EPRES RIZSES SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 4 tojás 4 ek. kristály cukor 4 púpozott ek. finom liszt 1 cs. sütőpor 2 ek. hideg víz 1 csipet só Rizses krém: 15 dkg rizs 6 dl tej 1 csipet só 4 ek. cukor 1 cs. vaníliás cukor 25 dkg mascarpone Epres hab: 3 dl Meggle vagy Hulala habtejszín 1 cs. express zselatin fix 1 cs. vaníliás cukor kb. 20 dkg eper 3 ek. kristály cukor Teteje: 1 kis kocka ( 1-2 dkg ) ét vagy tejcsokoládé 10-12 szem eper Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Az eperszezon beköszöntével újabb és újabb epres süteményeket készíthetünk el a család tagjaink számára. Az egyik ilyen epres süti a rizses szelet, ami nemcsak mutatós, hanem nagyon ízletes is. Először készítsük elő a tepsinket, s ehhez a normál méretű ( 25x35 ) cm-es tepsibe simítsunk sütőpapírt. Én mindenkor akkora darabot szoktam vágni a sütőpapírból, ami szépen belefér az aljába, viszont a tepsi oldalaira nem kerül a sütőpapírból.
A tepsi mérete nem biztos, hogy mindenkinél ekkora, elképzelhető, hogy másnak 20x30 cm-es ( még ez is a normál méretűhöz tartozik) csak a tepsije, de az a méret is tökéletesen jó.
A sütőt kapcsoljuk be, villany tűzhelynél 200 fok, alsó-felső sütési funkció, s amíg a tészta összeállítását végezzük, azalatt a sütő is előmelegszik.
A tojásokat válasszuk ketté két külön tálba és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a csipet sóval. A tojássárgákat azután habosítsuk ki a cukorral és a vízzel, majd keverjük hozzá a tojásfehérje habhoz.
A sütőport vegyítsük el a lisztben és fakanállal forgassuk össze a tojásos keverékkel.
A piskóta masszát simítsuk bele a tepsibe és süssük készre 15-20 perc alatt.
Tűpróbát végezzünk.
Nekem 20 perc sütésre volt szükség.
Amíg sül a piskóta, főzzük puhára a rizst.
Először egy szűrőn keresztül mossuk meg a rizst, hogy a keményítőt lemossuk róla.
Majd az 1 csipet sóval elkevert tejjel együtt tegyük egy kisebb lábasba.
Ahogyan fől a rizs, többször keverjük meg. Az elején is fontos keverni, mert hamar " leül " a lábas aljára, s később pedig ügyeljünk arra is, hogy ki ne fusson a tej.
Ezért amikor kezd forrni, a fedőt is igazítsuk úgy, hogy ne fedje teljesen a lábast, kissé félre tolva legyen és ha kell, vegyük kisebbre a lángot is, ha puhulni kezd a rizs,akár lángelosztót is használhatunk.
Amikor már majdnem magába szívta a tejet, akkor zárjuk el a lángot és teljesen fedjük le a fedővel a lábas tetejét és hagyjuk, hogy teljesen puha legyen a rizsünk. Azalatt az összes folyadékot fel is fogja szívni, de arra azért figyeltem, hogy pergős ne legyen, csak olyan ' totyakos ".
Ha elértük ezt az állagot és a rizs is puha lett, még melegen keverjük hozzá a kristály cukrot. Ezután hagyjuk kihűlni a cukros rizst.
Amíg hűl a rizs, készítsük el a habhoz az epret. A 20 dkg epret ( ha kell, mert nem a saját kertünkből van, öblítsük le vízzel és egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges vizet ) vágjuk kisebb darabokra és tegyük bele egy kisebb lábasba.
Majd adjuk hozzá a 3 ek. cukrot és főzzük addig a tűzön, amíg fel nem forr.
A forrás után még 1-2 percig főzzük és azt követően levéve már a tűzről, egy krumpli nyomóval kicsit összetörjük és hagyjuk kihűlni.
Közben ha megsült a piskótánk, vegyük ki a sütőből és vegyük is ki egy tálcára a tepsiből.
Húzzuk le róla a sütőpapírt és hűtsük ki a tésztát.
Amint meghűlt a tejes rizs is, a mascarponét keverjük el a vaníliás cukorral egy robotgéppel és keverjük hozzá a hideg rizshez.
A kész rizses keveréket simítsuk rá a kihűlt piskóta tetejére.
Azt követően állítsuk össze az epres habot.
Egy tálba öntsük bele a folyékony tejszínt és hozzáadva az 1 cs. vaníliás cukrot, kezdjük el felverni habbá.
Ha már egy kis laza habot elértünk, adjuk hozzá a zselatin fixet és verjük fel a végleges keménységű állagúra a tejszínt.
A habhoz ezután adjuk hozzá a kihűlt eper öntetet és azzal még egy-két fordulattal keverjük el a habot.
Aki úgy gondolja, hogy botmixerezné a felfőzött epret, nyugodtan lehet, de én így adtam hozzá, hogy csak a krumpli nyomóval törtem össze.
A habverővel való összeforgatás során úgyis szét megy még a habban a puha eper.
Ha összedolgoztuk a habbal, simítsuk rá a rizses krém tetejére az epres habot és egy kis villával meg is csíkozhatjuk a hab felületét.
Ha ezzel elkészültünk, tegyük be a hűtőbe minimum 1-2 órára az összeállított süteményt, hogy az ízek összeérjenek és a zselatin összefogja a rizses krém tetején a habot.
Ennyi idő leteltével vegyük ki a hűtőből a süteményt és a kicsi kocka csokit reszeljük rá a tetejére.
Az így kapott csokireszelékre majd a szeletelés után ráfektetünk egy fél eper szemet és készen is lesz a sütink.
Mielőtt felvágnánk a sütit, előtte egy kést forró vízzel öblítsünk le, töröljük meg és vágjuk le először körben a süti széleit.
Majd a nekünk tetsző nagyságú kockákra vágjuk fel a süteményt.
Ahhoz ismételten öblítsük le a kés pengéjét forró vízzel, töröljük szárazra és hosszában vágjuk három csíkba a sütit.
Vagy keresztben csíkozzuk fel.
Aztán a csíkokat kockázzuk fel.
Én minden kockára vágás előtt bevizeztem és áttöröltem a kést, így egyáltalán nem kenődött el a hab vagy a rizses krém, s csodás szép szeleteket lehetett kapni.
Az epreket vágjuk ketté és végül minden kocka sütemény tetejére helyezzünk egy fél szem epret.
Ezen a remek epres süteményen másnapra is megőrzi a hab az üdeségét, feltéve, ha marad belőle.
Nagyon ízletes és mutatós sütemény. Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok hozzá!