5 ek. mennyiséget is, de aki kevésbé édesen fogyasztja, akkor persze kevesebb cukorra van szükség. Ezért mindenképp kóstoljuk meg a szószt az ízesítés során.
    Tulajdonképpen ezzel el is készült a paradicsomszósz, de szeretem még kissé tovább párolni, összefőzni jobban a forralás után is.
    Így azután a legkisebb lángú égőre helyezzünk rá egy lángelosztót vagy aki úgy ismeri, egy platnit és még azalatt is tegyük takarék vagy a nagyon kicsi fokozatra a lángot.
    Ezen a takarék lángon hagyjuk még összefőlni, összeérni  a paradicsomszószt kb. 5-10 percig.
    Ezalatt szépen selymesre fől a paradicsom mártás és az ízek is jobban összefőlnek.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!