FINOM DIÓS RÁCSOS SÜTEMÉNY
KIADÓS | EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 25 dkg ráma
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 tojás
  • Hab: 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió
  • Külön: 5-6 ek. barack lekvár
  • Piskóta: 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • Teteje: porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • Tepsi kikenéséhez: zsír
  • Elkészítés: Ezt a diós sütit régebben több ízben elkészítettem hétvégente, de valahogy mostanában nem jutott eszembe. S amikor nézegettem a receptjeimet, hogy mit is süssek, akkor ismét a kezembe akadt, így egyik hétvégén ismét ez a diós süti került az asztalra. 
    Először készítsük el a gyúrt tésztát.
    Ehhez a  lisztet, a szobahőmérsékletű rámát, a cukrot, a sütőport és a tojást jól dolgozzuk ki, gyúrjuk össze, majd egy normál méretű tepsit vékonyan zsírozzunk ki  és fektessük bele a tésztát, amit az összegyúrás után nyújtsunk ki akkorára, mint a tepsink.
    Előmelegített sütőben süssük félkészre a tésztát, azaz kb. 10 percnyi sütésre van szükség.
    Ezalatt el tudjuk készíteni a habot.
    A tojásokat válasszuk szét és a tojássárgákat keverjük el a porcukorral. Adjuk hozzá a porcukros tojássárgához a darált diót, majd a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és azt is keverjük hozzá a diós masszához.
    Amikor kivesszük a sütőből a félig sült tésztát, kenjük meg előbb barack lekvárral. Azért írtam 5-6 kanállal a lekvár mennyiségét, mert attól függ, hogy mennyire folyós állagú a lekvárunk.
    Amint megkentük lekvárral a tésztát, simítsuk rá a diós habot.
    Amikor készítettük a diós habot, még marad annyi idő, hogy a piskótát is el tudjuk készíteni.
    Legfeljebb addig áll egy kicsit a tészta a habbal a tetején, ha mégsem fér bele az időbe minden, ártani nem fog az a pár perc a tésztának.
    A 2 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, s közben adjuk hozzá a cukrot is és azzal együtt verjük fel olyan keményre, hogy a hab megálljon a habverőn.
    Ekkor keverjük hozzá a tojássárgákat, a lisztet és a sütőport.
    Ezután vegyünk egy kis nejlon zacskót, töltsük bele a piskóta masszát, csavarjuk össze a zacskó száját és a sarkán ollóval vágjunk egy kicsike lyukat. S ily módon a kezünkben tartva a kis nyomózsákot, a piskóta tésztával rácsozzuk be a hab tetejét. ( Ahogyan a szöveg fölött, fölülről lefelé haladva, a második a képen is látható. ) 
    Valószínűleg egy kevéske piskóta massza maradni fog, de egy tojásból készítve viszont kevés lenne a rácsozáshoz.
    Tegyük vissza a sütőbe a tepsit és süssük még tovább, kb. 20-25 percig. 
    Ez sütőtől függően változhat.
    Majd a sütés után hűtsük ki, s vágjuk a nekünk tetszőleges kockákra és vaníliás porcukorral meghintve szervírozzuk.
    A vaníliás porcukor pedig nagyon egyszerűen összeállítható. A porcukorba keverjünk bele 1 cs. vaníliás cukrot.
    Ebben a diós sütiben igen bőven érezhető a dió, ezért akik szeretik a diót, azoknak biztosan ízleni fog ez a fincsi sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!