BOSZORKÁNY MÁGLYA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 cs. babapiskóta
  • 4 dl tej
  • 4 ek. kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 50 dkg ( 2 cs. ) gesztenyepüré
  • 2 dl habtejszín
  • hozzá 1 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 tábla ( 15 dkg ) tej vagy étcsokoládé
  • Elkészítés: Ez a sütés nélküli édesség valóban nagyon gyorsan összeállítható, akkor is nagyon jó, ha nincs időnk sütögetni vagy csak egyszerűen valami édes desszertre vágyunk. A hozzávalók az eredeti recepttől annyiban eltérnek, hogy a mennyiségek nálam megduplázódtak. Aki szeretne hozzá ízesítésnek kevés rumot vagy rumaromát használni, akkor nyugodtan tegyen bele. Ebbe a desszertbe most nem került, de legközelebb egy kevés rumaromával megízesítve fogom elkészíteni. Viszont anélkül is remek ízű desszert.
    A babapiskótánál azért írtam 2 csomaggal, mert ha valaki csak 1 szimpla csomagot vásárol, akkor kettő kell belőle. Én általában olyan csomagot veszek, amiben 3 cs. babapiskóta van és a külső bevonatuk cukros, így abból használok fel 2 cs. babapiskótát. De persze a babapiskóták mennyisége függ attól is, hogy mekkora tálban készítjük el ezt a finomságot.
    A tej és a cukor mennyisége nálam ennyi volt, az eredeti receptben nem ez a mennyiség van megadva.
    Úgyhogy minden úgy lesz leírva, ahogyan én készítettem.
    Először a tejhez adjuk hozzá a cukrokat és folyamatos keverés mellett langyosítsuk fel a tejet. A keverés által elérjük, hogy a langyos tejben elolvadjon a kristály és a vaníliás cukor is. Majd hűtsük ki. 
    Készítsünk magunk elé egy tálat, az lehet jénai, porcelán, de akár egy kisebb tepsi is. A babapiskótákat mártsuk meg a tejben és sorban rakjunk le egy sort a tál aljára. Erre reszelőn át reszeljünk le 1 cs., azaz 25 dkg gesztenye pürét. 
    Egy kis lábasban tegyünk a tűzre egy kevés vizet és egy tálat téve a tetejére, olvasszuk fel a tálban a csokoládét a gőz fölött. 
    Természetesen tördeljük fel a csokit kis kockákra, úgy sokkal hamarabb fel lehet olvasztani.
    A csokit szemmel osszuk el 3 felé és kb. az 1/3 részét csurgassuk rá a tálban lévő gesztenyepürére.
    Majd egy újabb sor babapiskótát rakjunk le, amit szintén mártsunk meg a cukros tejben.
    Erre megint csak reszeljünk gesztenyemasszát, a másik 25 dkg-t.
    Erre megint csurgassunk csokoládét, a meglévőnek a másik harmadát.
    Ezután a tejszínt - én általában Meggle habtejszínt használok - verjük fel kemény habbá az 1 cs. vaníliás cukorral és simítsuk rá a csokis gesztenye pürére.
    Én magam nem simítottam rá teljesen simára, hanem kicsit rusztikusan hagytam a habot.
    Majd a maradék 3-d rész csokival locsoljuk meg a tejszínhab tetejét. 
    Mint említettem a recept elején, hogy legközelebb rumaromát is adok hozzá ízesítőnek, ezért ha valaki már most szeretné úgy kipróbálni, akkor nyugodtan lehet tenni a tejhez 1-2-3 kávés kanállal, ízlés szerint.
    3-4 órára érdemes hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek és a piskóta is megpuhulhasson, de minimum 2 óra hűtési időt mindenképp javasolok.
    Szerintem könnyű desszert, érdemes kipróbálni.

    A recept forrása: receptneked.hu

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Lupercalia
    2020-12-31
    Kedves Erzsike! Nagyon szépen köszönöm! Kívánok Neked nagyon boldog új évet! Szeretettel: Andrea
    erzsike
    2020-12-21
    Kedves Andrea! A 2020-s évre Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok! Szeretettel: Erzsike
    erzsike
    2020-08-05
    Szia Andrea!Igen ez a desszert valóban hasonló a tiramisuhoz, de azért a gesztenyepürétől mégis más.Nekünk nagyon ízlett,szerintem nektek is fog.Én szeretem a bonyolultabb,időigényes ételeket,de nagyon szívesen kipróbálom az egyszerűen elkészíthetőeket is,főleg ha kevés az időm.Legutóbb egy igen időigényes torta dekorációt készítettem, az a népviseletes baba volt.Azt hamarosan az anyukámnak készített tortára fogom felhelyezni.De tavasszal még dolgoztam egy időigényes tortán.A lányom szülinapjára egy cserepes rózsa tortát készítettem el.Most viszont sokszor a befőzésekkel vagyok elfoglalva, pár napja szilva lekvárt főztem bográcsban az anyukámmal, nagy meló volt, de megérte. Gondolom te is sokat befőzöl, savanyítasz a sok sütés-főzés mellett. További jó sütést-főzést kívánok!Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2020-07-30
    Kedves Erzsike! Ez szuper ötlet, még soha nem hallottam erről az édességről. A tiramisut imádjuk, az is nagyon hamar készen van, és ez nagyon hasonló hozzá elkészítési módban. Egyszerű és gyors. Ki fogom próbálni. Szeretettel üdvözöllek: Andrea.