SZÍVECSKÉS KÉTSZÍNŰ LINZER KEKSZ
EGYSZERŰ | GYORS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg finom liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg ráma vagy liga
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál Holland kakaópor
  • Egyéb: sütőpapír
  • folpack
  • szív alakú kiszúró
  • porcukor a szóráshoz
  • Elkészítés: A lekváros linzer karika mindenkor menő nálunk. Mi felnőttek is és a kis unokáim is nagyon szeretjük. Főként mini változatában. De a linzer tésztából nem csak lekváros karikákat tudunk készíteni. Most egy kétszínű szívecskés aprósütit kreatívkodtam. Igaz ez inkább keksz lesz, de ha fém dobozba tesszük, az is puhul egy keveset. De erre most nem volt idő, mert addigra mind elfogyott, úgy ropogósan.
    Mielőtt a kekszek kialakításához neki fognánk, egy-két órával előbb gyúrjuk össze a linzer tésztát, hogy az pihenhessen a hűtőben. De akár előző nap is összeállíthatjuk a tésztájukat, hiszen ha egy éjszakát áll esetleg a hűtőben a tészta, az nem baj. Sőt, jobb lesz vele dolgozni.
    De 1-2 órai állás is elegendő hozzá.
    A tészta összeállításához a tálba mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a sütőport és keverjük össze.
    Majd a porcukorral és a vaníliás cukorral is vegyítsük el a lisztet.
    A citromból, amit jól megmostunk, s szárazra töröltünk, reszeljünk annyit le, amennyi nagyjából egy fél citromnak felel meg.
    Ne vágjuk ketté a citromot, mert úgy nehéz lenne lereszelni, inkább csak szemmel mérjük ki a fél citromhéj mennyiséget.
    Az is mehet a liszthez.
    Végül a ráma vagy liga is belekerülhet.
    Amit hidegen vagy esetleg éppen csak a szobahőmérsékleten alig álltként adjunk hozzá a liszthez.
    Érdemes felkockázni és úgy összedolgozni a száraz alapanyagokkal.
    Gyúrjuk össze a hozzávalókat és azután felezzük el a tésztát.
    Az egyik felét hagyjuk simán, s a másik felébe gyúrjuk bele a kakaót.
    Én Holland kakaóport használtam és mivel az elég intenzív kakaó tartalommal bír, csak keveset tettem a tésztába.
    De ha más, zsírszegényebb kakaót használunk, akkor kicsivel többet is tehetünk a tésztához.
    Gyúrjuk azt is össze még a kakaóval.
    Mindkét tésztát gömbölygessük kis cipókká és azután csomagoljuk be őket folpackba és tegyük pihenni a hűtőbe.
    Ebbe a tésztába egyébként nem került tojás, tehát tojásmentes, így akár a tojás allergiásoknak is nagyon jó ötlet ez a tészta. De ha valaki szeretne beletenni, abban az esetben 1 tojássárgát tegyen a liszthez.
    Miután letelt a pihentetési idő, vegyük ki a hűtőből a tésztákat.
    De rögtön kapcsoljuk is be a sütőnket, hogy bemelegedhessen.
    Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítsuk a gombokat.
    A hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére.
    A hűtőből kivett, először a fehér tésztát gyúrjuk át és egy enyhén lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki  fél centi vastagra, azaz kb. 5 mm-re.
    Azután vegyük elő a szívecske alakú kiszúrónkat és a tésztából szúrjunk ki  szíveket.
    Végezzük ezt mindaddig, míg van hely a tésztán.
    Emeljük fel azt a tészta részt a szívek között, ami leesik a szívek mentén, így ott maradnak a szív alakú tésztáink. Majd a leemelt tésztát gömbölygessük össze és abból újra ki lehet szaggatni belőle a szíveket.
    Készítsünk elő egy gáztepsit és tegyünk bele sütőpapírt.
    Vegyünk magunk elé egy fehér szívecskét és egy kiskanál végét nyomjuk bele a szívecske tészta belső részébe.
    Mindkét oldalukon ezt tegyük meg.
    Majd fogjuk a szívecske kiszúrót és a tésztákból az egyik szívecske felét vágjuk ki a kiszúróval.
    Minden fehér szívvel tegyük ezt meg.
    Az itt kieső tészta darabokat szintén össze lehet gyúrni a többi leeső tésztával és újabb formázásra kerülhet sor.
    Majd a barna tésztával járjunk el ugyanúgy, hogy kinyújtjuk, kiszúrjuk a szív formával és a kis kanál végével megmintázzuk a szívek belsejét.
    De ezeknél a szíveknél nem kell kivágni egy darabot sem, hiszen a barna szíveket illesszük oda a fehér szívek kivágott részéhez.
    Érdemes a szívecske tésztákat egy kis lapát segítségével mozgatni, így nem fognak ide-oda nyúlni a tészta darabok, amikor kézzel emelnénk fel azokat.
    Az oda illesztett barna szív részeket kicsit meg is tapogathatjuk az ujjunkkal, hogy jól oda illeszkedjenek a fehér tészta részhez.
    A lapátka segítségével a fehér tésztákat is még oda simíthatjuk a szélüknél a barna tésztákhoz.
    Sorakoztassuk a kész tésztákat a sütőpapírral ellátott tepsire.
    Majd az előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és kb. 10 perc alatt süssük meg a szívecskéket.
    Ha már picit rózsaszín a tészta alja, akkor már jó lesz. 
    A megsült aprósütiket rögtön szedjük le a sütőből kivett tepsiről, hiszen az még meleg és még azon is tovább " sülnének " a szívecskéink. 
    Azt követően a következő adaggal is járjunk el így., vagyis mindaddig, míg tart a tésztánk.
    Végül hagyjuk kihűlni a linzereket és a tetejüket hintsük meg porcukorral.
    Már így is remekül fogyaszthatóak a szívecske linzerek, de így olyanok, mint a kekszek. 
    De mint a recept elején említettem is, fém dobozba téve, másnapra puhulni fog.
    De mi nem vártuk meg a másnapot...
    Egyszerű, mutatós kis aprósütemények.
    Egy kávé vagy üdítő mellé is kínálhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!