KÖRTÉS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
3-4 db körte 20 dkg ráma 4 tojás 15 dkg kristálycukor 1 cs. vaníliás cukor 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve 15 dkg finom liszt 1 cs. sütőpor 5-10 dkg dió Tetejére: porcukor egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Nemrégiben több mennyiségű körte volt ide haza, így gondoltam, készítek egy körtés édességet. Ez az egyszerűen összeállítható körtés sütemény nem csak a körte ízétől lesz nagyon finom, hanem a darabolt dió is nagyon ízletessé varázsolja. A körtéknek a fajtája mindegy milyen ehhez a süteményhez. Lehet az vilmos körte, nyári körte, stb. vagy akár egyszerre több fajta körte is.







A süteményt egy kisebb tepsiben készítsük el, lehet az lasagne tepsi vagy a normál mérettől valamivel kisebb. Ami kb. 20x23 cm, vagy 23x30 cm-es vagy ehhez hasonló méretű. Hiszen ma már sok féle tepsi van és kinek milyen van a háztartásában. A lényeg, hogy ne legyen nagy méretű, mert ezekkel a hozzávalókkal akkor nagyon lapos lenne a megsült tészta.
Első lépésként a sütőnket kapcsoljuk be, hogy előmelegedhessen a sütő, mire összeállítjuk a sütemény tésztáját.
Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütésű funkcióra. Akinek más a sütője, az arra a fokozatra tegye, amin sütni szokott. ( Nekem villany sütőm van, az anyukámnál gázpalackos sütő, amiben még sütni szoktam, így a vezetékes gáztűzhely sütőjét nem ismerem. )
Ezután a körtéket mossuk meg és hámozzuk le a héját. A magházat vágjuk ki és kockázzuk fel, de ne túl nagyokra.
Majd tegyük félre.

A tojásokat válasszuk ketté.
A rámát vagy ligát - én az utóbbit használtam a tejallergia miatt - keverjük ki a robotgéppel a két féle cukorral.
Azután adjuk hozzá a tojássárgákat és az egészet keverjük jó habosra.
A megmosott és szárazra törölt ( esetleg bio ) citromnak a lereszelt héját és levét adjuk a rámás keverékhez és azzal is dolgozzuk el.
A lisztben vegyítsük el a sütőport és keverjük hozzá a tojásos alaphoz.
A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és egy fakanállal lassan forgassuk bele a tésztába.
Először csak keveset adjunk hozzá, s azzal kicsit erőteljesebben keverhetjük, mert így lazítunk a tésztán. De a többi habot már csak finoman keverve forgassuk bele a tésztába.
A tepsit béleljük ki egy sütőpapírral és simítsuk bele a masszát.

A félre tett körte kockákat ezután rakosgassuk a tetejére.
Az 5-10 dkg közötti mennyiségű diót aprítsuk fel kisebb darabokra egy késsel és szórjuk meg vele a körték és a tészta tetejét.

Az így előkészített sütemény tésztát helyezzük be az előmelegített sütőbe és süssük készre a körtés süteményt kb. 30 perc alatt.
Tűpróbát végezzük.
Miután a tűpróbánál a kés pengéjére sem tapadt már rá a tészta és szép arany barnára sült a sütemény, vegyük ki a sütőből.

A tepsiből néhány perces várakozás után a két tálcás módszerrel emeljük ki a süteményt.
Ennek a technikáját már több receptemnél is leírtam, a legutóbbi a Kétszínű meggyes sütemény-nél " történt, ott meg tudjátok nézni.
Attól, hogy darabolt dió van a tetején, nyugodtan meg lehet így fordítani a sütit, esetleg pár szem dió pottyanhat így le a tetejéről majd a tálcára, mert a zöme a diónak belesült a tésztába.
Amint a tálcán kihűlt a már sütőpapír nélküli sütemény, egy késsel vágjuk le körben a sütiről a széleket.

Ha ezzel megvagyunk, vágjuk 3 csíkba hosszanti irányban a tésztát és azután a csíkokat vágjuk a nekünk tetsző méretű kockákra.
Porcukorral hintsük meg a tetejét és egy kínáló tálra helyezzük rá szépen a körtés sütemény kockákat.
Egy kávénak, egy kakaónak vagy egy teának remek kísérője lehet ez az ínycsiklandozó édesség.

Jó étvágyat kívánok hozzá!