RÉPATORTA ŐZGERINC FORMÁBAN KÉSZÍTVE
EGYSZERŰ | GYORS | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • 30 dkg tisztított sárgarépa
  • 3 tojás
  • 30 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 5 dkg kristály vagy porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3-4 csepp citromlé
  • 1,5 dl olaj
  • sütőpapír
  • őzgerinc forma
  • Elkészítés: Ennek a remek répatortának a receptjét a lányomtól kaptam. Ő a pici gyermekeinek szokta ezt a finom kis harapni valót megsütni, azaz az egy éves és 3 éves kisfiú unokáimnak. Ezért én is elkértem tőle a receptet, mert én is szerettem volna ezt a jó kis sárgarépás sütit megsütni, hiszen a két kis unokámon kívül van még egy harmadik kis fiú unokám is, aki másfél éves. S ha eljönnek hozzám, örömmel tölt el, hogy a legkisebbtől kezdve mindhárman tudnak eszegetni az édességből. 
    Noha a két nagyobb unokám már más sütit is megehet, de nagyon szeretik ezt a répatortát.
    Először húsvétkor készítettem, de azóta már több alkalommal is megsütöttem ezt az egyszerű kavart édességet.
    A sárgarépás tésztát tortaformában vagy kalácsformában is megsüthetjük, de akkor a sütési ideje kissé több, legalább 5-10 percet rá kell számolni, az én őzgerinc formámban való sütési időn felül.
    Nekem őzgerinc formában készült minden alkalommal és a kikevert tésztát két formában sütöttem meg, de lehet persze egy adagban is megsütni.
    Abban az esetben szintén picivel több lehet a sütési idő.
    Az összeállítása a tésztának roppant egyszerű.
    Először a sárgarépáknak pucoljuk le a héját és mossuk meg őket.
    Mérjük meg a répákat és kb. 30 dkg-nak kell lenniük. 2-3 dkg mínusz vagy plussz nem számít, annyi különbség belefér, hiszen ezt nem tudjuk úgy mérni, mintha lisztet mérnénk.
    Persze reszelt állapotában igen, de akkor az esetlegesen fenn maradó 2-3 dkg többlet répával mit kezdünk, ha annyival több lesz, mint 30 dkg.
    Úgyhogy, ha 1-3 dkg-val több a reszelt répa, nyugodtan úgy tegyük a tésztába. Viszont az fontos, hogy ne héjastól mérjük le, mert ha lepucoljuk a héját, már jóval kevesebb lesz a tiszta súlya.
    Ha megmértük, akkor egy olyan reszelőn, amin sajtot is szoktunk reszelni, azaz kis lyukún, reszeljük le a sárgarépákat.
    Ez a mennyiség 3-4 sárgarépából tevődik össze.
    Ha kisebbek a répák, akkor 4 darabra is szükség lehet, de ha nagyobbak, abban az esetben kb. 2-3 répa elegendő hozzá.
    Ha ezzel meg vagyunk, tegyük félre.
    Azt követően válasszuk szét a tojásokat egy-egy olyan tálba, amiben majd kényelmesen fel lehet verni a tojásfehérjét habnak és a másikban jól ki lehet keverni a többi hozzávalót.
    A tojásfehérjéket verjük fel előbb jó kemény habbá és tegyük félre.
    Majd azután a másik tálban a tojások sárgáit keverjük habosra a kétféle cukorral.
    Aki több cukrot szeretne beletenni, nyugodtan lehet, de szerintem ennyi is elegendő hozzá.
    Ugyanis a kicsik miatt nem is kell a túl édes és mivel a sárgarépa önmagában is édes, egyáltalán nem fogjuk azt érezni a végén sem, hogy elbírt volna több cukrot is. 
    Tehát nálunk az 5 dkg cukor, plussz 1 cs. vaníliás cukor elegendőnek bizonyult.
    A cukor fajtája mindegy, akár porcukrot is használhatunk hozzá, de én legtöbbször kristály cukorral készítem.
    Ha már kihabosítottuk a cukrokat a tojássárgákkal, adjuk hozzá az olajat és 3-4 csepp citromlét, ami kinyerhető friss citromból is vagy éppen üveges citromlét is használhatunk hozzá. S azzal is keverjük jól el.
    Ekkor tegyük hozzá a félre tett, lereszelt sárgarépát és keverjük össze az egészet.
    A lisztben vegyítsük el a sütőport és először csak 2 evőkanállal adjunk a répás keverékhez.
    A félre tett, felvert tojáshabból szintén tegyünk hozzá 2 evőkanálnyi mennyiséget. 
    Ezt keverjük össze.
    Majd ezt ismételjük meg még egyszer.
    Azután adjuk hozzá a többi lisztet is, de a maradék habot már ne, majd keverjük össze az egészet.
    Ekkor még nyugodtan használhatunk robotgépet.
    Ha összedolgoztuk a keveréket, ezt követően váltsunk át fakanálra és a megmaradt tojáshabot most már a fakanállal forgassuk bele a tésztába.
    Egy vagy két őzgerinc formába tegyünk sütőpapírt és fele-fele arányban simítsuk bele a masszát.
    Előmelegített sütőbe ( 200 fok, alsó-felső sütés ) helyezzük be mindkettő vagy csak az egy formánkat, ha egybe simítottuk csak bele a masszát és süssük készre a tésztát kb. 30-35 perc alatt.
    Tűpróbát mindenképp érdemes végezni.
    Ha esetleg úgy van formánk, hogy egy őzgerinc és egy kisebb kalácssütő forma, úgy is megsüthető a répatorta.
    De, mint említettem akár egy őzgerinc forma is elég vagy egy kalácsforma, csak akkor lehet, hogy a 30 perc sütésre még rá kell számolni pár percet, hogy a tészta közepe is kellően átsülhessen.
    Mivel én két őzgerincben sütöttem, így kisebbek lettek a felvágott szeletek, de így szépen átsült a tészta 30 perc alatt.
    Miután megsült a tészta, várjunk vele pár pillanatig és amikor már picit hűlt, borítsuk ki egy tálcára a tésztát.
    Húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt és fordítsuk vissza a megsült tésztánkat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
    Azt még tapasztalhatjuk, hogy sütés közben kicsit megrepedhet a tészta középen, de ez semmit sem ront majd az élvezeti értékén.
    Miután meghűlt, szeleteljük fel 1,5-2 cm-es szeletekre és egy kínáló tálra téve, szervírozzuk.
    Ezt a répatortát pl. egy vaníliás krémmel összeállítva, nagyon ízletes és szép répatortává tudjuk varázsolni, de így önmagában is egy kellemesen finom desszert.
    Akár uzsonnára vagy tízóraira, egy csésze kakaó mellé is kitűnő finomság.
    Nagyon jól mutat a húsvéti asztalon is, így arra az alkalomra is  elkészíthetjük ezt a könnyed kis répatortát.
    De ünnep nap sem kell hozzá, hogy az asztalunkra kerüljön ez a desszert.
    A 10-12 hónapos babától kezdve, felnőttek is fogyaszthatják ezt a  kellemes ízvilágú finomságot.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!