CUKKINIS-FETÁS LASAGNE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • kb. 15 db lasagne lap
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. sertés zsír vagy 2-3 ek. étolaj
  • 3-4 cukkini - kb 1kg körüli mennyiség
  • 20 dkg csirkemell sonka
  • 15 - 20 dkg körüli feta sajt
  • külön 25 dkg trapista sajt
  • 10 dkg ráma
  • 3 púpozott ek. liszt
  • 1 l tej
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • alufólia
  • Elkészítés: A tésztafélék közül az egyik kedvenc itthon a lasagne. Többféleképpen szoktam elkészíteni, van amikor paradicsomosan, van amikor csirkésen, s most cukkinisen készítettem. Most a cukkini szezonja van és az anyukám ültetett nekem és a családomnak cukkinit, s bizony gyorsan nőlnek a kertben. Így mostanában gyakran készül valamilyen cukkinis finomság a konyhában. Ez a lasagne egytálétel szerintem nagyon könnyen elkészíthető, bár kicsit a drágább ételek közé sorolható, de szerintem megéri elkészíteni, mert nagyon fincsi.
    Először a cukkiniket - nekem 2 db is elég volt a kb. 1 kg-os mennyiséghez, mert nagyra nőttek a kertben, de mégis zsengék voltak - ha kell hámozzuk le, de ha nagyon fiatalka a cukkinink, akkor csak a végeit vágjuk le. Én először levágtam mindkét végét, majd meghámoztam és megmostam. Ha ezzel megvagyunk, nagylyukú reszelőn reszeljük le.
    Azután a vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk kis kockákra. Egy magasabb falú serpenyőben vagy egy közepes lábasban hevítsük fel a zsiradékot - én zsírt használtam - és a hagymát pirítsuk meg rajta üvegesre. 
    Azután a cukkinit csavarjuk ki, hogy a felesleges levet ne adjuk a hagymához. 
    ( Nem kell besózni előtte a cukkinit, de még így is enged levet magából, ezért kell kicsavarni. ) Kevergessük és közben sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint.
    Fedjük le egy fedővel és pároljuk meg. Közben kevergessük többször és ha úgy látjuk, hogy szükséges, adjunk most már  hozzá egy kevés vizet, kb. 1/2-1 dl mennyiséget. A sonkát közben vágjuk kisebb kockákra és ha már kész a cukkini, adjuk hozzá a sonkát is és keverjük át egy párszor. 
    A cukkininek nem kell túl sok idő, kb. 15 perc alatt készre párolódik.
    Ezután készítsünk egy besamell mártást.
    A rámát olvasszuk fel egy lábasban és ha felolvadt, adjuk hozzá a lisztet. Pirítsuk addig, míg a liszt kissé kifehéredik a rámában. Ez nem sok idő. Folyamatos keverés mellett pár perc. Ekkor húzzuk le a tűzről és kézi habverővel keverve adagoljuk hozzá a tejet. Először csak keveset és azután a többit is. Érdemes először az 1 literből csak kb. 8 dl tejet felhasználni és amikor sűrűsödik a tűzön, akkor válik láthatóvá, hogy szükséges-e még hozzá további tej mennyiség.
    Tehát hozzáadtuk a 8 dl tejet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg és egy pici ételízesítővel is hintsük meg. Tegyük vissza a tűzre és folyamatos keverés mellett sűrítsük be. Természetesen, mint említettem az előbb, ha úgy látjuk, hogy sűrű, adjunk még hozzá tejet. Az egészet forraljuk ki. 
    A trapista sajtból reszeljünk le 10 dkg-t és adjuk a mártáshoz és kevergessük addig, amíg a sajt elolvad benne.
    A besamell mártásnak egyébként átfogó sűrűségűnek kell lennie, azaz ne legyen se túl híg és se túl sűrű, úgy közép folyós állaga legyen.
    Ezután már csak össze kell állítani a lasagnénkat. Vegyünk egy lasagne tepsit - ami se nem kicsi és nem is nagy, hanem közepes méretű - vagy egy jénai vagy más hőálló tálat és kenjük az alját rámával.
    A besamell mártásból terítsünk el az alján 2 merőkanálnyi mennyiséget és erre rajunk le egy sorban lasagne lapot. Ahol kisebb üres részek lesznek, oda törjünk szét egy lapot és pótoljuk ki.
    A megpárolt sonkás cukkini felét simítsuk rá és ezután terítsünk el a cukkinin ismét 2-3 merőkanálnyi mártást.
    Majd megint lasagne lap következik és erre jön megint mártás, majd erre kerül a cukkini másik fele. Ismét mártás - persze szemmel azért elosztva a mártás mennyiség és erre a felső besamell mártásra morzsoljuk rá mindenhová a feta sajtot. 
    Én ezen szoktam kicsit spórolni és így nem igazi fetát veszek, hanem krémfehér sajtot. Ízre ugyanolyan, viszont olcsóbb.
    Ezt követően a maradék 15 dkg sajtot is reszeljük le és osszuk el a feta tetején mindenhová. 
    Egy alufóliával fedjük le a tepsit és előmelegített sütőben - akinek villany sütője van, 180 fokon alsó-felső sütésre állítva - süssük készre 45-50 perc alatt. 
    35 perc után vegyük le az alufóliát és kicsit hagyjuk megpirulni a fennmaradó időben rajta a sajtot.
    Nekem 45 percig sült. A tészta szélein is látható lesz, nem csak a tetején, amikor már megsült a lasagne. 
    Picit várjunk vele, hogy könnyebb legyen felvágni és azután kockákra vágva tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    erzsike
    2019-08-11
    Köszönöm szépen a gratulációt és a jó kívánságokat!Szeretettel: Erzsike
    Lupercalia
    2019-08-11
    Kedves Erzsike! Örömmel olvastam a jó hírt, hogy megszületett a kis unokád, szívből gratulálok! A babának és a szüleinek is sok boldogságot és jó egészséget kívánok! Biztosan nagyon nagy öröm a kisbaba és a nagymamalét is! Ez fontosabb mindennél. Sok boldogságot kívánok Neked nagymamaként is! Szeretettel ölellek: Andrea.
    erzsike
    2019-08-11
    Kedves Andrea! Mostanában csak 1-1 receptet írtam, de ennek az az oka, hogy nemrég megszületett a kis unokám és minden szabad pillanatomban óriási örömmel rohantam oda, hogy láthassam. Persze ezután is így lesz, rohanok a munka mellett hozzá, de igyekezni fogok gyakrabban írni a receptjeimet. Ez a lasagne itthon is mindenkinek nagyon ízlett, szinte pillanatok alatt elfogyott, s ez szerintem mindenki másnál is így van, nagy örömöt okoz. Remélem kipróbálod te is és nálatok is sikert arat majd. Én is kellemes nyarat kívánok nektek! Üdvözöllek: Erzsike
    Lupercalia
    2019-08-07
    Milyen szuper ötlet! Nagyon szeretem a fetát és az ahhoz hasonló sajtokat (krémfehér). Finom, nyári vacsora, nagyon megkívántam. :) Szép nyarat, jó pihenést kívánok Neked, szeretettel: Andrea