MÁKOS GUBA TORTA TEJÉRZÉKENYEKNEK
ÜNNEPI | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Guba torta "
  • tésztája "
  • : 8 kifli
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg liga
  • 10 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 7 dl Not Milk tej
  • 15 dkg darált mák
  • 1 Bio citrom reszelt héja
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 8 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 3 dl Not Milk tej
  • 15 dkg liga
  • Díszítés: 2-2,5 dl növényi habtejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 kis kanál darát mák
  • Egyéb: tortaforma
  • sütőpapír
  • torta papír
  • Elkészítés: Karácsonykor mi nemcsak a karácsonyt ünnepeljük, hanem születésnapot is tartunk. A kívánság mákos guba torta volt. Már más  alkalommal készítettem mákos guba tortát, ami nagyon finom volt. De nemrégiben láttam az egyszerugyorsreceptek.com oldalán egy másik guba tortának az elkészítését. Úgy gondoltam, most változtatok az én receptemen, s e recept szerint én is felfőzöm a krémet. Viszont a torta nálam most is úgy készült, hogy a tejallergia miatt ne legyen semmilyen gond, növényi alapanyagokat használtam hozzá.
    Először daráljuk meg a mákot és tegyük félre. 
    Majd kapcsoljuk be a sütőnket, hogy kellően bemelegedhessen. 
    Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső funkcióra.
    Hagyományos sütőnél pedig állítsuk arra a fokozatra, amin sütni szoktunk.
    A kifliket ezután vágjuk fel karikákra és tegyük bele egy tálba.
    Majd válasszuk ketté a tojásokat. 
    A tojásfehérjékre ennél a tortánál nem lesz szükségünk, abból akár készíthetünk habcsókot.
    A tojássárgákat a kétféle cukorral egy robotgéppel keverjük habosra.
    A tejet melegítsük fel a tűzhelyen a ligával és amikor elolvadt a liga a tejben, egy kevés mennyiséggel keverjük el a cukros tojássárgákat.
    Majd adjuk a többi tejhez és főzzük fel.
    Nagyon sűrű krém nem lesz, de egy kissé sűrűbb állagot fogunk kapni, mintha csak sima tej lenne.
    A tej, amit most használtam, szintén az alpro tejeknek az egyik változata.
    Erről a tejről csak nemrégiben hallottam, hogy sokkal jobb lesz tőle a krém, mint a sima rizs tejtől.
    És valóban! Mintha sima tehén tejet használtam volna hozzá.
    Tehát ha felfőztük a tojássárgákat a tejjel, azután a darált mákot keverjük össze az 1 megmosott és szárazra törölt citrom reszelt héjával.
    S adjuk hozzá a tejes alaphoz és jól keverjük el.
    Majd öntsük rá a tálban lévő kiflikre. Forgassuk össze és hagyjuk állni addig, míg előkészítjük a tortaformát.
    Ezalatt kicsit magába szívja a kifli a folyadékot.
    A tortaforma alját rajzoljuk körbe a sütőpapíron és ollóval vágjuk ki.
    Fordítsuk meg a kivágott sütőpapírt és így helyezzük be a forma aljába.
    Erre azért van szükség, hogy a ceruza vagy a toll nyoma ne érintkezzen a kiflikkel.
    Ha esetleg úgy látjuk, hogy még nagyon folyós az állaga a kifliknek, akkor még várjunk 1-2 percet, de szerintem gyorsan felszívja a tejet a kifli.
    Természetesen ha lágy, az nem baj.
    Simítsuk bele a formába a mákos kiflit és szépen egyengessük el a tetejét.
    Helyezzük be a már előmelegedett sütőbe és süssük 20-25 percig.
    Az én sütőmben 20 percig sült, s ezalatt megszilárdult a kiflis alap.
    De, mint tudjuk, minden sütő más, így lehet, hogy más sütőben pár perc eltérés lehet a 20 perctől.
    Majd a sütési idő letelte után vegyük ki a tortát a sütőből és várjunk vele legalább 10 percet, mielőtt kivennénk a formából.
    Azután egy késsel lazítsuk körbe a kifli tésztát a forma oldala mentén és vegyük le a kapcsos oldalát.
    Hagyjuk így kihűlni vagy akár egy lapos simító lapáttal át is emelhetjük egy tányérra az alja nélkül és úgy hűtsük ki.
    Amíg sült a torta, a krémet is elkezdhetjük összeállítani.
    Ahhoz 3 tojást válasszunk ketté és a tojássárgákat keverjük ki a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a vaníliás pudingport és a tejjel fellazítva keverjük simára.
    Az egészet ezután főzzük fel sűrűre.
    Majd hagyjuk kihűlni, de egy-kétszer keverjük át a hűtés során.
    Miután kihűlt a puding, dolgozzunk bele 15 dkg ligát.
    Tegyük kis időre hűtőszekrénybe, hogy jobban összeálljon a krém.
    Azalatt a torta alapja is éppen ki fog hűlni.
    Ha már hideg a torta tésztája, azaz a mákos kifli, akkor tegyünk egy tányért vagy egy kerek tálcát a torta tetejére és fordítsuk meg vele együtt a tortát.
    Húzzuk le az aljáról a sütőpapírt és most már visszafordíthatjuk a tortát az aljára.
    Én azután rögtön rá is helyeztem arra a kínáló tálra, amin a torta lesz felszolgálva, hiszen az oldalát most nem krémezzük, így nem kenődik el a krém még véletlenül sem.
    De előtte semmiképp se hagyjuk ki a csipkés torta papírt.
    Vegyük ki a hűtőből a krémet és egy robotgéppel keverjük egyszer át, majd simítsuk rá a torta tetejére.
    Óvatosan igazgassuk el körben a krémet, hogy szép egyenletes legyen.
    Ezt követően a növényi tejszínhabot 1 cs. vaníliás cukorral verjük fel kemény habbá.
    Ehhez a növényi habtejszínhez semmilyen megkötő anyagot nem kell használni, remekül megtartja a keménységét.
    Gondolok itt habfixálóra vagy zselatin fixre. 
    Csupán az 1 cs. vaníliás cukrot adtam hozzá.
    De mivel ez nagy kiszerelés, 500 ml-s, s ennyi nem kell, így csak a felét használtam hozzá és csak a fele mennyiséget habosítottam fel.
    Ha elértük a kellő állagot a habnak, egy csillagcsöves habzsákba vagy kinyomó csőbe téve, díszítsük meg a krém tetejét.
    Lehet akár nagyobb habrózsákat is kinyomni a habzsákból, de én kimondottan ilyen kicsiket szerettem volna a torta tetejére díszítésnek.
    Végül egy kevés darált mákkal szórjuk meg a habrózsák tetejét.
    Majd tegyük a kész tortát addig hűtőszekrénybe - legalább 1-2 órára - míg az ünneplésre sor kerül.
    A felvágás során majd gyönyörűen kirajzolódnak a kifli darabok a tortában.
    Természetesen ezt a tortát nem csak növényi alapanyagokkal lehet elkészíteni.
    Sima tehéntejet, liga helyett rámát - bár a liga máskor is jó - és sima habtejszínt lehet használni hozzá, ha nem áll fenn a tejallergia.
    De a tejérzékenység esetében használt növényi alapanyagokkal elkészített tortából nyugodtan ehet mindenki más is, hiszen ezekkel a termékekkel elkészítve is nagyon finom lett a torta.
    Azért osztom meg veletek azokat a recepteket is, amiket a tejallergia miatt készítek, ha netán más is találkozik ilyen problémával, akkor találjon hozzá egy-egy finomságot az oldalamon.
    Bármelyik alapanyaggal is készítitek el ezt a tortát, mindenhogyan ízletes és finom lesz.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!