SÜLT LEKVÁROS TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. hosszú metélt tészta
  • 6-8-10 ek. lekvár, legfinomabb a házi szilvalekvár
  • 20-25 dkg zsemlemorzsa
  • kevés zsiradék
  • 20 dkg cukor
  • kevés vaj vagy ráma a tepsi kikenéséhez
  • Elkészítés: Ez a tésztaféleség attól függetlenül, hogy édes, mégis főétkezéshez is ajánlható. Az elkészítése nagyon egyszerű, bárki könnyedén elsajátíthatja. Én ezt a tészta ételt az anyukámtól tanultam, ő gyerek korunkban gyakran készítette el nekünk.
    A széles metélt tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki. A főzővízbe tegyünk egy kevéske étolajat is.
    Amint puha a tészta, szűrjük le, étolajjal forgassuk át. 
    Amíg fől a tészta, kevés zsiradékon serpenyőben pirítsuk meg a zsemlemorzsát, amit úgy szoktam elkészíteni, hogy egy-két evőkanál olajon vagy ennek megfelelően, kevés zsíron, állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítom a zsemlemorzsát. Azután hozzá adok kb. 1-1,5 dl vizet, átkevergetem és lefedem fedővel az egészet. De ekkor már elzárom alatta a lángot. Hagyom, hogy a szemek kissé megduzzadjanak, majd kb. 6-8 perc állás után átkeverem és hozzáadom a cukrot és azzal összekeverem a pirított morzsát.
    Egy hőálló tálat vagy tepsit kenjünk ki  vajjal vagy rámával, vagy ennek hiányában, olajjal és terítsünk el benne egy réteg tésztát, azaz a tészta mennyiségnek a felét. Simítsunk el a tetején 5-6 ek. lekvárt, majd bőven szórjuk meg cukrozott morzsával.
    Erre következzen a másik rész tészta, s a tetejére pedig a megmaradt morzsát osszuk el.
    Bár úgyis elkészíthető, hogy az üres tésztát egy tálba tesszük, s a lekvárt a tetejére rakjuk.
    Azután összekeverjük a tésztát a lekvárral.
    Majd az összekevert tésztát a tepsibe simítjuk.
    Ezután szépen megszórjuk a tetejét az összes pirított morzsával.
    A sütőt melegítsük elő 200 fokra alsó-felső sütésre és az előmelegített sütőben süssük 20-25percet. 
    Miután megsült, még melegen kínáljuk. De langy melegen szebben felvágható.
    A rakott tészta spagettival is elkészíthető, de legjobb hozzá a széles metélt.
    De szeretném elmondani nektek, hogy az utóbbi időben több módon is  változtattam az összeállításán. Az egyik féle összeállítás az, hogy egy nagyon kevés sima tésztát elterítek a tepsi alján és a többi tésztát összekeverem a lekvárral. Ennek a felét rásimítom az üres tésztára, megszórom a cukros morzsa felével és erre ráteszem és elterítem a többi, a másik rész lekváros tésztát. Majd erre szépen eloszlatom a másik adag morzsát. S így sütöm meg. 
    Az aljára azért teszek egy nagyon kevés üres tésztát egyébként, hogy ne süljön le a lekvár.
    És úgyis készítettem már, hogy összekeverem a lekvárt a tésztával a tepsibe helyezés előtt. Mint a fotókon is látható.
    Mind három változattal elkészítve egyaránt finom.
    Szerintem próbáljátok ki.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!