SAJTOS RÚD
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
35 dkg liszt 20 dkg reszelt trapista sajt 20 dkg ráma 2 tojássárgája annyi tejföl, amennyit felvesz, hogy kellő lágy tésztát kapjunk só a tetejére 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A sajtos rúd megint csak egy olyan sós harapnivaló, amit annyi féleképpen el lehet készíteni. Az én recepttáramban is több recept leírás található erről a sós kis finomságról. Ez megint csak egy másik recept, amiben szintén nem található sok hozzávaló és az elkészítése is nagyon egyszerű.
A megadott hozzávalókat csupán összegyúrjuk.
Azaz a lisztet mérjük ki egy tálba, s sózzuk meg. Adjuk hozzá a rámát, amit kockákra is vághatunk, vagy csak egyszerűen 2-3 darabban teszünk a liszthez.
A kezünkkel alaposan morzsoljuk el a rámát a liszttel, majd tegyük bele a tojássárgákat és először csak 2 púpozott ek. tejfölt.
Ebbe a tésztába nem került sütőpor, de aki nem akarja enélkül készíteni, egész nyugodtan tehet bele 1/2 cs. sütőport.
Adjuk hozzá a reszelt sajtot és kezdjük el összegyúrni.
Ha azt látjuk, hogy nehezen áll össze, akkor tegyünk még bele egy kevés tejfölt.
Amikor szép cipóra összeállítottuk a tésztát, a gyúrótáblát lisztezzük meg s
nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra a tésztát.
Amint ezzel megvagyunk, a megmaradt tojásfehérjéket kicsit habosítsuk ki és egy ecsettel kenjük le a kinyújtott tészta felületét.
Majd egy derelye vágóval vagy ennek hiányában késsel csíkozzuk be a tésztát.
A csíkokból vágjunk rudakat és a felvágott tészta tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.
Ha valakinek úgy egyszerűbb a csíkozási művelet, hogyha már rajta van a reszelt sajt, akár úgy is megoldható.
Picit meg is sózhatjuk, hogy ízesebb legyen a készre sült sajtos rúd.
Zsiradékkal megkent vagy sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztassuk rá a kis rudakat és az előmelegített sütőben süssük meg szép aranybarnára.
Nem kell túl sok idő a sütéshez, kb. 15 perc, de aki ropogósabbra szeretné, akkor 20 perc alatt azt is elérjük.
Egy szép kerek kínáló tálra sorakoztatva szervírozhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!