ZÖLDBABFŐZELÉK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
40-50 dkg zöldbab 4-6 gerezd fokhagyma 1 tk. só 1-2 ek. 10 %-os vagy 20%-os ecet 2 ek. zsír 3 nagyobb ek. liszt, 2 kk. piros paprika 2 babérlevél 1/2-1 l tej
Elkészítés: A zöldbab főzeléket is nagyon szereti a családom, így gyakran kerül itthon az asztalra. Ha friss zöldbabból készítjük a főzeléket, akkor a zöldbabot mossuk meg, majd aprítsuk fel kisebb darabokra. A két végét természetesen vágjuk le. Természetesen ha konzerv vagy üveges zöldbabunk van, azzal már ilyen tennivalónk nincsen, csak a friss, nyáron a kertből vagy a boltból vásárolt zöldbabbal tesszük ezt az előkészítést. Majd tegyük fel főlni annyi vízben, hogy bőven ellepje. Tegyük bele a babérlevelet, sót, a fokhagymát, amit megtisztítottunk és felaprítottunk. S főzzük a zöldbabot puhára. A főzési ideje kb. 1 óra - kivéve a konzerv vagy üveges zöldbabnak. Annál kevesebb időre van szükség a főzés során. Ha puhára főtt a zöldbab, adjunk hozzá 1-2 ek. ecetet és készítsük el a rántást. Az ecet mennyisége függ a savasságától, azaz, hogy hány százalékos ecetet használunk hozzá.
Ha 10%-ost, abból 2 evőkanálnyi mennyiséget, ha 20 %-ost, abból először csak 1 evőkanálnyi mennyiséget tegyünk a főzelékhez.
Majd a zsíron pirítsuk meg a lisztet és ekkor már húzzuk is félre a tűzről. Tegyük bele a piros paprikát és öntsünk hozzá fokozatosan egy kevés tejet, s keverjük csomómentesre. Én ezt a műveletet mindég kézi habverővel végzem, így biztos, hogy nem lesz csomós a rántásalapom. Öntsük a babhoz, s az sem árt, ha szűrőn keresztül, én így szoktam tenni és folytonos keverés mellett sűrítsük be a főzeléket még annyi tejjel, amennyivel a kellő sűrűséget elérjük.
Aki savanyúbban szereti, tehet bele egy picit többet az ecetből, aki kevésbé savanyún szereti, természetesen kevesebb ecettel ízesítse.
Bármilyen feltéttel kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Bármilyen feltéttel kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!