FETA SAJTTAL ÉS SONKÁVAL TÖLTÖTT HÚSTEKERCSEK
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 12 szelet sertés karaj
  • 15-20 dkg vagy összesen 12 csík szeletelt baconszalonna
  • 12 szelet sonka
  • 20 dkg feta sajt
  • 1-2 zöld paprika
  • flekken vagy más fajta pl. magyaros fűszerkeverék
  • alufólia
  • víz
  • kevés olaj az átpirításhoz
  • Elkészítés: Nagyon szeretek ilyen típusú húsételeket készíteni. Ezt a főételt többféleképpen is összeállíthatjuk. Az egyik verzió, hogy a húsra teszünk a feltekerés előtt 1-2 szelet sonkát, erre 1-2 csík feta sajtot, erre pedig 2-3 csík paprikát. Feltekerjük, majd baconszalonnával körbe tekerjük. A másik lehetőség, hogy csak 1-2 szelet sonkát teszünk a húsra, majd erre jön a paprika. A következő elkészítési javaslat pedig, hogy csak feta sajt és paprika kerül bele. S van még egy lehetőségünk ennél a receptnél, hogyha  véletlenül nincsen baconszalonnánk oda haza, de ezt a húst szeretnénk megsütni, az sem baj, akkor a szalonnába való betekerés elmarad és csak úgy simán felgöngyölve csomagoljuk be az alufóliába.
    Nálam ezek a variációk mind megvoltak és minden hogyan finom volt ez a fogás.
    Tehát ez a recept most aszerint lesz megadva, hogy minden hozzávaló adott  és úgy készül el a hústekercs.
    Első lépésként a húst mossuk meg, mielőtt felszeletelnénk. Egy papírtörlővel akár fel is itathatjuk róla a felesleges vizet, majd vágjunk 12 szeletet. ( Vagy már szeletelve is megvehetjük a húsunkat. ) De azt szeretném elmondani, hogy én mindenkor megmosok mindenféle húst, legyen az sertés, csirke, kacsa stb. )
    Ha felvágtuk szeletekre, akkor klopfoljuk ki vékonyra a husit. 
    Úgy érdemes ezt a munka műveletet végezni, hogy a vágódeszka alá teszünk egy többször összehajtott konyharuhát, attól függően, hogy mekkora a konyharuhánk - ugyanis ezáltal felfogjuk az ütés zaját, hangosságát.
    A húst tegyük egy nejlon zacskóba és így zacskón keresztül klopfoljunk. 
    Sokan úgyis szokták ezt végezni, hogy leteszik a húst a vágódeszkára és rátesznek egy folpackot vagy egy nejlonzacskót.
    De azért jobb a zacskó, mert ha beletesszük a klopfolandó húst, akkor sem a vágódeszka nem lesz húsos és semmi más.
    Ha megvagyunk a szeletek kiklopfolásával, akkor sózzuk meg a húsokat, de ne nagyon, mert a fűszer keverékből is kerül rá és az pedig szintén sós.
    Ha besóztuk és befűszereztük a hús szeleteket, hagyjuk állni kb. 15 percig.
    A fűszerkeverék, mint említettem, lehet magyaros, vagy flekken de akár csirke fűszersót is használhatunk, az is remek ízt ad a húsnak, attól függetlenül, hogy nem csirke húsból készül ez a fogás, hanem sertésből.
    Közben vágjuk fel csíkokra a sajtot és a paprikát is.
    A sajtnál szintén szeretném megemlíteni, hogy nem muszáj igazi feta sajtot vásárolnunk, a krémfehér sajt a feta egyik típusa, tehát azt is vehetjük, mert sokkal pénztárca kímélőbb.
    A paprikánál se kell ragaszkodnunk a zöld színűhöz, az lehet még fehér, sárga és piros is. Én most zöld paprikával töltöttem, mert a felvágás során szépen megmutatkozik a paprika színe.
    Miután összevágtuk a hozzávalókat és állt egy darabig a husink, állítsuk össze a tekercseket.
    Egy vágódeszkára terítsünk ki egy szelet karajt és az egyik szélére  fektessünk 1 vagy 2 szelet sonkát. Attól függően, hogy mekkora a sonka szelet. A sonka fajtája itt is mindenki ízlésére van bízva.
    A sonkára tegyünk 2 csík sajtot és arra rá 2 csík paprikát.
    Tekerjük fel és egy csík baconszalonnába tekerjük be a hús rolót. 
    A szalonnánál szintén van választási lehetőség. Lehet venni hozzá füstölt baconszalonnát, ez ugye nyers állapotban kapható.
    De betekerhetjük főtt, füstölt baconszalonnába is.
    Miután betekertük kissé hézagosan a húst a szalonnába, végezzük ezt mindaddig, míg tart a húsunk.
    Majd tépjünk az alufóliából 12 db akkora méretű darabot, hogy be lehessen csomagolni a húsokat.
    Minden egyes rolót csomagoljunk be az alufóliába és a két végét tekerjük meg, így kapunk majd egy szaloncukor formát.
    ( A fotón már az látható, amikor valamennyit kibontottam a fóliából sütés után. De a többi még kitekerésre vár. S nekem ezen a képen éppen több darab látható, mint 12 db. )
    Ha előkészültünk minden tekerccsel, akkor fektessük be az alufóliás  szaloncukor formájú husikat egy tepsibe, s öntsünk alá annyi vizet, hogy a roládok alja kb. 1 cm magasságig beleérjenek.
    Közben a sütőnket melegítsük elő 200 fokra és amikor már meleg, helyezzük be a tepsit.a sütőbe és süssük így 1 órát.
    Közben egyszer nézzünk rá kb. 40-45 perc környékén, mert ha elpárolgott a víz, kicsit pótoljunk belőle.
    Ha az 1 óra eltelt, vegyük ki a tepsit és szedjük ki a tekercseket.
    Várjunk pár pillanatot, mert nagyon forró belül a fólia, és egy 5 perc után csomagoljuk ki a hústekercseket.
    Egy serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat, kb. 1/2 dl-t vagy valamicskével többet és melegítsük fel.
    Majd a húsrolókat minden oldalról pirítsuk meg egy kissé. 
    Ha szükséges, pótoljuk az olajat.
    Bármilyen körettel kínálható. 
    Én hagymás krumplival és uborka salátával kínáltam. 
    Nagyon mutatós, ha ketté vagy akár több szeletbe felvágva kínáljuk.
    Nagyon ízletes főétel, érdemes kipróbálni, bátran ajánlom mindenkinek!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!