MAJORÁNNÁS TEJFÖLÖS - TOJÁSOS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 szelet csirkemell
  • őrölt fekete bors
  • majoránna
  • kevés petrezselyemzöld
  • 6 tojás
  • 1 nagy doboz tejföl
  • zsiradék a sütéshez
  • Elkészítés: Ezt a húsételt nagyon szeretem készíteni, mert kiadós is, akár ünnepi is és nagyon ízletes is. Az előkészületek után túl sok időt nem vesz igénybe a megsütésük. S miután készre sültek a húsok, a kikevert tejfölös masszával már mehet is a sütőbe.

    Ehhez a hússzeleteket miután megmostuk és levágtuk róla a nem oda illő darabokat, részeket, kicsit klopfoljuk ki.
    Majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk és majoránnázzuk meg.
    Egy serpenyőben forrósítsunk meg egy kevés sertés zsírt - aki olajat használ, abban az esetben olajat - és a húsokat mindkét oldalról, többször megfordítva, süssük készre.
    Miután megsültek a szeletek, egy normál méretű vagy egy gáztepsit vékonyan kenjünk ki zsiradékkal.
    Fektessük bele a husikat. 
    A tojásokat üssük fel egy tálba és villával kissé verjük fel.
    Sózzuk meg és adjuk hozzá a felaprított petrezselyemzöldet és a tejfölt.
    Az egészet egy kézi habverővel keverjük simára. 
    Ha kimarad véletlenül a petrezselyem zöld, mert nem nincs otthon,  az sem  gond, úgyis ízletes lesz a húsos étel.
    Öntsük a tojásos keveréket a hús tetejére és simítsuk szépen el. 
    Aki szereti, kevés reszelt sajttal is meghintheti, de ez el is maradhat.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg a tojásos-tejfölös öntet megszilárdul. Ez a sütési idő 20-30 perc.
    Ez a hús étel egyébként úgyis elkészíthető, hogy a sózott és befűszerezett csirkemellet egy kiolajozott tepsibe szépen belefektetjük.
    Egy fél deci vizet öntünk alájuk, alufóliával lefedjük a tepsit és ugyanúgy 200 fokon megsütjük.
    Tehát nem serpenyőben, hanem a tepsiben sül meg készre a hús.
    Ennek az ideje akkor kb. 35-40 perc.
    Amint megsültek a hús szeletek, akkor levesszük a tepsiről a fóliát és mehet rá a tojásos-tejfölös öntet.
    Tehát választhatjuk a serpenyőben való sütést is, ami gyorsabb, de választhatjuk a tepsiben való sütést is.
    Amikor megsült a husink, várjunk vele, amíg kicsit hűl.
    Majd azután a tepsiben szeleteljük fel

    Természetesen kevesebb húsból és mint írtam is a recept elején, más fajta húsból, pl. sertés - is elkészíthetjük ezt a főételt. 
    Abban az esetben valóban érdemes gáztepsit használni, mert a sertést nagyobb szeletekre lehet kiklopfolni.
    Ott ugyanúgy járunk el, mint a csirkehúsnál.
    Ha kisebb mennyiséget készítünk, akkor persze kisebb tepsit használjunk és a tojások darabszáma is csökkenjen.
    Viszont a tejföl mennyisége abban az esetben akár maradhat is, csak finomabbá teszi a kész ételt.

    Bármilyen körettel és salátával vagy savanyúsággal tálalhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!