KACSASÜLT LÁBASBAN SÜTVE KÁPOSZTÁS CVEKEDLIVEL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 pecsenye kacsa kevés víz, kb 1,5 dl só 1 dl tej
Elkészítés: Ezt a kacsasültet én mindig lábasban készítem és nem tepsiben, sütőben sütve, mert így tanultam az anyukámtól, ő pedig az édesanyjától, azaz a nagyimtól. De bátran állítom, nagyon finom ezen a módon elkészítve. Régebben mindig főtt, tört burgonyával tálaltam, amit a kacsából kisült zsírral locsoltam meg és úgy törtem össze. Ma is készítek hozzá ilyen köretet, de emellett krumplipüré is kerül az asztalra. S hát a káposztás tészta is nagyon jól illik hozzá. Ugyanis tavaly voltunk egy Márton napi vacsorán, ahol természetesen Márton alkalmából libasült volt a vacsora, káposztás cvekedlivel és tormával. Hát mit mondjak...isteni finom volt!
A finom kacsasültet főtt, tört burgonyával tálaljuk, amit a kacsából kisült zsírjával locsoljunk meg és úgy törjük össze vagy krumplipürét is készíthetünk hozzá.
Ekkor gondoltam azt, hogy a káposztás cvekedli, más néven káposztás tészta kacsával sem lehet rossz választás.
Ki is próbáltam és a kis családom is el volt ragadtatva. Azóta már másodszor készítettem így ezt a remek főfogást.
Való igaz, hogy nem pénztárca kímélő ez a főétel, de talán egy-egy jeles, ünnepi napon néha megengedjük magunknak.
Akkor lássuk a kacsasült elkészítését.
A pecsenye kacsát vagy aki úgy ismeri, hízott kacsát feldaraboljuk.
A pecsenye kacsát vagy aki úgy ismeri, hízott kacsát feldaraboljuk.
Vagy így darabokban, rögtön meg is tudjuk vásárolni.
Bevallom ezt nem nagyon tudom, mert abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az anyukámtól kapom a hízott kacsát, aki feldarabolva, konyhakészen nyújtja nekem.
Természetesen ne feledkezzünk meg a kacsa háj megvásárlásáról sem, ha üzletben vásároljuk meg.
De ha egyben van a kacsa háj, akkor azt pedig kockázzuk fel.
Egy nagyobb méretű lábasba előbb lerakjuk a kacsa hájat, majd rárakjuk a húsokat.
Öntsünk alá egy kevéske vizet, 1/2-1 dl- nyi mennyiséget, hogy rögtön le ne égjen hús.
Öntsünk alá egy kevéske vizet, 1/2-1 dl- nyi mennyiséget, hogy rögtön le ne égjen hús.
Amikor már fölolvadt a háj, azaz kiengedi magából a zsírját és ellepi a zsír a húst, akkor sózzuk meg a kacsa húst és jól keverjük meg. Én először 2 lapos teás kanálnyi mennyiséget adok hozzá, de mindenki ízlése szerint adagolja a sót. S a legvégén a kisült zsírt ha megkóstoljuk, utána sózhatjuk, ha úgy érezzük, hogy szükséges.
Amint teljesen felolvadt a háj, kb. 40-45 perc után, tegyünk a lábas alá egy gázra való, lyukacsos platnit, vagy aki úgy ismeri, lángelosztót.
Mert ez meggátolja a nagy lángot és nem kell tartanunk attól, hogy odakap a sültünk.
Még további 45-55 perc sütésre van ezután szükség.
A sülés közben egy-kétszer keverjük is meg a kacsa husinkat, de csak óvatosan. Inkább lazítsuk fel a lábastól a sülteket, úgy hogy csak nyúljunk oda a fakanállal a húsok közé, így nem kell tartanunk attól, hogy összetörjük a húsokat.
S ha úgy látjuk, hogy az egyik fele sültebb egy-egy húsnak, fordítsuk is meg a húsokat.
Ennek a további sütési időnek több mint a a felénél adjuk hozzá a tejet,ettől szép piros lesz a készre sült kacsa hús. Vagyis a tovább sütésnél kb. 35 perc után öntsük ide-oda a sült közé a tejet.
Majd pároljuk-süssük tovább.
Ekkor még leellenőrizhetjük a hús sósságát is.
Ezt a zsírján tudjuk leellenőrizni.
Persze ehhez nem kell egy kanállal megenni belőle, hanem egy picikét kiveszünk a kisült zsírból, pl. egy mokkás kanálnyi mennyiséget, várunk egy pillanatig, amíg nagyon forró és az ujjunkat utána belemártva abba a pici kisült zsírba, megízleljük, hogy kellően sós-e.
Ha nem, adjunk még hozzá egy kevéske sót.
S egy késsel le is tudjuk ellenőrizni azt is, hogy mennyire lett puha a kacsahús.
A kész kacsasültnek nagyon omlósnak, puhának kell lennie.
Tehát az össz. sütési idő a lábasban legalább 1,5-2 óra között van.
Amikor már a tej hozzáadása után majdnem készen van a hús, vegyük ki a májat és kicsit még süssük tovább a húst, de arra vigyázzunk, hogy ne égjen oda.
Ha elkészült, kis várakozási idő után, szedjük ki a husikat is.
Aki ropogósabbra szereti a kacsa töpörtyűt, az még megpiríthatja egy kicsit, de azt mindenképpen úgy kell végezni, hogy miután kiszedtük a húsokat, le kell önteni a lábasból a kisült zsírt egy tálba vagy egy kisebb lábasba.
Tehát öntsük le a kacsazsírt, majd tegyük félre és azt hagyjuk teljesen megdermedni.
A lábasba visszamaradt töpörtyűt ezután meg lehet a lábasban ropogósabbra pirítani. De talán jobb, ha külön kisebb lábasba átszedjük, s úgy pirítunk rajta.
Ezt mindég kevergetve addig pirítjuk, amíg azt nem látjuk, hogy a számunkra megfelelő ropogósságot el nem éri.
Külön zsiradék nem kell hozzá, mivel ezekből a töpörtyű kockákból kisül még annyi zsír a pirítás során, amennyire éppen szükség van.
A finom kacsasültet főtt, tört burgonyával tálaljuk, amit a kacsából kisült zsírjával locsoljunk meg és úgy törjük össze vagy krumplipürét is készíthetünk hozzá.
Vagy káposztás cvekedlivel és tormával, savanyúsággal szervírozzunk.
Akár mindkettőt is készíthetjük egyszerre. Isteni finom!
A káposztás cvekedli elkészítésének a leírását megtalálhatjátok a Káposztás tészta címszó alatt.
A félre tett és már megdermedt kacsazsírt kenyérre kenve fogyaszthatjuk paradicsommal, paprikával vagy hagymával.
De isteni finom savanyú hordós káposztával is, ami nemcsak ízletes, de rengeteg C vitamint is tartalmaz.
Jó étvágyat hozzá!