CIGÁNYPECSENYE MÁSKÉNT
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1-1,5 kg sertés tarja kb. 30-40 dkg füstölt szalonna kevés őrölt piros paprika a kisült kakastaréjok végére só őrölt fekete bors pác: 4 gerezd fokhagyma 1 lapos tk. majoránna 1 tk. őrölt piros paprika 5 nagy ek. étolaj
Elkészítés: Egy cigánypecsenye elkészítési módja már szerepel az oldalon. Az a cigánypecsenye tepsiben lett megsütve. Viszont ez a változata serpenyőben készül. Most a cigánypecsenye eme változatát mutatom be, hogy hogyan készült a konyhámban. Ez a főétel pácolással lesz megízesítve, ami rendkívül jó ízt fog kölcsönözni a kész husinak.
Először az egyben vásárolt sertés tarját, ami kb. 1 és 1,5 kg között van, mossuk meg, majd vágjuk olyan 1,5 cm széles szeletekre. Ebből a hús mennyiségből 8-10 szelet hús jön ki.
Ezután a szeleteket enyhén klopfoljuk ki, de valóban csak annyira, hogy lazítsunk a hús tömörebb szerkezetén, azaz ne legyenek túl vékonyak a szeletek.
Majd mindkét oldalát a húsnak sózzuk és borsozzuk meg.
Hagyjuk addig állni, míg elkészítjük a pácot.
A négy nagyobb gerezd fokhagymát pucoljuk le a héjától és fokhagyma nyomón nyomjuk át.
Ha kisebbek a fokhagyma gerezdek, több fokhagymát használjunk.
5 nagyobb ek. olajat mérjünk ki egy kis tálkába és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Tegyünk még hozzá 1 lapos tk. majoránnát és 1 tk. őrölt piros paprikát.
Jól keverjük össze az olajat a többi hozzávalóval.
Vegyünk egy zárható tetejű tálat és egy ecsetet.
Az ecset segítségével kenjünk be egy szeletet a páccal mindkét oldalán.
Majd fektessük a tálba.
A többi hús szeletet is kenjük le és azokat is helyezzük a tálba. Ha maradt valamennyi is a pácból, azt csurgassuk rá a húsokra.
Fedjük le és 1 órára helyezzük be a hűtőbe pácolódni.
Ha nincs fedeles tálunk, az sem baj, akkor csupán alufóliával takarjuk le a tál tetejét.
Miután letelt a pácolási idő, vegyük elő a husikat.
A sütésükhöz először a szalonna csíkokat kell kisütnünk.
Azért nem írtam pontos mennyiséget a szalonnából, mert annyi szalonna csíkot sütöttem ki, ahány szelet hús van.
Tehát vágjunk a szalonnából annyi szeletet, amennyi a húsunk és mindegyiket vágjuk be kis csíkokra a szalonna résznél. Azaz készítsünk belőlük kakastaréjt.
Egy magasabb falú serpenyőbe helyezzünk bele annyi szalonna csíkot, amennyi belefér - ha több van persze, de ha kevesebb és mind elfér a serpenyőben, mindet - és mindkét oldalukról süssük zsírjára azokat.
Miután kiszedtük a zsiradékból, fektessük egy papírtörlővel fedett tányérra, hogy a felesleges zsiradékot felitathassuk.
Ebben a visszamaradt szalonna zsiradékban süssük azután készre a pácolódott tarja szeleteket.
Amíg sülnek a húsok, készítsünk egy kevés őrölt piros paprikát egy lapos tányérra és a szalonnák taréjos részeit mártsuk meg benne.
Ezáltal szép paprikásak lesznek a szalonnák bevágott szélei.
A készre sütött tarja szeleteket szedjük ki először egy papírtörlőre, hogy szintén a felesleges zsiradék lecsepeghessen róla, majd helyezzük át egy kínáló tálra és szépen sorakoztassuk a tetejére a kisütött kakas taréjokat.
Bármilyen körettel - ami lehet párolt rizs, krumplipüré, hagymás krumpli, hasáb burgonya és még sorolhatnám - kínálhatjuk.
Emellett még valamilyen savanyúság is jól párosul mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!