HURKÁS HASÉ
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 cs. friss leveles tészta
  • 1 kisebb szál ( kb. 10 dkg ) májas hurka
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez
  • sütőpapír
  • Elkészítés: A hurkás hasé, amit eddig még sosem ettem, az egyik legjobb falatka. Egy újságban, a Kiskegyed Recepttár 2022. Március-Április-i számában pillantottam meg ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet. Nem kell hozzá más, mint leveles tészta, hurka és a tetejére tojás. Tulajdonképpen az ötlet onnan jött, hogy mi a családdal szoktunk hurkát készíteni és olyankor mindig marad egy kis hurka kása, amit persze a hurkával együtt meg lehet sütni.
    Ha több kása marad meg olyankor, akár le is lehet fagyasztani.
    De megláttam ezt a receptet és azonnal ki is kellett próbálnom.
    Természetesen készen vett hurkával is meg lehet csinálni, nem kell hozzá sok, kb. 10-15 dkg-os darab hurka.
    Az eredeti recept fagyasztott leveles tésztát ír, viszont én friss leveles tésztából készítettem és azzal is tökéletes volt.
    Ha készen vásárolt hurkából készítjük, ami szerintem sok háztartásban inkább jellemző, akkor csak lefejtjük, eltávolítjuk a hurkáról a vékony belet és azután csak fel kell vágni kis darabokra a hurkát.
    Én a nálunk fenn maradt hurka kását használtam fel.
    Először a hurka kásából készítsünk, vágjunk kis darabokat, amiket sodorjunk meg kis hengerekké.
    Rakjuk le szép sorban egy tálcára vagy tányérra és készítsük elő a leveles tésztánkat, s egy pogácsa szaggatót.
    A pogácsa szaggató mérete ne legyen se túl nagy és se túl kicsi, inkább olyan közepes méretű.
    Miután kitekertük a leveles tésztát, a pogácsa szaggatóval szaggassunk ki belőle korongokat.
    A kis kialakított körök közepére ültessünk 1-1 hurka darabot.
    Ha úgy tapasztaljuk, hogy nagyobbak lettek a hurka darabkák, mint először nálam is, akkor csípjünk le belőle, mert különben nem lehet jól becsomagolni a tésztába.
    Fogjuk meg a tésztácskákat és az egyik felét hajtsuk rá a másik felére, azaz készítsünk ily módon kis hasékat, fél holdakat.
    Picit nyomjuk egymáshoz körben a két szélét a tésztának.
    Én nem kentem meg sem vízzel, sem tojással a tészta szélét, ez a friss leveles tészta szépen egymáshoz tapadt.
    Majd egy kis villával nyomkodjuk le, illetve össze a tészta széleket.
    Azt követően rakjuk át egy sütőpapírral ellátott tepsire, de akár a leveles tészta papírján is hagyhatjuk, akkor csak át kell húzni a tepsire papírostul az előkészített tésztákat.
    Az egy kisebb méretű  tojást üssük fel egy kis tálkába és villával habosítsuk kicsit fel.
    Majd egy ecsettel kenjük meg a kis hasékat.
    A tepsire helyezett kis tésztákat helyezzük be 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük készre szép pirosra kb. 25-30 perc alatt.
    A sütési idő van akinél egy-két perccel módosulhat, hisz nem süt minden sütő egyformán.
    Sütőpapírt mindenképp érdemes használni, mert a tésztában lévő hurka zsiradék átitatja a papírt, azaz kisül a kis mennyiségű hurkából is.
    Miután megsültek a kis falatok, szedjük le a tepsiről egy tányérra, hogy hűlhessenek egy kicsit.
    Majd azután rakjuk át egy szép kínáló tányérra vagy tálra és már fogyasztható is a hurkás falatka.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!