RAKOTT KRUMPLI
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 kg burgonya
  • 20-25 dkg füstölt kolbász
  • 20-25 dkg lecsó kolbász
  • 1 nagy poharas tejföl
  • 6-8-10 tojás
  • olaj
  • Elkészítés: A rakott krumpli az egyik olyan egytálétel, amit szerintem mindenki szeret. Többféleképpen készíthető. Az egyik féle elkészítési módja, hogy miután jó alaposan megmostuk a krumplikat, héjában megfőzzük és kevés várakozási, hűtési idő után, lepucoljuk a héját és azután karikázzuk fel a megfőtt burgonyát. Az efféle főzését a krumplinak régebben végeztem így, ma már leginkább pucolva főzöm meg a burgonyát. Tehát a másik elkészítési módja, hogy megpucoljuk a héjától a krumplit, megmossuk, felkarikázzuk és sós vízben megfőzzük. Én az utóbbi időben így szoktam előkészíteni a krumplit, mert sokkal gyorsabb és a végén ugyanolyan finom lesz így is a rakott krumpli.
    A már a tepsibe lerakott burgonyára, több féleképpen is rárakhatjuk a kolbászokat.
    Lehet csak lecsókolbászt, de lehet csak füstölt kolbászt használni hozzá.
    Lehet puhább fajta füstölt kolbász is, az akkor lángolt kolbász, ha pedig csak füstölt, akkor az száraz kolbász legyen.
    Viszont lehet egyszerre mindkettőt is vegyesen a krumplikra sorakoztatni.
    Végül amit leginkább szeretek, az az, amikor a száraz füstölt kolbászt és a lecsó kolbászt vegyesen egy kevés olajon átpirítom. S így kerül majd a krumplik tetejére.
    A következő verzió még lehet egy plussz dolog, hogy a végén a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
    Én mindenhogyan készítettem már, de most azt mutatom meg, amit a leggyakrabban készítek.
    A krumplik mennyisége függ attól, hogy mennyi rakott krumplit szeretnénk készíteni.
    Most egy kis tepsivel készítettem csak, s ahhoz én kb. 1,5 kg burgonyát számoltam.
    A tojások száma attól függően változhat, hogy mennyire szeretjük tojásosan.
    Én szeretem jó sok tojás karikával gazdagítani, így én 8-10 tojást főzök hozzá.
    De, mint említettem, ki mennyit szán hozzá, így lehet kevesebbet is használni.
    Akkor írom is, hogy ez a rakott krumpli hogyan készült.
    Először pucoljuk meg a krumplikat, mossuk meg és karikázzuk fel, de arra ügyeljünk, hogy ne legyenek a krumpli karikák hajszál vékonyak, de túl széles karikák se. 
    Ezután sós vízbe főzzük puhára a krumplit.
    Közben tegyünk fel vizet a tojásoknak is, s tegyünk a vízbe egy fél kk. sót is. A sóra azért van szükség, mert a főzésük után megkönnyítik a lepucolásukat.
    Amikor már forr a víz, egy kanállal óvatosan tegyük bele a tojásokat és újraforrástól számítva, főzzük 10 percig. Ezalatt keményre főlnek a tojások.
    Amíg ez is fől, készítsük elő a kolbászokat.
    Mindkét kolbászról húzzuk le a bőrét, majd az egyik verzió szerint, vágjuk hosszában ketté és azután vágjuk fel szeletekre, félfőre a kolbászokat.
    Én mindég lehúzom a bőrét mindkét kolbásznak, de ha rajta marad, az sem baj, hiszen ehetőek.
    Nem tudom azt tudjátok-e, hogy ha nehezen jön le a füstölt kolbász bőre, pár pillanatra a csap alá helyezve, meleg vizet folyatunk rá, abban a pillanatban le tudjuk húzni a bőrét.
    A kolbászokat jelen esetben csak felkarikáztam, de ketté vágva és félfőre vágva is szoktam készíteni.
    Ha ezzel meg vagyunk, egy serpenyőbe öntsünk 1-2 ek. olajat, hevítsük fel és dobjuk rá a kolbász darabokat. Aki szívesebben használ hozzá sertés zsírt, akkor olaj helyett az kerüljön a serpenyőbe, de abból is csak kevésre van szükség.
    Kevergetés mellett kicsit pirítsuk össze, forgassuk át.
    Akkor lesz igazán jó, ha már a füstölt kolbász is kiengedett magából egy kevés zsiradékot és így átveszi ezt a füstös ízt a lecsó kolbász is.
    Ha elkészült, tegyük félre.
    Ha azt látjuk, hogy közben megfőlt a burgonya, öntsük le a főző vizét és hagyjuk kicsit lehűlni.
    Én ehhez is szoktam egy kis praktikát alkalmazni.
    Miután leszűrtem, máris engedek rá hideg vizet és azt azonnal le is szűröm. 
    Viszont a krumpli forróságát ezzel már el is vettem. 
    Majd ezt is félre tesszük.
    Ezután, ha megfőltek a tojások is, azokról is leöntjük a forró vizet és hideget engedünk rá.
    Ezt még 1-2-szer megismételjük, mert a hideg vízben állva, ezzel megkönnyítjük a héjuk  lepucolását.
    Ha lepucoltuk a héjukat, egy tojás szeletelővel karikázzuk fel és így előkészítve, a tojásokat is tegyük félre.
    Most már összeállíthatjuk a rakott krumplit, de először kapcsoljuk be a sütőnket, hogy előmelegíthessük, mire az összeállított krumpli bekerül a sütőbe.
    Egy kisebb tepsit készítsünk magunk elé és kevés olajjal vagy zsírral, aki azt részesíti előnyben,  kenjük ki az alját.
    A felkarikázott krumpliból rakjunk le egy sort.
    Nekem most elég apró szemű burgonyáim voltak itthon, úgyhogy így azokból több is került egymás mellé, de ha szép nagy krumplikat pucoltunk, azokból szép karikákat lehetett vágni. Itt az apró krumpliknál csak a pucolásuk tartott tovább, mint ha nagyobbak lettek volna, viszont ízre semmit sem vont le az értékéből.
    Ha leraktunk egy sort a krumplikból, hintsük meg sóval.
    Erre azért van szükség, mert hiába főztük sós vízbe, a végén mégsem érezhető majd az a só mennyiség. 
    Viszont ha megsózzuk a krumpli karikákat, sokkal ízesebb lesz a végeredmény.
    Ezután rakjunk a tetejére a kolbászból.
    Majd a kolbászok tetejét rakjuk ki szépen a tojás szeletekkel.
    Mint a fotón is láthatjátok, én jó gazdagon rakom ki a kolbászok tetejét a tojás karikákkal.
    Ezt követően a nagy doboz tejfölt, ami nálam 450 g, öntsük egy tálkába és egy kicsi hideg vízzel keverjük jól ki.
    Nem kell hozzá sok víz, kb. 1-1,5 dl. De ez azért jó, mert kicsit fellazítjuk a tejföl állagát.
    Az persze fontos, hogy ne legyen túl folyós, de én szeretem ha, kissé lágyabb, selymesebb állagú.
    Pár, 3-4 evőkanálnyi mennyiséget ide-oda rakjunk a tojások tetejére.
    A kanál segítségével simítsuk el a tojások felületén.
    Ezt a tejfölt is hintsük meg 2-3 csipet sóval.
    Majd rakjunk le újabb sor krumplit ugyanúgy, mint az elején és rétegezzük kolbásszal és tojással.
    Úgy osszuk el az alapanyagokat, hogy három sorra legyen elegendő a burgonya és két-két sorra a kolbász és a tojás.
    A legfelső tojásokra már nem kenek külön tejfölt, csak középre raktam, mert erre már csak ráterítem az utolsó sor krumplit.
    Meghintjük egy pici sóval a tetejét és a többi tejfölt szépen simítsuk rá a burgonya karikák tetejére.
    Helyezzük be a tepsit a sütőbe és süssük addig a krumplit, amíg a tejföl megszilárdul a tetején.
    Ez sütőtől függően, 20-25 perc.
    Aki nem szeretné ennyire sültre készíteni, akkor vegye ki a tepsit a sütőből, amikor már nem folyós a tejföl felülete, de még nem is sült ennyire meg. Mi így szeretjük.
    Természetesen nagyobb tepsiben is elkészíthető a rakott krumpli, viszont akkor a burgonya legyen több, legalább 2 kg. 
    Én abban az esetben a tojások darabszámát nem igazán növelem, de 10 db mindenképpen meg van. A kolbászokból pedig picit többet adok és a tejfölből is kicsivel többet használok hozzá.
    Nagyon jó ízvilágot kapunk, ha két féle kolbászt használunk hozzá és mivel még át is sütöttük, sokkal jobban előjönnek a kolbászból az ízek.
    Így a kész egytálétel is sokkal gazdagabbá válik ízekben.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!