HÚSVÉTI TÖLTÖTT TOJÁS ÉS SONKATEKERCS
EGYSZERŰ | GYORS | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
15-20 db tojás 1 kis tubus majonéz só őrölt fehér vagy fekete bors kevés mustár, kevés újhagyma zöld vagy snidling: 15-20 szelet gépsonka pár darab olajbogyó
Elkészítés: Ez a töltött tojás és töltött sonkatekercs húsvétkor készült. A tavalyi évben más - és más ízesítésű töltött tojásokat és tekercset készítettem, de idén az egyszerűség volt előtérben. Szerintem így egyszerűen elkészítve is nagyon ízletes töltött tojás és sonka tekercs kerülhet a húsvéti asztalra. 

Én gyakran tálalom a hidegtálas fogást egy porcelán tálban, ami egyben hőálló is, így akár sütni is lehet benne. S persze szoktam is. De a Tiramisut is mindég ebben a tálban szoktam összeállítani.
De van olyan tojás tálaló tányérom is, ami műanyag és két színben van ide haza, s nagyon szeretem. Ez a második fotón látható.
Ha bármelyikőtöknek van ilyen, akár arra is ráhelyezhetitek az elkészült töltött tojásokat, mert azon is kínálva nagyon mutatósan fognak kinézni a tojások.
De ha nincs, természetesen egy sima tányéron is el lehet szépen rendezni a húsvéti finom falatokat.



Erre a kínáló tányérra egyébként 12 db félbe vágott tojás fér fel, de a nagy tálra is tehetünk akár ennyit, de persze kevesebbet is.
Tehát ahhoz kell nekünk 6 db tojás, de ha mindkettőre szeretnénk tenni, akkor többre lesz szükségünk. Bár ezenkívül még szükség van pár darabra a sonka tekercsekhez.
Így én 20 db tojást számoltam és főztem meg hozzá.
De ha valaki kevesebbet szeretne pár darabbal, akkor annyival kevesebb tojást számítson meg hozzá.
Tehát a tojásokat először főzzük meg keményre és ha hideg víz hozzáadásával lehűtöttük őket, azt követően pucoljuk meg a héjától.
Érdemes a főzővizébe a tojás főzése elején tenni egy kevés sót, mert akkor könnyebben lepucolódik a tojás héja.
Ha megpucoltuk őket, 9 db-ot vágjunk ketté s azoknak a megfőtt tojássárgáit szedjük ki egy tálba. A fenn maradó tojásokat szintén tegyük megpucolva a tálba, de előtte kicsit vágjuk össze azokat kisebb darabokra. Itt persze a megfőlt tojásfehérjéket is adjuk hozzá.
Egy botmixerrel törjük, mixeljük össze az egészet és azután keverjünk hozzá annyi majonézt, amennyit mi szeretnénk.
Ehhez érdemes megkóstolni, hogy mennyire lesz krémes tőle.
Majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Ha van fehér őrölt borsunk, az annyiban jobb, hogy eloszlik a tojás keverékben, nem fognak látszani a fekete bors szemcsék. Ha nincs, természetesen jó az őrölt fekete bors is.
Miután kikevertük a tojás masszánkat - kóstolás szükséges szerintem, hogy hiányzik-e még belőle só, bors vagy majonéz - vegyünk el keveset belőle. Ebbe a kevésbe tegyünk egy kis mennyiségű mustárt is. Az is nagyon jó ízt fog kölcsönözni a tojáskrémnek és persze plusz színt ad a krémünknek.
Ezzel a mustárossal majd töltsük meg a pár db félbe vágott tojást, ami a nagy tálra kerül majd.
Tehát előbb a sima, majonézes tojáskrémet tegyük egy csillagcsöves habzsákba és töltsük meg először a tojások üregeit.
Majd a sonka tekercsek következnek.
Minden szeletre nyomjunk az egyik felére a tojáskrémből és tekerjük fel.
Amikor feltekertük, mindegyik tekercsnek a két végére nyomjunk egy-egy kis tojáskrém rózsát, ezzel is mutatósabbá tesszük a tekercseinket.
A végén töltsük csak meg a mustáros krémmel a félre tett fél tojás üregeit.
Majd a snidlingünk szép zöld szárát vagy ha van újhagymánk, akkor annak a szárát vágjuk fel kis darabokra és minden töltött tojás tetejére tegyünk párat díszítésnek. S persze ez a díszítés is elfogyasztható a tojással együtt.

A másik módja a díszítésnek, hogy snidling helyett zöld olajbogyóval díszítjük meg a tojáskrémek tetejét.
Azzal is mutatós és ugyanolyan finom lesz a töltött tojás.

Nagyon könnyű elkészíteni ezt a hidegtálat és az egyszerűsége mellett nagyon finom is.
A kis kerek tojástartó tányérra helyezzük rá a megtöltött tojásokat a snidlinggel megdíszítve. S középre illesszük oda a sonkatekercseket.
A nagy tálra a francia salátára - aminek a receptjét megtalálhatjátok az oldalon - ültessük rá a mustáros tojáskrémmel töltött, olajbogyókkal díszített tojásokat.
Mellé sonkatekercs és körözöttel töltött paprika szeletek is kerüljenek.
Ennek is megtalálható a leírása a receptek között.
Egyszerre készíthető mindkét töltött tojás is, de akár csak egy féle is.
Így természetesen ettől a mennyiségtől többet is lehet készíteni, viszont akkor növelni kell a hozzávalókat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Lupercalia
2021-04-27
Kedves Erzsike! Köszönjük szépen mi is a jókívánságokat! Valóban más volt ez a húsvét, nekünk is. További jó receptírást kívánok, nagyon tetszenek a receptek, továbbra is rendszeresen jövök fel az oldaladra. Szívből gratulálok ehhez a csodálatos oldalhoz, recept-tárházhoz, amit az évek alatt létrehoztál! Szeretettel: Andrea.
erzsike
2021-04-27
Kedves Andrea! Köszönöm szépen a jó kívánságokat és viszont kívánom én is nektek!A húsvét jól telt el,de mégsem úgy,mint tavaly.Továbbra is írom az elkészített ételeim receptjeit,s ha van egy kis időm, rögtön megpróbálok egyszerre 1-2-t felvinni az oldalra. Továbbra is szeretettel várlak az oldalamon. Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2021-04-26
Kedves Erzsike! Nagyon gusztusos ez a húsvéti tál, még nem csináltam töltött tojást, de ki fogom próbálni! Húsvétkor nem tudtam neked írni, de ezúton is szeretném kifejezni utólagos jókívánságaimat, bízom benne, hogy jól telt az ünnep. Szeretettel üdvözöllek: Andrea.