BÁRÁNYSÜLT KRUMPLI ÉS HAGYMAÁGYON
ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 csontos báránylapocka ( első comb )
  • 8-10 kisebb hagyma
  • 1/2 kg apró burgonya
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 ek. zsír
  • Fűszerek: só
  • őrölt bors
  • oregánó
  • majoránna
  • Elkészítés: Én a saját tapasztalatomból tudom, hogy ha egy nem mindennapi ételről van szó, igazán nem is gondolunk arra, hogy esetleg néha-néha, szimpla hétköznapokon beiktassunk ilyen ételeket az étlapunkba. De rájöttem, hogy ritkán ugyan, de érdemes kipróbálni az újdonságokat is és a család elé tenni ebédre vagy vacsorára. Vagy éppen egy ünnepnap alkalmával. S talán inkább az utóbbi alkalomra ajánlanám ezt a fogást, mivel sajnos ma már nem pénztárca kímélő fogásról van szó.
    Első lépésként a húst tisztítsuk meg a zsiradéktól, faggyútól, majd mossuk meg és fűszerezzük be a megadott fűszerekkel. 
    Azt az azért szeretném elmondani, hogy ha fiatal bárányról van szó, azon a húson még kevésbé van sok faggyús rész, mintha már idősebb állat húsát, vagyis birka húst készítenénk elő. 
    Úgyhogy a sültnek való hús leginkább bárányból készüljön.
    Miután előkészítettük a húst, a burgonyát, a hagymát és a fokhagymát szintén  pucoljuk meg és mindent  hagyjunk egészben. 
    Hiszen a burgonyából és a hagymából is most apróbb fajtákat választottunk.
    Azután mossuk meg a burgonyát és öblítsük le a hagymát is.
    Majd tegyük mindet félre.
    Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés zsiradékot és a befűszerezett  húst a zsíron mindkét oldalán hirtelen pirítsuk át.
    Azaz pár  perc alatt úgymond  megkapatjuk a comb külső részét. 
    Kivesszük ezután a serpenyőből egy tálcára vagy valamilyen tálra és ezt a zsiradékot beleöntjük a tepsibe - ha kell, még pici zsírt adhatunk hozzá - majd a tepsibe, középre helyezzük oda az előpirított húst.
    Mellé, rakjuk körbe a krumplikat, a hagymát és ide-oda a fokhagymát. 
    Öntsük alá a bort és takarjuk le a tepsit alufóliával.
    200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és így, alufóliával lefedve, 1-1,5 órát sütjük a husit. 
    Ezt követően levesszük az alufóliát, s ekkor még alá öntünk 1-1,5 dl vizet, ami összekeveredik a sült zsiradékkal.
    Ezzel a zsiradékkal locsoljuk meg egy kanállal a hús tetejét és tegyük vissza a sütőbe. 
    Süssük még tovább, kb. 35-45 percig, míg a husi  szép pirosra  nem pirul.
    Egy-kétszer közben húzzuk ki a tepsit a sütőből és újra és újra a kanállal locsolgassuk meg a hús tetejét.
    Természetesen mivel mindenki sütője más, így néhány perces sütési idő eltérhet az én általam megadott sütési időtől.
    Amikor azt látjuk, hogy a hús szépen összesült a csont körül és maga a hús is szép piros színt kapott, akkor elkészültünk a sült báránnyal.
    Az össz. sütési idő nagyjából 2 óra.
    A finom báránysült mellé a köret már vele együtt elkészült, így már csak valamilyen savanyúságot és finom házi kenyeret kínáljunk hozzá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!