BOLOGNAI SPAGETTI SÜTŐBEN SÜTVE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. spagetti tészta
  • 1 ü. bolognai mártás
  • 50 dkg sertés darált hús
  • 1 fej vörös hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors, kevés ételízesítő
  • oregáno
  • 1 ek. sertés zsír vagy 3 ek. olaj
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • egy lasagne méretű tepsi
  • Elkészítés: A bolognai spagetti elkészítése már szerepel a receptjeim között, de a fiaméktól több alkalommal hallottam már, hogy az anyósa mindég összesüti a bolognait a sütőben. Így azt gondoltam én magam is így fogok tenni. De azért rákerestem, hogy más hogyan készíti. Az " andi konyhája " oldalán meg is néztem, biztos, ami biztos alapon. Én végül a bolognai mártást ugyanúgy készítettem el, mint amikor simán és nem sütőben készítem.  
    A vöröshagymát megpucoljuk és azután apróra felkockázzuk. A zsiradékot felhevítjük egy lábasban és rádobjuk a felkockázott hagymát.
    Elkezdjük pirítani és amint kissé megpirult, hozzáadjuk a darált húst.
    Kifehéredésig kevergetjük, majd sóval, borssal, egy kevés ételízesítővel fűszerezzük és adjunk hozzá egy kevés oregánót is.
    1-2 gerezd fokhagymát szintén pucoljunk meg és aprítsuk fel vagy akár fokhagyma nyomóval is átnyomhatjuk. Ezt is tegyük a darált húshoz.
    Egy kevéske - kb. fél deci vagy valamicskével több vizet adhatunk a hús alá, de sok nem kell, hiszen a hús is enged magából folyadékot.
    Pároljuk készre a húst. Akkor lesz jól átsülve a darált hús, ha szépen darabjaira esik és nincsenek benne már rózsaszínű, átsületlen darabok. Ez a párolási, pirítási idő kb. 20 percet vesz igénybe, s természetesen időnként keverjük is meg a húst közben. 
    Ha elkészült a hús, adjuk hozzá az üveges mártást és forraljuk össze a hússal.
    Érdemes a forralás után kb. 10 percig még összefőzni is, hogy az ízek jól összeérjenek.
    Ekkor jobb ha használunk lángelosztót és akár kisebb lángon is tegyük a további összefőzést, hogy le ne égjen a ragunk.
    Közben a tésztánkra is tegyünk fel egy fazékba vizet. Tegyünk bele 1 kk. sót és 1 ek. olajat.
    Miután forr a vizünk, ebben a lobogó vízben főzzük ki a tésztát és azután szűrjük le. A tésztát lehet egészben hagyva is kifőzni, de összetörve is, 2-3 darabban. Én általában 3 darabba töröm a tésztát és úgy főzöm ki.
    A sütőt kapcsoljuk be ( 200 fokra ), hogy mire összeállítjuk a tésztát a sütéshez, be tudjon melegedni a sütőnk is.
    Készítsük magunk mellé a tepsit és bolognai ragut.
    Ezután a tésztával keverjük össze a húsos ragut.
    Az egészet öntsük bele a tepsibe és szépen egyengessük el.
    Én nem kentem ki semmivel sem a tepsit, hiszen a tészta is és a ragu is kellően zsiradékos.
    Miután a tepsiben elegyengettük a bolognai spagettit, a reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét.
    Ezt követően helyezzük be a tepsit a sütőbe és süssük addig, amíg a sajt szépen rápirul a tésztára.
    Ez az idő kb. 20-25 perc.
    Ezalatt a tészta is kellően összesül a raguval.
    Egy kis időt várjunk a készre sült bolognaival, hogy kockákra vágva szervírozhassuk.
    Természetesen hidegen lehet a legtökéletesebben kockára vágni, de langy melegen is egybe marad az egytálétel.
    Valóban nagyon ízletes összesütve is a bolognai spagetti, nemcsak úgy tálalva, hogy előbb a tészta kerül a tányérra és arra rá a bolognai húsos mártás és sajt.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!