GOMBÁS LASAGNE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • fél csomag készen kapható lasagne tészta lapok vagy házilag gyúrt tészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 fehér húsú paprika ( TV paprika )
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis üveg vagy konzerv gomba
  • só, őrölt bors
  • ételízesítő
  • 2 nagy ek. liszt
  • 4-6 dl tej
  • 5-10 dkg ráma
  • petrezselyemzöld
  • 10 dkg trapista sajt
  • kevés zsiradék, olaj vagy sertés zsír
  • Elkészítés: Ennek a remek egytálételnek volt amikor házi gyúrt tésztából készítettem a tésztáját, s volt amikor készen vásárolt lasagne tésztát használtam hozzá. De általában én is boltban vásároltat használok, de ha véletlenül nincs otthon, akkor gyúrok. Ahhoz  mindössze lisztre és tojásra van szükség. Ha szükséges, vizet is lehet hozzáadni. Én úgy tanultam, hogy  kb. 10-15 dkg liszthez 1 tojás menjen bele. Tehát ha otthon gyúrt tésztából készítjük, akkor 50 dkg liszthez adjunk 4 tojást és kevés sót. De ha valaki víz hozzáadásával is készíti, akkor 50 dkg liszthez 3 tojás és annyi víz kell, hogy gyúrható tésztát kapjunk. 
    Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit és nyújtsuk ki vékonyra. 
    Majd vágjuk fel kockákra, illetve téglalapokra, akkora méretűekre, amekkora tepsit használunk. S a házi tésztával is ugyanúgy készítsük el a lasagnét, mintha bolti tésztát használnánk.
    Én jelen esetben bolti, kész lasagne lapokból készítettem most el ezt a főfogást.
    Először készítsük el a gombát. 
    A hagymát tisztítsuk meg a héjától és aprítsuk fel kis kockákra.
    Majd egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés zsiradékot és a hagymát fonnyasszuk meg rajta. 
    Ezután a paradicsomot és a fehér húsú paprikát mossuk meg és vágjuk fel azokat is kis kockákra.
    Természetesen a paprika magházát vágjuk ki és a paradicsom szárvégződését szintén vágjuk le.
    Adjuk hozzá az üvegesre fonnyasztott hagymához és pirítsuk össze az egészet.
    Ami nem sok idő, pár perc.
    Ha szükséges, egy nagyon kicsi vizet adhatunk hozzá.
    Ezt követően adjunk hozzá egy púpozott kávéskanál őrölt piros paprikát és még öntsünk hozzá egy kicsi vizet.
    Miután összeforrt az őrölt paprikával a zöldség, adjuk hozzá a  fokhagymát is megpucolva, feldarabolva.
    Majd hozzákerülhet a levétől lecsurgatott gomba is.
    Fűszerezzük meg őrölt borssal, kevéske ételízesítővel, s végül sóval. Szórjuk meg kevés aprított petrezselyemmel és öntsük fel még annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a gombás ragut. 
    Végül  pároljuk készre. 
    Közben, míg párolódik a gomba, készítsük el a besamelt. 
    A 10 dkg rámát olvasszuk fel egy serpenyőben vagy egy kisebb lábasban, s ekkor tegyük bele a lisztet, amit pirítsunk kifehéredésig.
    Húzzuk le a tűzről és öntsük fel egy kevés tejjel. Sót, borsot adjunk hozzá és kézi habverővel keverjük ki simára, csomómentesre.
    Öntsünk még hozzá egy kevés tejet és tegyük vissza a tűzre.
    Majd állandó keverés mellett sűrítsük be, forraljuk ki. Közben fokozatosan adagoljunk hozzá még tejet, annyit, hogy kellő krémes állagot kapjunk.
    Ha elértük a besamel megfelelő sűrűségét, forraljuk ki a besamelt. 
    3-4 kisebb féle merőkanállal vegyünk el belőle, majd a többivel keverjük össze a készre párolódott gombát.
    S hagyjuk egyet felforrni. 
    A lasagne tepsit vagy hőálló tálat vajazzuk ki, tegyünk bele egy kevés gombás mártást, majd rakjunk rá egy sorban lasagne tésztát. 
    Ha túl hosszú a sütőtálban a tészta lap, akkor törjük le a felesleget, s azt külön tegyük a tészta mellé.
    Erre tegyünk a gombás mártásból, majd erre újabb tészta kerüljön. 
    Ismét a gombás mártás kerül a tésztára és végül fedjük le a mártást tésztával
    Végül a tészta tetejére a megmaradt sima, félre tett mártást simítsunk el.  A tetejét szórjuk meg reszelt trapista sajttal.
    200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a sütőtálat vagy a tepsit és a lasagnét süssük szép pirosra, kb. 40-45 perc alatt.
    Ha friss házi tésztával dolgozunk, azzal ugyan ilyen módon állítsuk össze a lasagnét és ugyanígy süssük meg.
    Majd amikor már nem túl forró a készre sült lasagne, vágjuk kockákra és szervírozzuk.

    Kínálhatunk mellé friss paradicsomot, paprikát vagy valamilyen zöld salátát.
    De önmagában fogyasztva is finom fogás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!