BORSÓ FŐZELÉK
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg borsó ( friss vagy üveges vagy fagyasztott )
  • petrezselyemzöld
  • só ízlés szerint
  • pici cukor
  • 2-3 ek. liszt
  • 1 nagyobb ek. zsír
  • aki szereti, pirospaprika
  • tej ( kb. 1/2 - 1 liter )
  • víz
  • Elkészítés: A borsó főzeléket szoktam friss borsóból is, fagyasztott borsóból is készíteni. De előfordult már, hogy üveges borsót használtam a főzelékhez, s ennél viszont az a tapasztalatom, hogy nagyon kevés ideig kell főzni, mert különben szétmennek a borsó szemek. Tehát bármelyik variációval elkészíthetjük a főzeléket.
    A borsót ízlés szerinti mennyiségű sóval, kevés összeaprított petrezselyemzölddel - de ha ez éppen nincs, nem baj, enélkül is finom lesz a főzelék - és annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főlni. Ha már megpuhult a borsó, rántást készítünk. 
    A zsíron megpirítjuk a lisztet, levesszük a tűzről, megszórjuk piros paprikával, de aki szívesebben készítené anélkül, úgy is elkészítheti, én magam is szoktam úgyis főzni, de van amikor használok hozzá őrölt piros paprikát, mint jelen esetben is.
    Keverjük el a paprikával a rántást és öntsük fel annyi tejjel, kb. 3-4 dl-nyi mennyiséggel, hogy csomómentesre tudjuk kikeverni a rántást. 
    A kikeverést érdemes kézi habverővel végezni, majd egy szűrőn keresztül csurgassuk a borsóhoz a rántást.
    Állandó keverés mellett sűrítsük be a főzeléket és közben annyi tejet adjunk még hozzá, amennyivel elérjük a nekünk megfelelő sűrűségű főzeléket. Nekem általában 1 liter tejre van szükségem, de természetesen mind a tej, mind a rántásnak való liszt mennyisége függ attól, ki mennyi főzeléket szeretne készíteni.
    Jól forraljuk ki a főzeléket és ha kiforraltuk, ízesítsük 1-2 tk. cukorral. 
     Ha valaki viszont nem szeretne piros paprikát használni, akkor a rántást csak simán keverjük csomómentesre a tejjel.
    Valamilyen feltéttel kínálva szervírozzuk, ami lehet sült virsli, tükörtojás, csirkemellből készült pörkölt stb.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!