ZÖLDBABFŐZELÉK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg zöldbab
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. só
  • 1-2 ek. 10 %-os vagy 20%-os ecet
  • 2 ek. zsír
  • 3 nagyobb ek. liszt, 2 kk. piros paprika
  • 2 babérlevél
  • 1/2-1 l tej
  • Elkészítés: A zöldbab főzeléket is  nagyon szereti a családom, így gyakran kerül itthon az asztalra. Ha friss zöldbabból készítjük a főzeléket, akkor a zöldbabot mossuk meg, majd aprítsuk fel kisebb darabokra. A két végét természetesen vágjuk le. Természetesen ha konzerv vagy üveges zöldbabunk van, azzal már ilyen tennivalónk nincsen, csak a friss, nyáron a kertből vagy a boltból vásárolt  zöldbabbal tesszük ezt az előkészítést. Majd tegyük fel főlni annyi vízben, hogy bőven ellepje. Tegyük bele a babérlevelet, sót, a fokhagymát, amit megtisztítottunk és felaprítottunk. S főzzük a zöldbabot puhára. A főzési ideje kb. 1 óra - kivéve a konzerv vagy üveges zöldbabnak. Annál kevesebb időre van szükség a főzés során. Ha puhára főtt a zöldbab, adjunk hozzá 1-2 ek. ecetet és készítsük el a rántást. Az ecet mennyisége függ a savasságától, azaz, hogy hány százalékos ecetet használunk hozzá. 
    Ha 10%-ost, abból 2 evőkanálnyi mennyiséget, ha 20 %-ost, abból először csak 1 evőkanálnyi mennyiséget tegyünk a főzelékhez.
    Majd a zsíron pirítsuk meg a lisztet és ekkor már húzzuk is félre a tűzről. Tegyük bele a piros paprikát és öntsünk hozzá fokozatosan egy kevés tejet, s keverjük csomómentesre. Én ezt a műveletet mindég kézi habverővel végzem, így biztos, hogy nem lesz csomós a rántásalapom. Öntsük a babhoz, s az sem árt, ha szűrőn keresztül, én így szoktam tenni és folytonos keverés mellett sűrítsük be a főzeléket még annyi tejjel, amennyivel a kellő sűrűséget elérjük. 
    Aki savanyúbban szereti, tehet bele egy picit többet az ecetből, aki kevésbé savanyún szereti, természetesen kevesebb ecettel ízesítse.

    Bármilyen feltéttel kínálhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!