GYORS TÚRÓS KEVERT SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Tészta: 30 dkg finom liszt 1 cs. sütőpor 4 tojás 25 dkg kristály cukor 1,5 dl étolaj 1 dl tej Túrós töltelék: 45 dkg túró, 15 dkg kristály cukor 3 ek. tejföl 2 tojás 1 citrom reszelt héja Teteje: porcukor, Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Ennél a túrós süteménynél az a legegyszerűbb, hogy mindent csak ki kell keverni és már mehet is a sütőbe. Ha valakinek nincs sok ideje és így nem tud neki fogni egy bonyolultabb süteménynek, de mégis szeretne valamilyen édességet készíteni, akkor ez a süti erre a legjobb választás. Amellett természetesen, hogy egyszerű az összeállítása ennek a sütinek, nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy egy nagyon ízletes süteményt fogunk kapni a végén.
Első lépésként kapcsoljuk be a sütőnket, hogy legyen ideje bemelegedni.
Akinek villany sütője van, 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítsa a hőfokot.
Akinek pedig hagyományos a sütője, arra a fokozatra kapcsolja be a sütőjét, amelyiken sütni szokott.
Azután a megmosott és szárazra törölt tojásokat üssük fel egy magasabb falú tálba és adjuk hozzá a 25 dkg cukrot.
Robotgéppel jól habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a másfél dl étolajat is és azzal is keverjük tovább.
A 30 dkg lisztben dolgozzuk el a sütőport és tegyük a tojásos alapunkhoz.
Kezdjük el kikeverni a robotgéppel és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet.
Miután jól kikevertük - egyébként egy kissé sűrűbb keveréket fogunk kapni - egy sütőpapírral bélelt, normál méretű tepsibe simítsuk bele. Ha mégis nagyon sűrűnek találnánk a keverés során, hiszen a lisztek fajtája is más és a tojások nagysága között is van különbség, nyugodtan adhatunk még hozzá 1/2 dl tejet. ( Egyik alkalommal én magam is így jártam el. )
Ezt követően állítsuk össze a túrós tölteléket.
A 45 dkg ( rögös ) túrót keverjük össze a 15 dkg cukorral, s a 3 ek. tejföllel, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a 2 egész tojást is.
Azzal is jól dolgozzuk össze a robotgéppel.
Miután kikevertük ezt a túrós tölteléket, egy evőkanál segítségével kanalazzuk rá mindenhová a tésztára.
Vegyünk ezután egy villát és mintha márványozni szeretnénk a tésztát, ( ez a motívum főként kakaós tésztáknál látszik ) a villával cifrázzuk, márványozzuk bele a tésztába a túrós tölteléket.
Helyezzük be a tepsit a sütőbe és süssük készre kb. 35-40 perc alatt.
Ezt a süteményt az anyukámnál is elkészítettem, ott abban a sütőben 35 perc alatt sült meg, viszont a villany sütőmben a 180 fokon, 40 percre volt szükség.
( Az anyukámnál még gázpalackos gáztűzhely van, s ezt csak azért említem, hogyha másnak is van ilyen tűzhelye, a sütési időt aszerint kalkulálhatja be. )
Miután kivettük a tepsit a sütőből, kicsit várjunk vele, ameddig kissé meghűl, majd a tálcás módszerrel borítsuk ki a sütit a tepsiből.
Azaz egy tálcát tegyünk a tepsi tetejére, miután egy késsel körbe lazítottuk a süteményt a tepsiben, hogy sehol se legyen oda tapadva a tepsihez, s egy mozdulattal fordítsuk meg a tálcát a tepsivel együtt.
Így a tálcára kerül majd a tepsiből kiforduló túrós sütink, s a sütőpapír kerül ezután felülre.
Húzzuk le óvatosan a sütőpapírt és helyezzünk a süti aljára egy másik tálcát.
A két tálcát egyszerre megfogva, fordítsuk meg a sütivel együtt.
Emeljük le a felső tálcát és így már a teteje lesz felül a süteménynek.
Hagyjuk így teljesen kihűlni és azután tetszőleges méretűre vágjuk fel.
Lehet kockákra is vágni vagy akár hosszúkás alakúra is.
Én körben a széleket egy keskeny csíkban leszoktam vágni, mert úgy sokkal mutatósabb, ha sehol sem látszik a széle a sütinek.
Porcukorral hintsük meg a tetejét és egy szép kínáló tálra téve szervírozzuk.
Fogyaszthatunk mellé vanília mártást is, de önmagában is nagyon kellemes ízű, túrós sütemény.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Forrás: receptneked.hu