EPRES-TÚRÓS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 4 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 4 púp. ek. finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 50 dkg túró
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 5 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • Teteje: 2 cs. piros tortazselé
  • 30-40 dkg eper
  • Egyéb: sütőpapír
  • alufólia
  • Elkészítés: Megérkezett végre az eper szezon, így sokféle epres süteményt készíthetünk el a családunk számára. Van akinek otthon a kertben is terem eper, de ha nem, szép epreket tudunk vásárolni az üzletekben. Nekem szerencsére van a kertben, bár nem minden eper nagy szemű, de az apróbbak is nagyon ízletesek. Nálam is a kicsit kisebb szemű eprek is a sütemény tetejére kerültek.
    A sütemény elkészítése hamar meg van és 1-2 óra hűtőben való állás után már fel is szeletelhető.
    Először készítsük el hozzá a piskótát.
    Egy normál méretű tepsibe simítsunk sütőpapírt és kapcsoljuk be a sütőt, hogy amíg kikeverjük a piskóta tésztát, előmelegedhessen.
    Villany sütőnél 200 fok, alsó-felső sütési állás, más sütőnél arra a funkcióra állítsuk a sütőt, amin a süteményeinket sütni szoktuk.
    Ezután a tojásokat válasszuk ketté. 
    A tojásfehérjéket érdemes rögtön abba a tálba rakni, amiben fel fogjuk verni habbá.
    Kezdjük el kihabosítani a tojásfehérjéket egy robotgéppel, majd egy kevés hab keletkezése után, adjuk hozzá a 4 ek. cukrot is. Végül az egészet verjük fel kemény habbá.
    Ha már jó kemény a hab, tegyük bele a tojások sárgáit és ezt is dolgozzuk el a habbal. Ezt a műveletet még nyugodtan végezhetjük robotgéppel.
    A 4 púpozott ek. lisztben keverjük el a sütőport és hozzáadva a tojáshabba, ezt már fakanállal keverjük el.
    Miután összeállítottuk a piskóta tésztát, simítsuk bele a tepsibe és süssük készre kb. 15-20 perc alatt. Nálam 20 percnyi időre volt szükség.
    Tűpróbát érdemes végezni.
    Amíg sül a piskóta, a krémhez azalatt főzzük fel a vaníliás pudingot.
    A pudingport egy kis lábasban keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük fel sűrűre és azután hagyjuk kihűlni.
    Közben, ha megsült a piskóta tésztánk, vegyük ki a sütőből és pár perc várakozás után, borítsuk ki egy tálcára.
    Ha kell, előtte késsel vágjuk körbe a tepsiben, ha azt látjuk, hogy valahol a tepsi oldalához ér a piskóta.
    Erre azért van szükség, hogy ne szakadjon meg a tészta, amint kifordítjuk a tepsiből.
    De ha sehol sincs oda sülve a tepsihez, a körbe vágásra nincs is szükség.
    S a kiborítás mellett még van egy könnyebb módszer is a tészta kivételére.
    Az ellentétes sarkaknál meg fogjuk a sütőpapír szélét a tepsiben és így  kiemeljük a tésztát.
    Rárakjuk a tálcára. Majd fordítsuk meg.
    Bárhogyan is vesszük ki a tepsiből, a megfordítás után húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt és azután fordítsuk vissza a piskótát, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
    Amint már majdnem kihűlt a vaníliás puding is, öntsük át egy magasabb falú tálba. Adjuk hozzá a túrót és a kristály cukrot és robotgéppel keverjük jól össze. Aki édesebben szeretné a süteményt, kicsivel több cukrot is használhat hozzá, de nekünk így, kevésbé édesen a legjobb.
    A 2 dl habtejszínt, ami lehet Meggle vagy Hulala - én az előzőt szoktam használni - verjük fel kemény habbá az 1 cs. vaníliás cukorral.
    Ha már jó állagú a hab, azt is dolgozzuk bele a túrós krémbe.
    Én azt is robotgéppel kevertem bele, mert csak pár forgásra volt szükség, de fakanállal is belekeverhetjük.
    A kikevert túrókrémet simítsuk rá a meghűlt piskótára.
    Tegyük addig hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tortazselét.
    A két csomag piros tortazselé port öntsük egy kis lábasba és a leírás alapján készítsük el.
    Azaz a porhoz adjunk ízlés szerint cukrot, a csomagoláson is így van, s én 2x2 ek. mennyiséget tettem hozzá.
    A két adaghoz én 5 dl vizet mértem, majd kezdjük el fel főzni.
    Forrás után kb. 1 percig főzzük és azalatt végig kevergessük.
    Ha ezzel elkészültünk, hagyjuk hűlni kb. 5-8 percig.
    Néha-néha keverjük át, azzal azt is figyeljük, hogy még ne legyen túl sűrű.
    Amíg áll a tortazselé, készítsük elő az epreket. Vegyük ki a sütit a hűtőből és készítsük magunk elé.
    Minden eper szemet vágjunk hosszában ketté és szépen sorban fektessük rá a sütemény tetejére.
    Természetesen, ha kell mossuk meg az epreket egy szűrőn keresztül.
    S ezután egy papírtörlőre tegyük rá, hogy felitathassuk a felesleges vizet.
    Én nem mostam meg az epret, mert tudtam, hogy a kertből van és ott bizton nem érte semmilyen anyag az eprek felszínét.
    Ha kiraktuk a félbe vágott eprekkel a sütemény tetejét és már kellően jó lett az állaga a tortazselének is, akkor szépen adagoljuk rá az eprek tetejére.
    Én úgy szoktam ezt végezni, hogy mivel nincs ilyen normál méretre való tepsi keretem, amit a piskóta tészta köré tudnék tenni, hogy alufóliából letépek egy hosszabb darabot és azt ketté vágom hosszában. Majd a két darab fóliát ketté hajtom, szintén hosszában és az így kapott két hosszú csíkot körbe teszem a tálcán lévő sütemény köré.
    Így kialakítok egy peremet.
    Ezt a peremet jól oda is nyomkodom a piskóta felső szélére, hogy ne folyhasson le a tortazselé.
    Ha ezzel meg vagyok, nem egyszerre öntöm rá a zselét a sütemény tetejére, hanem merőkanállal adagolom a gyümölcsök tetejére. Így elkerülhető, hogy bemélyedéseket okozhat a hirtelen ráömlő a folyadék a sütiben.
    A tortazselének egyébként nem kell teljesen hidegnek lennie, mert akkorra lehet, hogy meg is dermedne. Már langyosan is rámerhető, fő, hogy forró ne legyen és persze az is fontos, hogy még dermedt se legyen az állaga.
    Ha ezzel meg vagyunk, várjunk vele kb. 10-15 percet és azt követően le is húzhatjuk az alufóliát a süti oldaláról. S ekkor tegyük be a süteményt a hűtőbe. De akár a fóliával együtt is behelyezhető a hőtőbe és csak később vesszük le az alufóliát. 1-2 óra állás után már szépen fel is szeletelhető.
    De azért írtam le az alufóliás módszert, mert ha nem rendelkezünk ilyen keretes tepsivel, ez a kis konyhai praktika nagyon sokat tud segíteni.  Akinek persze olyan tepsije van, aminek oldal pereme van, akkor a tortazselé ráöntésénél, megkönnyíti a munkáját. 
    A felvágásnál még szeretném elmondani, hogy nagyon szépen felvágható a sütemény, ha forró vizet engedünk a késünk élére.
    Töröljük le a késről a vizet és először vágjuk le körben a süti széleit körben.
    Majd ugyanígy, forró vízzel való leöblítéssel, szeleteljük fel a nekünk tetsző darabokra a süteményt.
    Érdemes egyébként gyakran leöblíteni a késünket és meg is törölni, hogy a zselé tetejére ne vigyük rá a krémet.
    Nagyon kellemes ízű epres-túrós sütemény, próbáljátok ki.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!