BACONSZALONNÁS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 csirkemellfilé
  • 20 dkg baconszalonna
  • só, őrölt bors
  • ételízesítő
  • 5 ek. tejföl
  • 3 ek. liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 15 dkg trapista sajt
  • 2 egész tojás
  • vaj a forma kikenéséhez
  • kevés zsemlemorzsa
  • Elkészítés: Ezt a szárnyas főételt őzgerinc formában vagy egy keskeny jénai tálban szoktam elkészíteni. Szerintem sok mindenkinek ismerős már ez a fogás. Én nagyon szeretem készíteni, mert nemcsak finom, hanem mutatós is. A receptbe több más  fotót is  beillesztettem, amin látszik, hogy nem ugyanolyanok a hátterek. Pl. az aszalt szilvás hússal fotózotté és a főfotón látható is más. Azokat más-más alkamakkor készítettem, de azokat a képeket szerettem volna mellékelni. 
    A csirkemell filét először mossuk meg, majd egy papírtörlővel itassuk fel róla a vizet. Azután vágjuk apró kockákra. 
    A tojásokat habosítsuk ki egy villával egy tálban, majd keverjük ki 3 ek. tejföllel, ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, ételízesítővel, a felaprított petrezselyemzölddel, s a 3 ek. liszttel.
    Azt követően keverjük hozzá a 10 dkg reszelt trapista sajtot, végül adjuk hozzá a felkockázott csirkemell filét. 

    Egy őzgerincformát vagy ennek hiányában egy kisebb méretű hőálló jénait vajazzunk ki és hintsünk meg zsemlemorzsával. Béleljük ki baconszalonnával, oly módon, hogy a szalonna csíkok túllógjanak a formán.
    Ha ezzel meg vagyunk, öntsük bele a húsos masszát, hajtsuk rá a lelógó szalonnacsíkokat. A tetejére is tegyünk 2-3 szalonnát hosszában, és kenjük rá a szalonnára a megmaradt 2 ek. tejfölt. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és ( 200 fokra ) előmelegített sütőben süssük 40-45 percig. 
    Langyosra hűlés után borítsuk ki a formából és felszelelve kínáljuk. 
    Érdemes kicsit várni a felszeleteléssel, mert forrón könnyen széteshet a szeleteléskor. ( Sajnos a középső fotón nálam is ez látható, a család már az asztalnál ült... nem volt idő sokat várni a szeleteléssel. Ez a szélesebb rolád jénaiban készült, míg a fenti és az alsó fotón lévők őzgerinc formában sültek meg, de más-más alkalommal. )

    Köretként adhatunk hozzá hercegnő burgonyát, krumplipürét vagy más krumpliból, illetve rizsből készített finomságot. 
    Emellett bármilyen saláta vagy savanyúság is illik hozzá.
    A középső fotón hercegnő burgonya, cukkini mártás a körete, viszont aszalt szilvával töltött sertés karaj is lett szervírozva hozzá.
    Egy másik alkalommal sült krumpli volt a körete, azzal is remek választás.
    De azt mindenképpen tartsuk szem előtt, ha sült krumplit kínálunk mellé, az csak frissen sütve az igazi.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!