SALÁTA FŐZELÉK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 fej saláta 5-6- gerezd fokhagyma só 2-3 ek. ecet 3 púp. ek liszt 1 nagyobb ek. sertés zsír 2 ek. tejföl kb. 6-7 dl tej víz
Elkészítés: Talán sok mindenkiben felmerül a kérdés, hogy salátából főzelék? Nos igen, amikor gyerek voltam, anyukám többször készített nekünk saláta főzeléket. Bár nem mondom, hogy én magam gyakran készítek, de amikor szezonja van, tehát a kertben is megterem a saláta, akkor nem hagyom ki, mert a férjemnek is az egyik kedvenc főzeléke közé tartozik. ( Ő is gyerekkortól ismerte és fogyasztotta, mert a nagymamája gyakran elkészítette ezt a fogást. )


Először a fej salátát bontsuk leveleire, amelyik saláta levél nem szép, természetesen azt dobjuk el és jó alaposan mossuk meg a leveleket többszöri vízben, hogy az esetleges földes részt mindenképpen távolítsuk el.
Azután a leveleket vágjuk nagyobb csíkokra és egy lábasban kb. 1-1,5 liter vízben tegyük fel főlni.
Sózzuk meg ízlés szerint, kb. 2-3 kk.-al tegyünk bele.
Majd a legvégén kóstoljuk meg a kész főzeléket és utána ízesíthetünk.
5-6 nagyobb gerezd fokhagymát pucoljunk le a héjától és kis, vékony szeletekre aprítsuk fel a fokhagyma gerezdeket és adjuk a salátához. Főzzük addig, míg puha nem lesz a saláta. Ez az idő kb. 20-30 perc.
Néha - néha utána olvasok egy - egy étel elkészítésének, hogy máshol hogyan főzik, s a saláta főzeléknél is láttam többféle elkészítési módot.
De én mégis maradtam amellett, amit az édesanyámtól tanultam.

Amikor már puha a saláta, adjunk hozzá egy kevés ecetet. Én először mindég csak 2 ek-nyi mennyiséget teszek hozzá ( függ az ecet mennyisége az ecet savasságától is, azaz nem mindegy, hogy 10 vagy 20 % os az ecet, amit a főzésünkhöz használunk. Majd a főzés végén, ha szükséges még utána ízesítem ecettel. S ezután készítsünk rántást. A zsírt olvasszuk fel egy kis lábasban és 3 púp. ek. lisztet pirítsunk meg rajta. ( Ha kevés a zsír, még nyugodtan adhatunk hozzá.)
Azután vegyük le a tűzről és egy kézi habverővel keverjük el benne a 2 ek. tejfölt és végül lazítsuk fel annyi tejjel, hogy egy lágyabb, krémesebb állagot kapjunk. ( Kb. 4-5 dl liter tejjel keverjük ki. )
Egy szűrőn keresztül adjuk a salátához és folyamatos keverés mellett sűrítsük be a főzeléket.
A besűrítés során fogjuk látni, hogy mennyire sűrűsödik és ha azt látjuk, hogy igencsak, akkor adjunk még hozzá tejet. Alaposan forraljuk ki és még egy kóstolást mindenképpen iktassunk be.
S ha úgy érezzük, hogy sótlan, vagy nem érezhető az ecet íze, akkor ízesítsük még utólag a főzelékünket.
Ehhez a főzelékhez piros paprikát nem szoktam használni, csak így " fehéren " készül a saláta főzelék.
Lehet készíteni hozzá feltétnek sült kolbászt, sült virslit, tükörtojást, stb.
Én most sült virsli falatkákat kínáltam hozzá.
Ehhez a juhbeles virsliket vágjuk középen ketté és minden félbe vágott darabot irdaljunk be, azaz vágjuk be egymás után több helyen a virslik egyik felét.
Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat vagy sertés zsírt és dobjuk rá a virsli darabokat. S gyakori forgatás mellett pár perc alatt süssük meg szép arany barnára a virsliket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!