BÁRÁNYSÜLT KRUMPLI ÉS HAGYMAÁGYON
ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
1-2 csontos báránylapocka ( első comb ) 8-10 kisebb hagyma 1/2 kg apró burgonya 5-6 gerezd fokhagyma 1,5 dl vörösbor 1 ek. zsír Fűszerek: só őrölt bors oregánó majoránna
Elkészítés: Én a saját tapasztalatomból tudom, hogy ha egy nem mindennapi ételről van szó, igazán nem is gondolunk arra, hogy esetleg néha-néha, szimpla hétköznapokon beiktassunk ilyen ételeket az étlapunkba. De rájöttem, hogy ritkán ugyan, de érdemes kipróbálni az újdonságokat is és a család elé tenni ebédre vagy vacsorára. Vagy éppen egy ünnepnap alkalmával. S talán inkább az utóbbi alkalomra ajánlanám ezt a fogást, mivel sajnos ma már nem pénztárca kímélő fogásról van szó.

Első lépésként a húst tisztítsuk meg a zsiradéktól, faggyútól, majd mossuk meg és fűszerezzük be a megadott fűszerekkel. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!
Azt az azért szeretném elmondani, hogy ha fiatal bárányról van szó, azon a húson még kevésbé van sok faggyús rész, mintha már idősebb állat húsát, vagyis birka húst készítenénk elő.
Úgyhogy a sültnek való hús leginkább bárányból készüljön.
Miután előkészítettük a húst, a burgonyát, a hagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg és mindent hagyjunk egészben.
Hiszen a burgonyából és a hagymából is most apróbb fajtákat választottunk.
Azután mossuk meg a burgonyát és öblítsük le a hagymát is.
Majd tegyük mindet félre.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés zsiradékot és a befűszerezett húst a zsíron mindkét oldalán hirtelen pirítsuk át.
Azaz pár perc alatt úgymond megkapatjuk a comb külső részét.
Kivesszük ezután a serpenyőből egy tálcára vagy valamilyen tálra és ezt a zsiradékot beleöntjük a tepsibe - ha kell, még pici zsírt adhatunk hozzá - majd a tepsibe, középre helyezzük oda az előpirított húst.
Mellé, rakjuk körbe a krumplikat, a hagymát és ide-oda a fokhagymát.
Öntsük alá a bort és takarjuk le a tepsit alufóliával.

200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és így, alufóliával lefedve, 1-1,5 órát sütjük a husit.
Ezt követően levesszük az alufóliát, s ekkor még alá öntünk 1-1,5 dl vizet, ami összekeveredik a sült zsiradékkal.
Ezzel a zsiradékkal locsoljuk meg egy kanállal a hús tetejét és tegyük vissza a sütőbe.
Süssük még tovább, kb. 35-45 percig, míg a husi szép pirosra nem pirul.
Egy-kétszer közben húzzuk ki a tepsit a sütőből és újra és újra a kanállal locsolgassuk meg a hús tetejét.
Természetesen mivel mindenki sütője más, így néhány perces sütési idő eltérhet az én általam megadott sütési időtől.
Amikor azt látjuk, hogy a hús szépen összesült a csont körül és maga a hús is szép piros színt kapott, akkor elkészültünk a sült báránnyal.

Az össz. sütési idő nagyjából 2 óra.
A finom báránysült mellé a köret már vele együtt elkészült, így már csak valamilyen savanyúságot és finom házi kenyeret kínáljunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!