PUNCS TORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Tészta a kocka alakú tortához: 2x6 tojás 2x6 ek. cukor 2x6 ek. liszt 2x1 cs. sütőpor 1 ek. kakaópor Tészta a méhkashoz: 2x1 tojás 2x1 ek. cukor 2x1 ek. liszt 2x1 kk. sütőpor 1 kk. kakaópor Krém: 4 cs. puncs pudingpor 1,2 liter tej 40 dkg ráma 40 dkg cukor 2 cs. vaníliás cukor 1/4 ü. rumaroma Díszítés: Fondant
Elkészítés: Ezt a tortát a barátnőmnek készítettem, s ez a torta kettős ünnepi alkalomra készült.
A virágok a szülinapot szimbolizálják, a méhkas és a rajta csücsülő méhecskék pedig a házassági évforduló alkalmából kerültek a tortára, hiszen a méhészkedés az életük része.
A négyzet alakú tortához a piskóta 12 tojásból készült, de két részben kell megsütni, mivel az egyik sima piskóta és a másik pedig kakaós.
A sima piskótához válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral.
A pudingporokat keverjük csomómentesre egy kevés tejjel és a többi tejhez adva, főzzük fel sűrűre. Majd felfőzött pudingot hűtsük ki.
A virágok a szülinapot szimbolizálják, a méhkas és a rajta csücsülő méhecskék pedig a házassági évforduló alkalmából kerültek a tortára, hiszen a méhészkedés az életük része.
A négyzet alakú tortához a piskóta 12 tojásból készült, de két részben kell megsütni, mivel az egyik sima piskóta és a másik pedig kakaós.
A sima piskótához válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral.
A cukrot viszont csak akkor adjuk a fehérjéhez, ha már képeztünk egy kis habot.
Miután felvertük a tojásfehérjét, adjuk hozzá a tojások sárgáját is, amiket keverjünk egyneművé a tojásfehérje habbal.
Majd a sütőporral elvegyített lisztet forgassuk bele a habba. Lassú mozdulatokkal keverjük össze a masszát, hogy ne törjük nagyon össze a habot.
Egy sütőpapírral bélelt kocka alakú formába öntsük bele a piskóta tésztát. Akinek nincs kocka alakú torta formája, akkor a kerek torta forma is jó, csupán annyi lesz a különbség, hogy nem szögletes lesz a torta, hanem kerek. 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg a piskótát kb. 30 perc alatt és hűtsük ki.
Járjunk el ugyanígy a másik piskóta tészta elkészítésénél is, azzal a különbséggel, hogy a legvégén keverjük hozzá a kakaót is a piskóta tésztába.
A méhkashoz két 1 tojásos piskótát süssünk, egyszerre, két egyforma kivajazott és kilisztezett kerek formájú csészében.
Járjunk el ugyanígy a másik piskóta tészta elkészítésénél is, azzal a különbséggel, hogy a legvégén keverjük hozzá a kakaót is a piskóta tésztába.
A méhkashoz két 1 tojásos piskótát süssünk, egyszerre, két egyforma kivajazott és kilisztezett kerek formájú csészében.
Ehhez egyben felverjük a tojásfehérjét a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet a sütőporral.
Kikeverjük, felét belesimítjuk az egyik csészébe és a másik fél tésztához hozzákeverjük a kakaót. S ezt a másik csészébe öntjük bele. Mindkettőt egyszerre tegyük a sütőbe és süssük készre. Rövidebb ideig kell egyébként sütni ezeket a kis piskótákat, hiszen kisebb mennyiségűek. Sütés közben nézzük meg és végezzünk tűpróbát.
Amint ezek is kihűltek, mindegyik piskótát - beleértve a kicsiket is - vágjuk 3 lapba.
Amint ezek is kihűltek, mindegyik piskótát - beleértve a kicsiket is - vágjuk 3 lapba.
Gyönyörűen felvághatóak a piskóta tészták úgyis, ha a felvágását egyszerű varrócérnával végezzük.
Ehhez körben késsel vágjuk be a piskótát, úgy 1 cm mélységben, helyezzük a cérnát a tőlünk felső bevágáshoz és húzogassuk magunk felé a cérnát a piskótában. Szép, kevés piskóta morzsás, egyenletes szeletet kapunk. Ezt a technikát még édesanyámtól tanultam.
A felvágott lapokból 6 nagy, 6 kicsi tortalapunk lesz.
Készítsük el ezt követően a krémet.
A felvágott lapokból 6 nagy, 6 kicsi tortalapunk lesz.
Készítsük el ezt követően a krémet.
A pudingporokat keverjük csomómentesre egy kevés tejjel és a többi tejhez adva, főzzük fel sűrűre. Majd felfőzött pudingot hűtsük ki.
A rámát keverjük ki habosra a kétféle cukorral és azután keverjük hozzá a rumaromát.
Az alig langymelegre kihűlt pudingot végül dolgozzuk el a kikevert rámával.
Soknak tűnhet első olvasásra ennyi krém - ez 2 adag - de ennyire szükség van ehhez a magas piskótához és a méhkashoz.
Állítsuk össze ezután a tortát.
A piskótalapokat kenjük meg a krémmel, oly módon, hogy a fehér piskótára barna kerüljön.
Állítsuk össze ezután a tortát.
A piskótalapokat kenjük meg a krémmel, oly módon, hogy a fehér piskótára barna kerüljön.
A kicsi piskótákkal is ugyanígy járjunk el, de ott az alsó lap ellenkező színű legyen, mint a nagy piskótáé.
A krémből még az elején elvéve, egy kevés mennyiséggel kívülről is kenjük le a piskótákat, mind a kicsit, mind a nagyot.
Kb. fél-egy órára tegyük be a megkent piskótákat a hűtőbe, hogy a krém szépen " ráhűljön " a piskóta tésztára.
Ezt követően fondantot, amit már előbb elkészítettünk, nyújtsuk ki és kivéve a tortát a hűtőből, borítsuk be vele a tortát.
Ezt követően fondantot, amit már előbb elkészítettünk, nyújtsuk ki és kivéve a tortát a hűtőből, borítsuk be vele a tortát.
A lelógó, felesleges részeket vágjuk le a torta alján.
Az oldalát díszítsük meg fondantból készült szegéllyel.
A kaptárt is díszítsük meg, s tegyünk rá méheket.
Oldalába virágokat és kicsi méhkaptárakat helyezzünk el.
A nagy tortát díszítsük meg virágokkal és szórjuk meg itt-ott apró cukorgyönggyel.
A torta díszítését külön oldalon írom majd le.
A torta díszítését külön oldalon írom majd le.
Aki megszeretné nézni, az a " Puncstorta díszítése " címszó alatt megtalálhatja.
Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok hozzá!
Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok hozzá!