BUNDÁSKENYÉR MUFFIN
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
2-3 szelet kenyér 4 egész tojás só őrölt fekete bors 2 dl tejföl 10-15 dkg trapista sajt kevés zsír a muffin formák kikenéséhez
Elkészítés: Bundás kenyeret szerintem mindenki tud készíteni, hiszen a kenyér szeleteket csak belemártjuk a sóval elkevert, felvert tojásba és már süthetjük is egy kevés zsiradékon a megmártott kenyérkéket. De ugyanolyan ízletes lesz a bundás kenyér, ha sajtosan és muffin formában megsütve készítjük.
Első lépésként kapcsoljuk be a sütőnket, hogy bemelegedhessen, mire összeállítjuk a bundás kenyér hozzávalóit.
Villany sütőnél 200 fokra alsó-felső sütésre, s a hagyományos sütőnél az ennek megfelelőjére állítsuk a kapcsolókat, azaz a hőfokot.
Vegyünk magunk elé egy vágódeszkára 2-3 szelet kenyeret.
Ha nem túl nagyok a szeletek, 3 db-ot, de ha egész nagy szeleteink vannak, akkor 2 db is elegendő hozzá.
Azt követően a kenyereket héját ne hagyjuk rajta, azt a felkockázás előtt vágjuk le körben és az így kapott kenyér szeleteket vágjuk kis kockákra.
S tegyük egy pillanatig félre.
Majd üssük bele a megmosott és szárazra törölt tojásokat egy tálba.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg és az egészet habosítsuk ki.
Keverjük hozzá a 2 dl tejfölt és 10- 15 dkg trapista sajtot, amit előtte reszeljünk le.
Ha csak 10 dkg sajtunk van otthon, azzal is finom sajtos ízt fogunk kapni, de ha van 15 dkg, akkor adjuk hozzá a ezt a mennyiséget.
A sajt típusa mindegy, hogy milyen, lehet trapista, gouda, edami, stb.
Miután minden benne van, egy robotgéppel keverjük össze az alapanyagokat és azután adjuk hozzá a félre tett, kockára vágott kenyér darabokat.
Majd forgassuk össze egy fakanállal az egész keveréket a kenyérkockákkal.
A muffin formáinkat kenjük ki vékonyan sertés zsírral.
Ha szilikon formáink vannak, abban az esetben azokat érdemes beleállítani egy tepsibe, mielőtt belekanalaznánk a tölteléket, mert így könnyebb behelyezni majd a sütőbe.
Ha ezzel meg vagyunk, minden formába tegyünk a masszából.
Próbáljuk meg úgy elosztani, hogy mindegyik formába egyenlő arányban jusson a keverékből.
Végül tegyük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük meg a muffinokat.
A sütési idő 15-20 perc.
Ha kicsit sültebbre szeretnénk, mindenképpen legalább 20 percig süssük.
Amint elkészültek a muffinok, várjunk pár percig, mielőtt kiszednénk a formából.
Azután emeljük ki őket a formákból és rendezzük el egy tányérra.
S kínáljunk mellé teát, kakaót vagy tejes kávét.
Ezzel a kis muffinkákkal megrefolmáltuk a bundás kenyeret.
De ízében ugyanolyan finom bundás kenyeret tudunk készíteni akár reggelire vagy akár egy gyors vacsorára, mintha serpenyőben sütöttük volna meg a kenyér szeleteinket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!