BACONSZALONNÁS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 csirkemellfilé 20 dkg baconszalonna só, őrölt bors ételízesítő 5 ek. tejföl 3 ek. liszt 1 csokor petrezselyemzöld 15 dkg trapista sajt 2 egész tojás vaj a forma kikenéséhez kevés zsemlemorzsa
Elkészítés: Ez a csirkés fogás nagyban hasonlít a Sajtos-baconos csirkemell őzgerinc formában sült változatra, ami megtalálható az oldalon, de a hozzávalók tekintetében mégis kissé eltérnek egymástól.
Ezt a szárnyas főételt őzgerinc formában vagy egy keskeny jénai tálban szoktam elkészíteni. Szerintem sok mindenkinek ismerős már ez a fogás. Én nagyon szeretem ezt készíteni, mert nemcsak finom, hanem mutatós is.
Ha vendégeket várok, akkor is garantált a siker ezzel a fogással.
Először kapcsoljuk be a sütőnket, hogy mire összeállítjuk a húst a sütéshez, addigra bemelegedhessen a sütőnk.
Villany tűzhelynél 200 fokra, alsó-felső sütési funkcióra. Míg a hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk a gombokat.
A csirkemell filét először mossuk meg, majd egy papírtörlővel itassuk fel róla a vizet. Azután vágjuk kissé apróbb kockákra.
A tojásokat habosítsuk ki egy villával egy tálban, majd keverjük ki 3 ek. tejföllel.
Fűszerezzük ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, ételízesítővel.
A petrezselyemzöldet mossuk meg, s jól csepegtessük le róla a vizet, de akár egy papírtörlővel fel is itathatjuk, majd aprítsuk fel.
Azután adjuk a tojásos alaphoz a 3 ek. liszttel együtt.
Azt követően reszeljük le a sajtot és keverjünk hozzá a kb. 5-8 dkg-ot.
Végül forgassuk bele a felkockázott csirkemell filét.
Egy őzgerincformát vagy ennek hiányában egy kisebb méretű hőálló jénait vajazzunk ki és hintsünk meg zsemlemorzsával.
Majd béleljük ki az őzgerinc formát baconszalonnával, oly módon, hogy a szalonna csíkok túllógjanak a formán.
Ha ezzel meg vagyunk, öntsük bele a húsos masszát, s hajtsuk rá a lelógó szalonnacsíkokat.
Ha van még a baconszalonnából, akkor a tetejére is tegyünk 2-3 szalonnát hosszában, hogy jobban zárva legyen a hús. De ha nincs, az sem gond.
A töltelékből kimaradt 2 ek. tejfölt kenjük rá a szalonnára.
Én ezt a műveletet ecsettel végeztem, de egy kanállal is jól el tudjuk simítani.
Ezután szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.
Egy kevés sajtot még hagyjunk meg a hús másik oldalára is, amit majd a később fogunk rátenni a hús másik felére.
A közben előmelegített sütőbe helyezzük be a formát és süssük 35-40 percig.
Azután vegyük ki a sütőből, de a sütőt ne kapcsoljuk le és néhány perces várakozás után borítsuk ki a formából a már majdnem kész húsételt.
Ezt úgy érdemes végezni, hogy a sütőből kivett formában körben késsel fellazítjuk a sült széleit.
Majd ráteszünk egy sütőpapírral bélelt tepsit és a kettőt együtt megfogva, megfordítjuk, azaz átfordítjuk a tepsit és az őzgerinc formát.
Természetesen a sütőpapírral együtt fogjuk össze a tepsit.
Kesztyűt mindenképp használjunk, hiszen a kivett húsos forma forró.
A rákerült forma alját ütögessük meg és emeljük le a húsról.
Így már rákerült a formából kikerülő hús a tepsire.
A megmaradt reszelt sajtot osszuk el a hús tetején.
Ezáltal mindkét fele szép és finom sajtos lesz a husinak.
Helyezzük vissza a sütőbe, s még süssük tovább 5-10 percig. Ki mennyire szereti ropogósra a sajtot a hús tetején.
Miután a sütés végén a húst kivesszük a sütőből, hagyjuk legalább langyosra hűlni és azután felszelelve kínáljuk.
Ha meg tudjuk tenni, hogy várhatunk még a felszeleteléssel, akkor érdemes, mert forrón könnyen széteshet a szeleteléskor.
Bár igazán a legszebben hidegen szeletelhető ez a húsos étel.
De ha ebéd vagy vacsoraként szolgáljuk fel, akkor is csak langy melegen vágjuk fel.
Köretként adhatunk hozzá hasáb burgonyát, hercegnő burgonyát, krumplipürét vagy más krumpliból, illetve rizsből készített finomságot.
Emellett bármilyen saláta vagy savanyúság is jól illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!