TEJSZÍNES-ZÖLDSÉGES CSIRKEMELL RIZSES KÖRETTEL
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
Főétel: 2 csirkemell filé, kb.1 kg kb. 30-40 dkg brokkoli 2 sárgarépa 1 paradicsom 1 TV paprika 1 fej vöröshagyma 1 kisebb ek. sertés zsír vagy 2-3 ek. olaj 2 ek. finom liszt 2 dl főzőtejszín só, őrölt fekete bors őrölt piros paprika víz Rizs köret: 2 bögre rizs 4 bögre víz 1 ek. sertés zsír vagy 4-5 ek. olaj só
Elkészítés: Ha csirkemellből készítünk valamilyen főételt, az mindenkor kevesebb időt vesz igénybe, mint amikor más húsból készül az ebéd vagy a vacsora. Hiszen a csirke hamarább átfől, átpuhul, mint a sertés húsa. Így ennek az ételnek is kevesebb idő kell az elkészültéig. Először a csirkemellet mossuk meg, majd aki szeretné, egy papírtörlővel fel is itathatja róla a felesleges vizet.
A nem oda illő, kövér vagy véres részt vágjuk le, az nem kívánatos a húson.
Majd a melle húsról először a hús szélén lévő kisebb hús darabot vágjuk le, majd középen vágjuk hosszában kettő szeletbe az egész mellet.
Én általában minimum 1 kg húsból készítem ezt a főfogást, s azért is írtam 2 mellet, mert ha egy egész dupla mell húsból 2-t számítunk, az tesz ki kb. 1 kg-ot.
Vagy pedig 4 db félbe vágott húst vegyünk hozzá.
De természetesen lehet kevesebből is készíteni ezt az ételt.
Tehát ha ketté vágtuk a melle húst és levágtuk a kisebb leeső húst is, a többi hússal is járjunk el ugyanígy. Majd a szeletet vágjuk hosszában ketté és vágjuk össze kisebb csíkokra. A kisebb, leeső húst is vágjuk össze.
Ha elkészültünk az összes hússal, tegyük félre.
A hagymát ezután pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kisebb kockákra.
S ezt is tegyük félre, amíg előkészítjük a zöldségeket.
A brokkolit vágjuk le rózsáira, sőt ha túl nagy brokkoli rózsák vannak a szárról levéve, vágjuk félbe azokat.
Mossuk meg, szűrjük le és tegyük félre.
Majd a sárgarépákat is pucoljuk meg és a megmosásuk után, karikázzuk fel vékonyra és tegyük a brokkolihoz.
Végül a paprikának távolítsuk el a magházát, s a paradicsom szár végét vágjuk ki és mindkettőt vágjuk fel kisebb kockákra és azokat is állítsuk félre.
Most, hogy már meg vagyunk az előkészületekkel, egy lábasban hevítsük fel a zsiradékot ( azt amit használunk, én jelen esetben zsírral készítem. )
Amikor már meleg a zsiradék, dobjuk rá a hagymát és fonnyasszuk üvegesre.
Ezt követően adjuk hozzá a félre tett csirkemell csíkokat és kevergetés mellett pirítsuk össze a hagymával, azaz kérgesítsük meg.
Akkor jó, ha majdnem teljesen kifehéredik a csirke hús.
Ezt követően adjunk hozzá egy kevés őrölt piros paprikát. Én ehhez az ételhez 2 lapos kávés kanállal adtam csak belőle.
Öntsük fel kicsi vízzel és keverjük át.
A felaprított paradicsomot és paprikát is adjuk hozzá.
Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje a csirke mellet.
Miután forrt egyet-kettőt, akkor tegyük bele a félre tett zöldségeket, azaz a brokkolit és a sárgarépát.
Hagyjuk az egészet puhára párolódni. Ez az idő kb. 40-45 perc.
Amíg fől a csirke a zöldségekkel, készítsük el a párolt rizst.
A rizst mérjük ki egy - 2,5 dl-s - bögrében, mossuk meg és szűrőn keresztül nagyon jól csepegtessük le.
A zsiradékot hevítsük fel egy lábasban és ha már meleg, adjuk hozzá a rizst.
Kevergessük addig, amíg üvegesre nem pirul.
Azt, hogy mikor jó, azon lehet a leginkább észre venni, hogy kicsit " kopognak " a lábas alján a rizs szemek.
Közben, amíg kevergetjük, sózzuk meg a rizst és úgy pirítsuk tovább.
Természetesen ebből is lehet kevesebbet és többet is készíteni, ki mennyit szeretne. S a bögre mércéje sem adott, nekem 2,5 dl-es volt a mérce, de itt az a lényeg, hogy 1 vagy 2 bögre rizs, mert a víz aszerint duplázódik majd meg.
Mindenkor azt kell figyelembe venni, hogy a víz a rizsnek a kétszerese legyen, s akkor nem lesz mancsos a megpárolódott rizsünk.
Amikor pirítjuk a rizst, ha kevésnek bizonyul az elején a zsiradék, akkor még gyorsan azt is pótolhatjuk.
Ha megpirítottuk a rizst, öntsük fel 2-szeres mennyiségű vízzel.
Van aki azt mondja, hogy forró víz legyen, én is készítettem már úgy is, de azt tapasztaltam, hogyha jól megpirítottuk a rizst, nyugodtan felönthetjük hideg vízzel is.
Legegyszerűbb úgy, hogy kimérjük egy tálba a megfelelő mennyiségű vizet és egyben rá tudjuk majd önteni.
Itt a 2 bögre rizshez 4 bögre vizet adunk hozzá.
Keverjük jól át, s fedjük le. Sózni már nem kell, hisz megsóztuk a pirítás során.
Főzzük addig, míg majdnem teljesen elfővi a levét, azaz a vizet. Ezalatt már ne keverjük meg a rizst.
Ekkor, ha már majdnem teljesen beszívta a vizet a rizs, egy lángelosztót tegyünk a lábas alá ás tegyük takarék ( kis lángra ) a fokozatot és így még hagyjuk tovább kb. 10 percig, amíg teljesen beszívja a rizs az összes folyadékot. Az idő lehet kicsivel több is, látni kell, hogy mikor szívta fel teljesen a vizet.
Azután zárjuk el alatta a lángot, de még 5-10 percig a lángelosztón hagyhatjuk a lábast.
Közben ha azt látjuk, hogy a csirkemell is puhára főlt a zöldségekkel ( de persze a rizs főzése során érdemes a húsra is nézni és ha közben elpárologtatta a vizét, azt pótoljuk ) akkor készítsük el a habarást.
A lisztben keverjük el a főzőtejszínt és egy kevés - 1,5-2 dl - víz hozzáadásával lazítsuk is fel a habarékot.
Egy szűrőn keresztül öntsük hozzá a csirkéhez és kevergetés mellett sűrítsük be a húsételt.
Ha túl sűrűnek találnánk, még adjunk hozzá egy kevés vizet. Jó alaposan forraljuk ki a tejszínes csirkemellet.
Egy kóstolást még végezzünk, s ha sótlannak éreznénk, ízesítsünk utána.
Ezután a rizst is keverjük át egy fakanállal.
A lényeg az, hogy lassan, mindég megemelve fordítsunk meg egy fakanálnyi mennyiséget, így nem fogjuk összetörni a rizst és szép pergősek lesznek a rizs szemek.
Én nagyon szeretem gömb formában kínálni a párolt rizst.
Ehhez egy műanyag kerek kiszedőt használok.
Ahogy szétnyitjuk, oda kerül a köret. S nemcsak rizst lehet vele gömbölyű formára alakítani, hanem burgonyás köretet is, s összeszorítva, kialakítjuk a kerek golyó vagy gömb formát.
Szépen a tányérra vagy a kínáló tálra rakjuk a gömbölyűvé alakított rizs köretet, s mellé kerülhet a főétel.
Mint itt a tejszínes, zöldséges csirkemell.
Ez egy egyszerű, de nagyon ízletes zöldséges fogás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!