SÜLT LEKVÁROS TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 cs. hosszú metélt tészta 6-8-10 ek. lekvár, legfinomabb a házi szilvalekvár 20-25 dkg zsemlemorzsa kevés zsiradék 20 dkg cukor kevés vaj vagy ráma a tepsi kikenéséhez
Elkészítés: Ez a tésztaféleség attól függetlenül, hogy édes, mégis főétkezéshez is ajánlható. Az elkészítése nagyon egyszerű, bárki könnyedén elsajátíthatja.
A széles metélt tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki. A főzővízbe tegyünk egy kevéske étolajat is.


Jó étvágyat kívánok hozzá!
A széles metélt tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki. A főzővízbe tegyünk egy kevéske étolajat is.
Amint puha a tészta, szűrjük le, étolajjal forgassuk át.
Amíg fől a tészta, kevés zsiradékon serpenyőben pirítsuk meg a zsemlemorzsát, amit úgy szoktam elkészíteni, hogy egy-két evőkanál olajon vagy ennek megfelelően, kevés zsíron, állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítom a zsemlemorzsát. Azután hozzá adok kb. 1 dl vizet, átkevergetem és lefedem fedővel az egészet. De ekkor már elzárom alatta a lángot. Hagyom, hogy a szemek kissé megduzzadjanak, majd kb. 6-8 perc állás után átkeverem és hozzáadom a cukrot és azzal összekeverem a pirított morzsát.

Egy hőálló tálat vagy tepsit kenjünk ki vajjal vagy rámával, vagy ennek hiányában, olajjal és terítsünk el benne egy réteg tésztát, azaz a tészta mennyiségnek a felét. Simítsunk el a tetején 5-6 ek. lekvárt, majd bőven szórjuk meg cukrozott morzsával.
Erre következzen a másik rész tészta, s a tetejére pedig a megmaradt morzsát osszuk el.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra alsó-felső sütésre és az előmelegített sütőben süssük 20-25percet.

Miután megsült, még melegen kínáljuk. De langy melegen szebben felvágható.
Ha kisebb sütőtálban készítjük, plussz rétegezést is lehet alkalmazni. Akkor persze valamivel több lekvárra van szükség.
A rakott tészta spagettival is elkészíthető, de legjobb hozzá a széles metélt.


De szeretném elmondani nektek, hogy ez a recept az anyukámtól származik és mindig így szoktam készíteni, de az utóbbi időben annyit változtattam rajta, hogy egy nagyon kevés sima tésztát elterítek a tepsi alján és a többi tésztát összekeverem a lekvárral. Ennek a felét rásimítom az üres tésztára, megszórom a cukros morzsa felével és erre ráteszem és elterítem a többi, a másik rész lekváros tésztát. Majd erre szépen eloszlatom a másik adag morzsát. S így sütöm meg.
Az aljára azért teszek egy nagyon kevés üres tésztát egyébként, hogy ne süljön le a lekvár.
Szerintem ez a változat még gazdagabb ízt fog előhozni, próbáljátok ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!