BACONSZALONNÁS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 csirkemellfilé 20 dkg baconszalonna só, őrölt bors ételízesítő 5 ek. tejföl 3 ek. liszt 1 csokor petrezselyemzöld 15 dkg trapista sajt 2 egész tojás vaj a forma kikenéséhez kevés zsemlemorzsa
Elkészítés: Ezt a szárnyas főételt őzgerinc formában vagy egy keskeny jénai tálban szoktam elkészíteni. Szerintem sok mindenkinek ismerős már ez a fogás. Én nagyon szeretem készíteni, mert nemcsak finom, hanem mutatós is. A receptbe több más fotót is beillesztettem, amin látszik, hogy nem ugyanolyanok a hátterek. Pl. az aszalt szilvás hússal fotózotté és a főfotón látható is más. Azokat más-más alkamakkor készítettem, de azokat a képeket szerettem volna mellékelni.
A csirkemell filét először mossuk meg, majd egy papírtörlővel itassuk fel róla a vizet. Azután vágjuk apró kockákra. 

Köretként adhatunk hozzá hercegnő burgonyát, krumplipürét vagy más krumpliból, illetve rizsből készített finomságot.
A tojásokat habosítsuk ki egy villával egy tálban, majd keverjük ki 3 ek. tejföllel, ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, ételízesítővel, a felaprított petrezselyemzölddel, s a 3 ek. liszttel.
Azt követően keverjük hozzá a 10 dkg reszelt trapista sajtot, végül adjuk hozzá a felkockázott csirkemell filét.

Egy őzgerincformát vagy ennek hiányában egy kisebb méretű hőálló jénait vajazzunk ki és hintsünk meg zsemlemorzsával. Béleljük ki baconszalonnával, oly módon, hogy a szalonna csíkok túllógjanak a formán.
Ha ezzel meg vagyunk, öntsük bele a húsos masszát, hajtsuk rá a lelógó szalonnacsíkokat. A tetejére is tegyünk 2-3 szalonnát hosszában, és kenjük rá a szalonnára a megmaradt 2 ek. tejfölt. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és ( 200 fokra ) előmelegített sütőben süssük 40-45 percig.
Langyosra hűlés után borítsuk ki a formából és felszelelve kínáljuk.
Érdemes kicsit várni a felszeleteléssel, mert forrón könnyen széteshet a szeleteléskor. ( Sajnos a középső fotón nálam is ez látható, a család már az asztalnál ült... nem volt idő sokat várni a szeleteléssel. Ez a szélesebb rolád jénaiban készült, míg a fenti és az alsó fotón lévők őzgerinc formában sültek meg, de más-más alkalommal. )

Köretként adhatunk hozzá hercegnő burgonyát, krumplipürét vagy más krumpliból, illetve rizsből készített finomságot.
Emellett bármilyen saláta vagy savanyúság is illik hozzá.
A középső fotón hercegnő burgonya, cukkini mártás a körete, viszont aszalt szilvával töltött sertés karaj is lett szervírozva hozzá.
Egy másik alkalommal sült krumpli volt a körete, azzal is remek választás.
De azt mindenképpen tartsuk szem előtt, ha sült krumplit kínálunk mellé, az csak frissen sütve az igazi.

Jó étvágyat kívánok hozzá!