MÁRVÁNYOS TÉSZTÁS-TEJFÖLÖS SZILVÁS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
10-12-15 szem szilva 2 tojás 4 bögre finom liszt 1 csipet só 1 cs. sütőpor 1 bögre cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 poharas tejföl ( 175 g ) 1/2 bögre olaj 1,5 bögre tej 1 ek. holland kakaópor Tetejére: porcukor Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Amikor a szilvának szezonja van, nagyon szeretek szilvás süteményeket készíteni. Így ez a szilvás sütemény is éppen nyáron készült, amikor már érett a fákon a szilva és a zöldségeseknél is mindenhol lehetett már kapni. Ennél a receptnél nem dekagrammokban vannak megadva a hozzávalók mennyiségei, hanem bögre a mérce. 2 dl-es bögrével mérjük ki a hozzávalókat. A tejföl az, amit 175 gr-os kiszerelésben vásároltam meg hozzá.
Először készítsük elő a szilvákat.
Mossuk meg őket és vágjuk ketté. Majd vegyük ki a gyümölcsökből a magjaikat.
Tegyük ezután félre, mert a tészta összeállítása után lesz csak a szilvákra szükség.
A sütőt kapcsoljuk be 180-190 fokra, alsó-felső sütési funkcióra - ez villanysütőre vonatkozik, de akinek nem ilyen a sütője, az arra a fokozatra állítsa be a sütőt, amin sütni szokott. Ha az anyukámnál szoktam sütni, ott két fokozat van csak a gáztűzhelyén, nagy láng és takarék láng. Akkor ott a nagy lángon melegítem elő a sütőt.
Tehát ha bekapcsoltuk, hagyjuk, hogy bemelegedjen a sütőnk, mire a süteményt betesszük a sütésre.
Ezt követően egy tálba a 2 tojást keverjük ki habosra robotgéppel az 1 bögre cukorral, s a vaníliás cukorral.
Majd adjuk hozzá a tejfölt és azzal is dolgozzuk el a tojásos alapot.
A tejfölös, tojásos alaphoz öntsük hozzá az olajat és keverjük ki ezzel a hozzávalóval is.
A lisztben vegyítsük el a csipet sót és a sütőport, majd tegyük az előbbi masszába.
Ahogy elkezdjük a keverést, fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet és keverjük végül csomómentesre az egészet.
Egy közepes méretű tepsibe - én lasagne méretű tepsit használtam, ami nálam 22x30 cm-es - fektessünk sütőpapírt és öntsük bele a massza 3/4 részét.
A maradék 1/3 rész tésztához szitáljuk hozzá a kakaóport és keverjük simára.
Ha holland kakaót használunk, abból 1 ek.-nyi mennyiség is elegendő, de ha zsírszegény, világos színű a kakaónk, nyugodtan tehetünk bele abból 2 ek.-al is.
Ezt a kakaós tésztát öntsük rá a világos tésztára és egy fakanál nyelének a végével forgassuk, cifrázzuk meg a két tésztát, hogy kellően márványos legyen majd a megsült tészta.
Ha összekeveredett a két tészta, a félre tett szilvákat fektessük rá a tészta tetejére úgy, hogy a szilvák félbe vágott fele kerüljön felülre. Kicsit bele is nyomhatjuk a tésztába a félbe vágott szilvákat.
A szilvák mennyisége egyébként függhet attól is, hogy mekkorák a szilvák. Ha nagyobbak, akkor 10-12 szilva is elegendő lehet, de ha kisebb szeműek, valószínű, hogy több kell belőle.
Végezzük a szilvák lerakását mindaddig, míg ki nem raktuk vele a tészta tetejét.
Amint ezzel elkészültünk, helyezzük be az előmelegedett sütőbe a tepsit és kb. 25-30 perc alatt süssük készre a süteményt.
A tésztába szúrva egy kis kést, végezzünk tűpróbát kb. 25 percnél, s ha úgy látjuk, hogy nem ragad a késre a tészta, akkor már meg is sült a szilvás sütink. De ha még tapadt rá valamennyi tészta a kés pengéjére, abban az esetben a sütést még ne fejezzük be.
A kész süteménynél a tészta tetején az is látható, hogy a tészta szép piroskásra sült és a szilvák is kissé jobban belesüllyedtek a tésztába.
A süteményt a tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni, majd két egyenes tálca segítségével emeljük ki a tepsiből.
A művelete egyszerű.
A tepsiben a megsült tésztát először egy késsel vágjuk körbe, nehogy valahol oda tapadjon majd a kiemeléskor a tepsihez akár egy kis darab rész is, mert akkor megszakad a tészta.
Azután a tepsi tetejére helyezzük rá az egyik tálcát a felső felével lefelé, s a tepsit és a tálcát is egyszerre megfogva, fordítsuk meg a tepsit.
Így a sütemény kikerül a tepsiből és rákerül a tálcára.
Majd miután leemeljük róla a tepsit, a sütőpapírt óvatosan húzzuk le a süti aljáról.
Ezután tegyük rá a másik tálcát és most a két tálcát együttesen megfogva, fordítsuk meg a süteményt.
Ekkor emeljük le a felső tálcát.
Most már a sütemény felső része lesz felül.
Végül így megfordítva hagyjuk teljesen kihűlni a sütinket.
De ha valakinek ez nem menne, akkor a tepsiben hagyja kihűlni a süteményt.
Amikor kihűlt a szilvás sütemény, vágjuk szép kockára a tésztát.
Ha sikerül, érdemes úgy vágni a kockákat, hogy a szilvák mentén legyenek majd felvágva.
Porcukorral hintsük meg végül a tetejét és egy szép kínáló tálcára helyezzük rá a szilvás kockákat.
Nagyon kellemes szilvás sütemény, érdemes kipróbálni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!