PÁROLT ZÖLDBABBAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL ROLÁD
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 egész csirkemell filé, kb. 50-70 dkg
  • 30-40 dkg zöld színű zöldbab, egészben hagyva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • kevés sertés zsír
  • pici víz
  • 10 dkg baconszalonna
  • alufólia
  • Elkészítés: A csirkemell ételeknek rendkívül sok változata van, én magam is igyekszem minél változatosabban elkészíteni a csirkemellből lévő ételeket. A család imádja a csirkés kajákat, de persze emellett sertés, hal, néha marha, borjú , birka húsokból készített étel is kerül az asztalra. S emellett főzelék, tészta és egytálételek is készülnek a konyhámban. Igyekszem arra törekedni, hogy mindég újítsak a repertoáron, de amit egyszer elkészítek, az máskor is tálalásra kerül. Most a zöldbabos csirkemell roládot készítettem el és nagyon finom volt, ízlett mindenkinek.
    Ehhez zöld hüvelyű zöldbabot használtam, amit egyben hagyva pároltam meg. Lehet sárga hüvelyű babot is adni hozzá, de ezzel sokkal látványosabb.
    Aki meg tudja tenni, érdemes nyáron lefagyasztani pár csomaggal, így télen is bármikor elkészíthetjük ezt a finomságot.
    A babnak a két végét le kell vágni, viszont nem kell feldarabolni, hanem egészben hagyva pároljuk meg.
    Ehhez egy lábasban egy fél ek. sertés zsírt olvasszunk fel és adjuk hozzá a megmosott és lecsepegtetett zöldbabot. Kissé kevergessük meg és így fonnyasszuk, amíg adunk hozzá 2-3 gerezd héjától lepucolt és felaprított fokhagymát, kicsi sót, őrölt borsot és ételízesítőt. 
    Öntsünk rá kb. 1-1,5 dl vizet, fedjük le fedővel és pároljuk meg. Viszonylag hamar elkészül. 
    Ha megvan, szedjük ki egy tányérra vagy tálcára, hogy hűljön egy kicsit, így majd könnyebben tudunk vele dolgozni. 
    Amíg párolódik a zöldbab, azalatt készítsük elő a húst.
    A csirkemellet mossuk meg és egy papírtörlővel itassuk fel róla a vizet.
    Majd középen vágjuk ketté a mellet és ezután nyitott szeleteléssel vágjuk ketté a fél husit. Ez azt jelenti, hogy amikor vágjuk ketté a húst, nem vágjuk teljesen el, hanem csak annyira, hogy szét lehessen hajtani. 
    Ha túl vastag a mellfilé, akkor azt a felesleges szeletet vágjuk le az elején, azt majd összeillesztjük egy másik levágott résszel.
    Ha felszeleteltük nyitott szeleteléssel a húst, mindkét oldalról sózzuk, kicsit ételízesítőzzük meg és hagyjuk állni egy kicsit. 
    Amikor már a babot is meg lehet fogni, mert már nem annyira forró, töltsük meg a hússzeleteket.
    A kiterített húsra tegyünk 6-7 szál zöldbabot ( fokhagyma is kerülhet mellé, ami a babbal együtt párolódott, nem kell kidobni ) és tekerjük fel a csirkemellet. 
    Egy baconszalonna csíkkal tekerjük körbe. ( 6-8 csík szalonna kell, annyi, amennyi húsrolónk készült. ) Egy tepsit vagy valamilyen hőálló sütőedényt kicsit zsírozzunk meg és fektessük bele a roládokat.
    Fél deci vagy inkább valamivel több ( 1 dl ) vizet öntsünk a tepsibe, alufóliával takarjuk le és előmelegített sütőben süssük 30-35 percig.
    Ezután távolítsuk el az alufóliát és süssük még tovább 10-15 percig, hogy a baconszalonna kicsi színt kapjon.
    Miután kivettük a sütőből, kis várakozás után kínáló tányérra helyezzük, vagy falapockán felszeletelve az asztalra tesszük. 
    Bármilyen rizses vagy krumplis köret illik hozzá, de e mellé nagyon jó párosítás a cukkini mártás vagy a gomba mártás. 
    Mindenképp érdemes valamilyen mártást kínálni hozzá, mert sokkal ízletesebb azzal együtt, s nemcsak a körettel.
    Emellett valamilyen savanyúságot is kínálhatunk mellé.
    A köreteket és mártásokat is megtalálhatjátok az oldalon.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!