SALÁTA FŐZELÉK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 fej saláta
  • 56- gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. ecet, 3 púp. ek liszt, 1 nagyobb ek. sertés zsír
  • 2 ek. tejföl
  • kb. 6-7 dl tej
  • víz
  • Elkészítés: Talán sok mindenkiben felmerül a kérdés, hogy salátából főzelék? Nos igen, Amikor gyerek voltam, anyukám többször készített nekünk saláta főzeléket. Bár nem mondom, hogy én magam gyakran készítek, de amikor szezonja van, tehát a kertben is megterem a saláta, akkor nem hagyom ki, mert a férjemnek is az egyik kedvenc főzeléke közé tartozik.( Ő is gyerekkortól ismerte és fogyasztotta, mert a nagymamája gyakran elkészítette ezt a fogást. )
    Először a fej salátát bontsuk leveleire, amelyik saláta levél nem szép, természetesen azt dobjuk el és jó alaposan mossuk meg a leveleket többszöri vízben, hogy az esetleges földes részt mindenképpen távolítsuk el.
    Azután a leveleket vágjuk nagyobb csíkokra és egy lábasban kb. 2 liter vízben tegyük fel főlni.
    Sózzuk meg ízlés szerint, kb. 2 kk.-al tegyünk bele, majd a végén kóstoljuk meg és utána ízesíthetünk.
    5-6 nagyobb gerezd fokhagymát pucoljunk le a héjától és kis vékony szeletekre aprítsuk fel a fokhagyma gerezdeket és adjuk a salátához. Főzzük addig, míg puha nem lesz a saláta. Ez az idő kb. 30-35 perc.
    Néha - néha utána olvasok egy - egy étel elkészítésének, hogy máshol hogyan főzik, s a saláta főzeléknél is láttam többféle elkészítési módot.
    De én mégis maradtam amellett, amit az édesanyámtól tanultam.
    Amikor már puha a saláta, adjunk hozzá egy kevés ecetet. Én először mindég csak 2 ek-nyi mennyiséget teszek hozzá ( függ az ecet mennyisége az ecet savasságától is, azaz nem mindegy, hogy 10 vagy 20 % os az ecet, amit a főzésünkhöz használunk. Majd a főzés végén, ha szükséges még utána ízesítem ecettel. Majd  készítsünk egy rántást. A zsírt olvasszuk fel egy kis lábasban és 3 púp. ek. lisztet pirítsunk meg rajta. ( Ha kevés a zsír, még nyugodtan adhatunk hozzá.)
    Azután vegyük le a tűzről és egy kézi habverővel keverjük el benne a 2 ek. tejfölt és végül lazítsuk fel annyi tejjel, hogy egy lágyabb, krémesebb állagot kapjunk. ( Kb. fél liter tejjel keverjük ki. )
    Egy szűrőn keresztül adjuk a salátához és folyamatos keverés mellett sűrítsük be a főzeléket.
    A besűrítés során fogjuk látni, hogy mennyire sűrűsödik és ha azt látjuk, hogy igencsak, akkor adjunk még hozzá tejet. Alaposan forraljuk ki és még egy kóstolást mindenképpen iktassunk be. 
    S ha úgy érezzük, hogy sótlan, vagy nem érezhető az ecet íze, akkor ízesítsük még utólag a főzelékünket.
    Lehet készíteni hozzá feltétnek sült kolbászt, sült virslit, tükör tojást, stb.
    Én most sült virsli falatkákat kínáltam hozzá-
    Ehhez a juhbeles virsliket vágjuk középen ketté és minden félbe vágott darabot irdaljunk be, azaz vágjunk be egymás után több helyen a virslik egyik felét.
    Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat vagy sertés zsírt és dobjuk rá a virsli darabokat. S gyakori forgatás mellett süssük meg szép arany barnára a virsliket.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!