CIGÁNYPECSENYE MÁSKÉNT
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg sertés tarja
  • kb. 30-40 dkg füstölt szalonna
  • kevés őrölt piros paprika a kisült kakastaréjok végére
  • őrölt fekete bors
  • pác: 4 gerezd fokhagyma
  • 1 lapos tk. majoránna
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • 5 nagy ek. étolaj
  • Elkészítés: Egy cigánypecsenye elkészítési módja már szerepel az oldalon. Az a cigánypecsenye tepsiben lett megsütve. Viszont ez a változata serpenyőben készül. Most a cigánypecsenye eme változatát mutatom be, hogy hogyan készült a konyhámban. Ez a főétel pácolással lesz megízesítve, ami rendkívül jó ízt fog kölcsönözni a kész husinak.
    Először az egyben vásárolt sertés tarját, ami kb. 1 és 1,5 kg között van, mossuk meg, majd vágjuk olyan 1,5 cm széles szeletekre. Ebből a hús mennyiségből 8-10 szelet hús jön ki.
    Ezután a szeleteket enyhén klopfoljuk ki, de valóban csak annyira, hogy lazítsunk a hús tömörebb szerkezetén, azaz ne legyenek túl vékonyak a szeletek.
    Majd mindkét oldalát a húsnak sózzuk és borsozzuk meg.
    Hagyjuk addig állni, míg elkészítjük a pácot.
    A négy nagyobb gerezd fokhagymát pucoljuk le a héjától és fokhagyma nyomón nyomjuk át.
    Ha kisebbek a fokhagyma gerezdek, több fokhagymát használjunk.
    5 nagyobb ek. olajat mérjünk ki egy kis tálkába és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Tegyünk még hozzá 1 lapos tk. majoránnát és 1 tk. őrölt piros paprikát.
    Jól keverjük össze az olajat a többi hozzávalóval.
    Vegyünk egy zárható tetejű tálat és egy ecsetet.
    Az ecset segítségével kenjünk be egy szeletet a páccal mindkét oldalán.
    Majd fektessük a tálba. 
    A többi hús szeletet is kenjük le és azokat is helyezzük a tálba. Ha maradt valamennyi is a pácból, azt csurgassuk rá a húsokra.
    Fedjük le és 1 órára helyezzük be a hűtőbe pácolódni.
    Ha nincs fedeles tálunk, az sem baj, akkor csupán alufóliával takarjuk le a tál tetejét.
    Miután letelt a pácolási idő, vegyük elő a husikat.
    A sütésükhöz először a szalonna csíkokat kell kisütnünk.
    Azért nem írtam pontos mennyiséget a szalonnából, mert annyi szalonna csíkot sütöttem ki, ahány szelet hús van.
    Tehát vágjunk a szalonnából annyi szeletet, amennyi a húsunk és mindegyiket vágjuk be kis csíkokra a szalonna résznél.  Azaz készítsünk belőlük kakastaréjt.
    Egy magasabb falú serpenyőbe helyezzünk bele annyi szalonna csíkot, amennyi belefér - ha több van persze, de ha kevesebb és mind elfér a serpenyőben, mindet - és mindkét oldalukról süssük zsírjára azokat.
    Miután kiszedtük a zsiradékból, fektessük egy papírtörlővel fedett tányérra, hogy a felesleges zsiradékot felitathassuk.
    Ebben a visszamaradt szalonna zsiradékban süssük azután készre a pácolódott tarja szeleteket.
    Amíg sülnek a húsok, készítsünk egy kevés őrölt piros paprikát egy lapos tányérra és a szalonnák taréjos részeit mártsuk meg benne.
    Ezáltal szép paprikásak lesznek a szalonnák bevágott szélei.
    A készre sütött tarja szeleteket szedjük ki először egy papírtörlőre, hogy szintén a felesleges zsiradék lecsepeghessen róla, majd helyezzük át egy kínáló tálra és szépen sorakoztassuk a tetejére a kisütött kakas taréjokat.
    Bármilyen körettel -  ami lehet párolt rizs, krumplipüré, hagymás krumpli, hasáb burgonya és még sorolhatnám -  kínálhatjuk.
    Emellett még valamilyen savanyúság is jól párosul mellé.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!