SAJTOS-BACONSZALONNÁS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
2 egész csirkemellfilé 10 dkg baconszalonna 2 fej hagyma 3-4 gerezd fokhagyma 15 dkg füstölt sajt 5 dl vagy 1 nagy pohár - 450 gr-os - tejföl 2 dl főzőtejszín 1 dl olaj só őrölt bors őrölt pirospaprika majoránna kevés liszt, kb. 5 dkg kevés ráma a tepsi kikenéséhez alufólia
Elkészítés:
A családnak mindig próbálok változatosan főzni, ezért egy héten egyszer biztosan kerül főzelék, csirkéből és sertésből készült étel is az asztalra. Többször halat és tésztát is készítek.
Az egyik csirkéből készített étel a sajtos-baconos csirkemell, amit nagyon szeret a kis család. Ezt a receptet szeretném megosztani veletek.
A csirkemellre a hozzávalóknál a két darabot úgy értem, hogy ahogy a csirke hátáról le van fejtve a hús mindkét oldalon, az egyszer egy darab. Az üzletekben van úgy, hogy egyben lehet megvenni a csirkemellet, de van, amikor két fél darab teszi ki az egészet.
Akkor viszont ha félbe van vágva, négy darab kell belőle.
Talán nem túl kacifántosan magyaráztam el, hogy hogyan is gondolom...
A csirkemelleket vágjuk csíkokra, mossuk meg és jól csepegtessük le a víztől.
Sózzuk és borsozzuk meg és keverjük össze, hogy a só és a bors is el tudjon oszlani a húscsíkokon.
Ezután a lisztet keverjük el egy kevés borssal, piros paprikával, majoránnával. Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki rámával és készítsük magunk mellé.
A csirkemell csíkokat mártsuk meg a fűszeres lisztbe és igazgassuk bele a tepsibe.
A hagymát pucoljuk le a héjától, karikázzuk fel és azt is hempergessük meg a lisztben.
Majd dobjuk rá a husik tetejére.
A baconszalonna csíkokat vágjuk 3 darabba és rakjuk rá a hagyma karikák tetejére.
A tejfölt keverjük el a tejszínnel, az olajjal és fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, pici paprikával.
A fokhagymát szintén pucoljuk le a héjától és reszeljük bele a tejfölbe.
Jól keverjük össze és az egészet öntsük a hagymás, szalonnás hús tetejére.
A sajtot reszeljük le, majd hintsük rá a tejfölre.
Alufóliával takarjuk le a tepsit és előmelegített sütőben süssük 30-40 percet.
Ezután vegyük le az alufóliát és most már anélkül süssük tovább, kb. 10-15 percet, amíg szép, piros színt nem kap a sajt teteje.
Kínálhatjuk bármilyen körettel és savanyúsággal, én most gombás rizzsel kínáltam, amit megtalálhatsz a recepttáramban.
Mellé vegyes savanyúság került az asztalra, ami alma paprikából, csemege uborkából és csalamádéból állt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!